Welke Kat past bij mij ?

Kat

In dit artikel ga je informatie vinden om een eerste indruk te krijgen met welke factoren je te maken krijgt, als je besluit om een Kat in je huis te nemen. Denk hierbij aan:

 • Wat als je allergisch bent?
 • Binnen- of buitenkat?
 • Kitten of kat?
 • Poes of kater?
 • Raskat of niet?
 • Lang- of kortharig?
 • En nog veel meer !

Veel leesplezier en vragen zie ik graag tegemoet in de comments onderaan de pagina !

Is je kat een meneer of een mevrouw? Sommige kattenliefhebbers maakt het niets uit: een kat is een dier en een dier is altijd een ‘hij’. Anderen zijn een stuk strikter en weigeren om ‘hij’ te zeggen als ze het hebben over een kat van het vrouwelijk geslacht. In mijn blog gebruik ik  ‘hij’ of ‘zij’ en ‘hem’ of ‘haar’ willekeurig door elkaar, tenzij specifiek anders is vermeld.

De wereld van de kat

er wordt nu meer geschreven en gezegd over katten dan ooit tevoren. Katten zijn het onderwerp van internetmemes, van diergeneeskundig onderzoek en van economische rapporten. Steeds meer mensen begrijpen wat dichters, kunstenaars en kattenaanbidders altijd al wisten: katten zijn vriendelijke en prachtige kameraadjes.

Waarom katten zo populair werden

Het vroegste bewijs van gedomesticeerde katten dateert van viertot zesduizend jaar geleden. De kat werd toen gerespecteerd, zelfs vereerd, om zijn jachtinstinct. Voordat de kat op het toneel verscheen, leidden ratten en muizen een heerlijk leventje in de graansilo’s. Het jachtinstinct van de kat herstelde het evenwicht en maakte het mogelijk dat kleine katten uit Afrika de hele wereld overnamen, vervoerd als nuttige werkers op graanschepen over de Oude Wereld. Boeren waren dankbaar voor hun hulp.

Hoewel ook nu nog veel katten zich op boerderijen ijverig van hun taak als knaagdierdoder kwijten, is de kat tegenwoordig in westerse landen vooral een gezelschapsdier. Dit komt door twee veranderingen in ons leefgedrag.

Ten eerste wonen meer mensen in kleinere ruimtes (appartementen, rijtjeshuizen …) dan ooit tevoren. Voor het houden van honden is dat misschien niet ideaal (al zijn er veel mensen die het wel doen), maar katten vinden het geen probleem om hun omgeving met mensen te delen en wonen in flats in de stad en op boerderijen, in koude en in warme streken, in tiny houses en luxe villa’s. En omdat ze zo’n fantastisch aanpassingsvermogen hebben, kunnen katten veel beter alleen zijn dan honden.

Ten tweede hebben veel mensen weinig tijd voor een huisdier, maar toch behoefte aan gezelschap. We krijgen later kinderen en werken harder dan ooit, en met zo’n leefstijl is de kat een goede luisteraar en een altijd vriendelijk maatje. Hij maakt in veel levens een groot verschil en dat met een relatief kleine investering van tijd en geld. De kat heeft echt zijn draai gevonden.

Enkele misvattingen over katten

Veel mensen koesteren misvattingen over katten. De meeste van die misvattingen komen voort uit de vergelijking met honden, of zijn gebaseerd op het gedrag van verwilderde katten, en dat is natuurlijk oneerlijk. Een kat die vanaf na zijn geboorte goed is gesocialiseerd en een nauwe band heeft met zijn menselijke maatjes is een heel ander dier. We zetten de feiten eens op een rijtje.

‘Katten houden alleen van zichzelf’

Inderdaad, katten kiezen hun moment. Ze kiezen het gezelschap van mensen op hun eigen voorwaarden. Kattencritici beweren dat de dieren alleen maar in de buurt van mensen blijven voor het eten en voor de warmte. Maar katten beschouwen de mensen in hun leven wel degelijk als familie en uiten dat op veel manieren. Als ze je hun prooi brengen, zorgen ze voor jou. Als ze spinnen en zachtjes trappelen met hun pootjes, beschouwen ze je als hun moeder. Als ze met je spelen, behandelen ze je als soortgenoten. En als ze je een kusje geven, geloof ons dan maar: het is gemeend! Iedereen die met een kat heeft samengewoond, zal getuigen van de oprechtheid en loyaliteit van een kat.

Mensen die niet van katten houden, klagen vaak dat een kat juist expres bij een kattenhater op schoot gaan zitten als de hele kamer vol zit met kattenliefhebbers die maar al te graag hun eigen schoot aanbieden. Dit gedrag wordt vaak gezien als een voorbeeld van het onafhankelijke (of zelfs boosaardige) karakter van de kat. De waarheid ligt iets anders: katten voelen zich bedreigd door direct oogcontact en vermijden dus vreemden die naar hen staren. In een kamer vol met kattenliefhebbers en één kattenhater, kijkt waarschijnlijk maar één persoon de kat niet uitnodigend aan, en dat is degene aan wie de kat zijn voorkeur geeft.

‘Katten hechten zich aan plaatsen, niet aan mensen’

Er zijn verhalen bekend over katten die tientallen kilometers afleggen om na een verhuizing terug te gaan naar het oude huis. Hierdoor wordt vaak gedacht dat katten zich aan plaatsen hechten en niet aan mensen.

Het klopt dat katten territoriaal zijn en hun omgeving markeren. Maar ze markeren ook jou met hun geur, als ze kopjes geven tegen je benen, handen of gezicht. Dat territoriale gedrag betekent niet dat ze zich enkel aan plaatsen zouden hechten, maar ze vinden het wel moeilijk om ‘hun’ mensen te herkennen in de context van een nieuw huis. Daarom kan je kat na een verhuizing teruggaan naar de oude woning om jou te zoeken.

Je kat houdt net zo veel van jou in je nieuwe huis als in het vorige, maar hij heeft tijd nodig om zich aan te passen.

‘Katten kunnen voor zichzelf zorgen’

Katten zijn gemakkelijk te houden, dat klopt. Maar het is natuurlijk ook niet zo dat katten net als planten zijn, alleen een beetje hariger. Ze hebben aandacht en liefde nodig, en ook preventieve en regelmatige zorg voor allerlei kwaaltjes. Daarnaast komen gedragsproblemen, zoals het vermijden van de kattenbak, vaker voor dan de meeste mensen denken.

Aan de andere kant hebben katten vergeleken met veel andere huisdieren weinig verzorging nodig. Het zijn ideale huisdieren voor mensen die werken, veel reizen of gewoon het zorgeloze gezelschap willen dat een kat kan geven.

Katten zijn de gemakkelijkste, flexibelste en goedkoopste huisdieren die er zijn, maar ook zij hebben hun behoeften. Het is jouw verantwoordelijkheid om je kat te beschermen en hem de aandacht en liefde te geven die hij nodig heeft. In ruil daarvoor krijg je vele jaren lang een heerlijk en leuk maatje.

Op zoek naar een kat

Je hebt er lang over nagedacht, maar je gaat het nu echt doen: een kat in huis nemen. Maar wat voor kat? Een dociele, rustige pers of een actieve, hooghartige abessijn? Of misschien gewoon een niet-raskat?

Maar dat is niet de enige keuze die je moet maken. Je moet beslissen of een volwassen kat beter is voor het leven dat jij leidt dan een kitten, hoe schattig ze ook zijn. Ook moet je kiezen of je kat altijd binnen houdt of ook weleens buiten wilt laten. Of wat dacht je van het geslacht? Zijn poezen betere huisdieren of juist katers?

Je moet heel lang leven met de beslissingen die je neemt. De katten zelf betalen de prijs voor foute impulsieve beslissingen; neem maar eens een kijkje in een asiel. Lees dan ook zeker onze artikel over de beste vlooiendruppels .

Wat als je allergisch bent?

Allergisch Voor Katten

Je zou denken dat iemand met een kattenallergie onmogelijk een kat kan nemen. En als je astma hebt, en zeker als je kinderen astma hebben, kun je het ook beter niet doen. Dat is letterlijk levensgevaarlijk! In sommige andere gevallen kun je ondanks je allergie redelijk goed samenleven met een kat, maar bereid je gedegen voor.

Belangrijk om te weten is dat het probleem niet wordt veroorzaakt door de vacht. Nee, het allergeen (hetgene dat de allergische reactie veroorzaakt) is het eiwit Fel D1. Dit eiwit zit in kattenspeeksel en blijft achter op de huid en in de vacht als een kat zichzelf wast. Het allergeen wordt dan door het hele huis verspreid via de huidschilfers.

Omdat de problemen worden veroorzaakt door de met allergeen beladen huidschilfers, bestaan er geen hypoallergene (iets wat geen of slechts milde allergische reacties geeft) katten. Ook katten met weinig of geen vacht (zoals de naakte sphinx of de lichtbehaarde cornish en devon rex) zijn niet hypoallergeen.

Hier zijn een paar tips:

 • Werk samen met een allergoloog om ze onder controle te krijgen. Vergeet niet dat allergieën ernstige gezondheidsproblemen zijn die je niet moet onderschatten.
 • De slaapkamer moet verboden terrein zijn voor huisdieren. Sluit de slaapkamer af en verwijder alle potentiële stofnesten, zoals vloerkleden, posters en knuffeldieren. Houd ventilatiekokers en plafondventilatoren schoon. Verban verenkussens en donzen dekbedden. Gebruik stofvrije hoezen met ritssluitingen voor matras en kussens. Bestrijd stofmijt door beddengoed regelmatig te wassen in heet water.
 • Vermijd schoonmaakmiddelen, spuitbussen, sigarettenrook en sterke parfums. Draag een mondkapje als je in de tuin werkt of het huis schoonmaakt, vooral op het hoogtepunt van het pollenseizoen. Nog beter: vraag of iemand anders het gras maait, stofzuigt en de kattenbak schoonmaakt.
 • Iemand uit het gezin die geen last heeft van allergieën kan het beste de verzorging van de huisdieren overnemen. Een wekelijks bad in schoon water is een must; de huidschilfers blijven zo tot een minimum beperkt. Zeep is niet eens nodig voor allergeenbeheersing; schoon water volstaat.

Binnen- of buitenkat ?

Veel mensen denken dat een kat niet gelukkig is als hij niet vrij kan rondlopen, of ze willen gewoon geen kattenbak in huis, en laten hun kat daarom een groot deel van de dag (of zelfs nacht) rondzwerven. Is dat een goed idee? De meningen verschillen.

Met de juiste voeding en zorg kan een binnenkat gemakkelijk vijftien tot twintig jaar worden. Een kat met buitenprivileges haalt die leeftijd zelden, want het buitenbestaan zit vol gevaren. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, honden, giftige stoffen als antivries en tuinchemicaliën, andere katten met besmettelijke ziekten of scherpe klauwen, en menselijke kattenhaters. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar een buitenkat wordt zelden zo oud als een binnenkat.

Ook heb je een bepaalde verantwoordelijkheid ten opzichte van je omgeving. Je wilt geen ruzie met de buren omdat jouw kat zijn behoefte doet in hun tuin, en je mag niet het risico lopen dat jouw zieke kat andere dieren besmet.

Onthoud dat kittens die vanaf dag één binnen blijven, katten worden die de buitenwereld niet missen. Met voldoende speeltjes, krabpalen, binnentuinen en afgeschermde terrassen en balkons kan een binnenkat volmaakt gelukkig zijn.

Kitten of kat?

Als mensen erover denken om een kat te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Voor sommige mensen is een volwassen kat echter een betere keus.

Iedereen houdt van kittens!

Met hun grote ogen, schattige oortjes en speelse gedrag zijn kittens natuurlijk onweerstaanbaar. Maar vergeet niet dat een kitten veel tijd en geld (voor de dierenarts) kost. Ook moet je meer tijd besteden aan trainen: je moet haar leren dat ze op de kattenbak moet gaan en juist niet op het aanrecht mag springen. En je moet je huis kittenveilig maken.

Een kitten kan bovendien een slechte keuze zijn als je jonge kinderen hebt of zelf niet voldoende energie hebt om je kitten bij te houden. Heb je iets oudere kinderen of ben je een actieve volwassene, dan is het heerlijk om een kitten in huis te nemen.

Volwassen katten

Met een volwassen kat weet je precies wat je in huis haalt. Lichaamstype, vacht en oogkleur staan al vast. Rustig of actief, stil of luidruchtig, aanhalig of veeleisend: bij een volwassen kat is de persoonlijkheid al ontwikkeld. Wel kun je een kat krijgen met gedragsproblemen, zoals de kattenbak niet willen gebruiken. Een goed asiel of opvangcentrum meldt eventuele bekende gezondheids- of gedragsproblemen van tevoren.

Poes of kater?

Katers (mannelijke katten) en poezen (vrouwelijke katten) zijn beide heerlijke huisdieren. Sommigen vinden katers wat extraverter, anderen vinden poezen slimmer. In feite maakt het weinig uit. Maar wat je ook kiest, je moet je kat absoluut laten helpen.

Een niet-gecastreerde kater en een niet-gesteriliseerde poes is supervervelend om mee samen te wonen. Als een poes krols is, een paar keer per jaar een paar weken lang, is ze een miauwende ontsnappingsartiest die van kilometers afstand luidruchtige vrijers aantrekt. En katers gaan sproeien tegen de tijd dat ze seksueel volwassen zijn: hun territorium met urine markeren, wat ontzet-tend stinkt en bijna niet weg te krijgen is. Seksueel actieve katers zijn ook zwervers en vechtersbazen.

Lang- of kortharig?

Een andere overweging bij het kiezen van een kat kan de mate van haaruitval zijn. Vergis je niet: bijna alle katten hebben daar last van, zelfs de ‘kale’ sphynx. Denk aan de volgende zaken:

 • Wat doe je liever: een glanzende kortharige vacht aaien of je vingers begraven in een zachte, langharige vacht? En wat vind je mooier?
 • ·         Vachtniveaus. Bijna alle katten verliezen haar, maar het verschil tussen kort- en langharige katten is groot. Sommige katten, zoals de kroesharige rex, verliezen weinig haar, veel langharige juist heel veel.
 • Langharige katten vragen meer verzorging. Het haar kan snel klitten en ze moeten om de dag worden gekamd en wekelijks grondig worden geborsteld. Haarballen kunnen een constant probleem zijn met langharige katten.

Bij langharige katten kunnen ook urine, ontlasting en kattenbakgrit in de vacht achterblijven en mee worden genomen door het hele huis. Houd het haar rond de poten in elk geval kort als je een langharige kat hebt.

Ben je allergisch voor kattenhaar? De kans is groot dat je eigenlijk ergens anders allergisch voor bent (zie eerder in dit hoofdstuk).

Raskat of niet?

Kattensoorten

Voorspelbaarheid is waarschijnlijk het belangrijkste voordeel van een raskat: als je een raskitten koopt bij een goede fokker, weet je bijna zeker wat je krijgt. Grootte, lichaamstype, vachtkleur en energie- en stemniveau liggen al bij de conceptie min of meer vast. Elke kat is wel een individu, maar je kunt ervan uitgaan dat jouw siamees meer gemeen zal hebben met andere siamezen dan met een pers.

Raskatten bieden ook iets meer variatie dan de huis-, tuin- en keukenkat. Als je houdt van lange, slanke katten, zijn er bepaalde rassen die passen in dat profiel. Hetzelfde geldt ook voor een zwaarder gebouwd lichaamstype.

Een raskat kan duur zijn; van minimaal een paar honderd euro tot duizenden euro’s voor kittens van zeldzame rassen en met zeldzame kleuren. Het onderhoud van de vacht van sommige rassen kan ook een rol spelen.

Hoewel de meeste raskatten net zo gezond zijn als katten zonder stamboom, moet je je wel bewust zijn van enkele gezondheidskwesties. De pers is bijvoorbeeld vatbaar voor problemen met de luchtwegen, geblokkeerde traanbuizen en tranende ogen door het gedrongen gezicht waarom hij bekend staat. En bij Schotse vouwoor- en manx-kittens kunnen bijvoorbeeld skeletafwijkingen voorkomen. Goede fokkers weten wat de genetische problemen zijn in hun ras en proberen deze met zorgvuldig fokken te minimaliseren. Als je overweegt een raskat aan te schaffen, informeer dan naar eventuele problemen in het ras en naar wat er aan wordt gedaan om de frequentie te verminderen.

Kenmerken per Kattenras

Experts verdelen raskatten onder in twee groepen die van elkaar worden onderscheiden door lichaamstype en energieniveau: de oosterse katten en de niet-oosterse katten.

De rassen in de groep van de oosterse katten hebben een lang, slank lichaam en nemen actief deel aan de wereld om zich heen. Katten in deze groep, zoals de siamees, de burmees en de abessijn, houden graag vanaf de boekenkast alles goed in de gaten. Ze zijn vaak intelligent en goed te trainen.

De niet-oosterse katten hebben een wat rustigere inborst. Katten in deze groep, zoals de pers, de ragdoll en de Britse korthaar, slapen over het algemeen graag op schoot.

Omdat we niet tevreden zijn met deze twee onderverdelingen, delen wij de rassen in iets andere groepen in.

De vurige groep

De siamees, met zijn karakteristieke gekleurde oren en pootjes, is het prototype van deze groep. Ze willen altijd zien wat jij aan het doen bent en laten zich voortdurend horen.

Image 40

Actieve rassen zijn onder andere de abessijn, burmees, cornish rex en siamees, zoals op bovenstaande afbeelding te zien is.

De siamees is zo’n belangrijk ras dat zijn genen zijn gebruikt voor de ontwikkeling van veel andere (net zo energieke) rassen, zoals de himalayan, de balinees, de birmaan, de burmees, de havana brown, de ocicat, de oosterse korthaar, de colorpoint korthaar en de tonkanees. Andere rassen met veel energie zijn de bombay, de cornish en de devon rex, de Egyptische mau, de somali en de naakte sphynx.

Een kat blijft altijd een wild dier

Een van de vele dingen die wij mensen zo leuk vinden aan katten is dat er altijd een spoor van de tijger in herkenbaar blijft. Vandaar misschien onze interesse in kattenrassen die het wilde uiterlijk van de natuur hebben behouden met gevlekte vachtpatronen die doen denken aan de luipaard, zoals de ocicat, de bengaal en de Egyptische mau.

Vergis je niet: deze katten zijn alleen gefokt om er wild uit te zien, maar het zijn gewoon huiskatten. Hun karakter ligt meestal ergens in het midden tussen de vurige en de laconiekere rassen. Ze zijn geen luilakken, maar ook niet zo actief als sommige andere rassen.

Image 39

Op de bovenstaande afbeelding zie je de bengaal, Egyptische mau en ocicat. Wat je doet denken aan een luipaard met hun gevlekte vacht.

Langharige schoonheden

De pers is, naast de siamees, de andere kat die bijna iedereen direct herkent, met zijn ongelooflijk mooie vacht. Die komt in ongelofelijk veel variëteiten: tabby’s van elke kleur, schildpadkatten, lapjeskatten, elke denkbare effen kleur en ook tipping. De aftekeningen van de siamees zijn terug te vinden in de himalayan.

Ben je op zoek naar een langhaar met een wat natuurlijker uiterlijk: de Turkse angora en Turkse van zijn twee oude langharige rassen. De Noorse boskat, de maine coon en de Siberische kat zijn langharen die nog steeds het ordeloze uiterlijk van boerderijkatten hebben. En vergeet de birmaan niet, de heilige kat van Birma.

De ragdoll is een langhaar met witte sokjes. Het is een optie voor mensen die op zoek zijn naar een langharige kat met een relaxt karakter. Een andere prachtige langhaar is de chantilly/tiffany, met zijdeachtig, vaak chocoladebruin haar.

Image 38

De birmaan, de himalayan en de pers (zie bovenstaande afbeelding) worden bewonderd om hun weelderige, lange haar.

Andere langharigen zijn enkele rassen die alleen van hun bekendere bloedverwanten zijn te onderscheiden door de vachtlengte. Hiertoe behoort de cymric, een langharige versie van de staartloze manx, maar ook de somali, de balinees en de javanees.

De grote katten

De meeste gezonde katten wegen tussen de 3,5 en 4,5 kilo, maar sommige grote kattenrassen kunnen wel 6 tot 9 kilo wegen. De grootste huiskat is waarschijnlijk de Siberische kat: sommige katers wegen ruim 9 kilo. Je kunt ook kijken naar de maine coon, die in de top vijf van populairste katten staat, of naar de Noorse boskat. Andere langharige katten met een bovengemiddeld gewicht zijn de ragdoll, de Turkse van en de Amerikaanse bobtail.

Image 37

De Turkse van, de maine coon en de Britse korthaar( zie bovenstaande afbeelding) zijn perfecte rassen voor mensen die graag een grote kat willen.

Als je veel kat wilt, maar niet zoveel haar, kun je denken aan de Britse korthaar, de Amerikaanse korthaar of de chartreux.

De grote kattenrassen hebben over het algemeen een redelijk gemakkelijk karakter. Als je een actiever huisdier wilt, zijn deze rassen niet geschikt voor jou.

Iets anders

Er worden constant nieuwe kattenrassen gecreëerd, soms per ongeluk, soms expres. Deze katten zijn vaak zeldzaam dus duur.

Vacht, of gebrek daaraan, onderscheidt sommige rassen. Een van de bekendste vertegenwoordigers is de sphynx, een kat die bijna helemaal kaal is met alleen een beetje dons op zijn gezicht, voeten en staart. De rex-rassen (cornish, devon, german en selkirk), de la perm en de Amerikaanse draadhaar hebben krulhaar. Sommige fokkers van rexen beweren dat hun ras hypoallergeen is. Het klopt dat sommige mensen met allergieën bepaalde rassen beter kunnen tolereren dan andere, maar helaas bestaat er niet zoiets als een allergieveilige kat (zie eerder in dit hoofdstuk).

De manx is ongetwijfeld de bekendste kat zonder staart, maar er zijn er meer, zoals de cymric, de Japanse bobtail, de Amerikaanse bobtail en de pixie-bob.

Twee rassen zijn gebaseerd op een oormutatie: de Schotse vouwoor, met oren die naar voren vouwen, en de Amerikaanse kruloor, met oren die naar achteren krullen.

Een apart ras is de munchkin, een kat met korte pootjes. Hoewel sommige mensen zeggen dat het ras een mutant is en niet verder moet worden ontwikkeld.

De ‘alledaagse’ kat

De meeste mensen kan het niets schelen of een kat nu wel of geen stamboom of chique rasnaam heeft; ze houden gewoon van katten en nemen graag een doodgewoon exemplaar in huis. Zo’n kat is volledig door elkaar gehusseld, bij puur toeval voortgekomen uit willekeurige rassen. Wij noemen ze graag huis-, tuin- en keukenkatten of ‘vuilnisbakkenras’. Natuurlijk kan elke kat liefde geven en een heerlijk huisdier zijn.

Waar vind je een kat?

Goed, je weet nu wat je wilt: een raskat of juist niet, langharig of kortharig, kitten of kat, kater of poes. Je hebt je huiswerk gedaan en je bent al een stap dichter bij een leven met een kat. Maar waar vind je die speciale kat of kitten? Bij een fokker, in het asiel of gewoon bij de buren?

Een kat uit het asiel

Vergeet het oude beeld van een dierenasiel als een mistroostige plek waar dieren een vreugdeloos leven leiden in sombere hokken. De meeste asielen hebben goedopgeleide, zorgzame medewerkers en vrijwilligers die ervoor zorgen dat de katten gezond en goed gesocialiseerd zijn.

Ondanks de beste zorg hebben asielkatten vaak stress, waardoor ze een grotere kans lopen op infecties van de bovenste luchtwegen. Deze zijn gelukkig meestal behandelbaar. Verder kunnen ze helaas besmettelijke aandoeningen oplopen als kattenleukemie (FeLV), feline infectieuze peritonitis (FIP) en kattenaids (FIV).

Vrijwel alle asieldieren zijn al gecastreerd of gesteriliseerd, of anders krijg je een kat pas mee als je belooft om hem of haar te laten helpen.

WAT KOST EEN KAT?

Cute Cat Sitting Sleeping On Table With Glasses Phone And Money
cute cat sitting sleeping on table with glasses phone and money

De prijzen voor katten en kittens variëren van helemaal gratis krijgen (bij de buren) via een paar tientjes (bij het asiel, voor de medische controle en castratie/sterilisatie), tot honderden of zelfs duizenden euro’s voor een raskat van een goede fokker.

Daarnaast moet wat geld uitgeven aan de basisbenodigdheden, zoals voer en kattenbakgrit, etensbakjes, een reismandje, een krabpaal en een paar speeltjes. Reken er maar op dat je honderd tot honderdvijftig euro kwijt bent. Als je huisdier nog niet is ingeënt, ontwormd en gecastreerd of gesteriliseerd, komt daar nog circa honderd euro bij aan dierenartsrekeningen.

De werkelijke kosten van een kat zitten in het onderhoud. Ook voor de meest basale zorg (voer, grit, basisbenodigdheden, de dierenarts en misschien af en toe een trimbeurt als je een langharige kat hebt) moet je minimaal rekenen op ongeveer driehonderd euro per jaar.

Goede fokkers, slechte fokkers

Professional Veterinarians Looks At The Cats Mouth

Het kan heel moeilijk zijn om een goede fokker te vinden en als je er een hebt gevonden, heeft die ook niet altijd een kitten beschikbaar wanneer jij er eentje wilt, nu dus. Die feiten alleen sturen veel kopers naar andere, verre van ideale bronnen.

Als alles goed gaat, kan je kat wel twintig jaar worden. Is het dan niet logisch om een beetje tijd uit te trekken om de juiste fokker te vinden? Om een paar telefoontjes te plegen, een of twee boeken te lezen, op internet te zoeken en paar cattery’s te bezoeken? Om vragen te stellen aan iemand die het ras dat jij wilt goed kent?

Een goede, serieuze fokker kan je veel vertellen over het ras. De betrokkenheid van de fokker bij zijn kittens stopt niet als de koop rond is. Je krijgt een gezonde, goed gesocialiseerde kitten, en vaak ook nazorg.

Een fokker zoeken

In kattentijdschriften staan advertenties van fokkers. Veel fokkers en raskattenverenigingen hebben natuurlijk ook een website en/of zitten op social media. Maar ga niet af op een mooie advertentie of een flitsende website alleen. Vraag rond op social media welke fokkers goed zijn en welke je beter kunt vermijden.

Vragen voor de fokker

Je kunt een heleboel te weten komen over de fokker door een paar vragen te stellen, zoals:

 • Hoeveel rassen hebt u? Je bent op zoek naar iemand die veel ervaring heeft met het ras dat je op het oog hebt.
 • Hoe fokt u om die defecten te voorkomen? Je wilt iemand die eerlijk en goed geïnformeerd is over problemen in het ras en die actief bezig is om de afwijkingen te minimaliseren.
 • Waar brengen de katten de meeste tijd door? Je wilt iemand die niet omkomt in katten, zodat elke kitten de aandacht en socialisatie kan krijgen die zo belangrijk is. Vraag eventueel of je een kijkje achter de schermen mag nemen.
 • Mag ik de kitten laten onderzoeken door mijn dierenarts voordat ik hem adopteer? Een goede fokker houdt zijn cattery vrij van ziekten door er in de eerste plaats voor te zorgen dat zijn katten geen besmettelijke ziekten hebben en door regelmatig te testen.
 • Zelfs de beste fokkers kunnen niet honderd procent garanderen dat je kitten gezond blijft. Je huisdier kan al binnen enkele dagen ziek worden of ze kan na maanden of zelfs jaren een aangeboren gezondheidsdefect vertonen. Een goede fokker zal bereid zijn om je gedeeltelijk te compenseren voor het financiële verlies, mocht je nieuwe kitten ziek worden of overlijden.

Broodfokkers eruit pikken

Slechte of ondeskundige fokkers worden ook wel ‘broodfokkers’ genoemd. Deze fokkers zijn niet per definitie dierenbeulen, ze zijn enkel onwetend. Ze beseffen niet dat veel van de katten die ze fokken in een asiel terecht kunnen komen of hun leven lang pijn kunnen hebben vanwege een aangeboren afwijking. Ze willen gewoon een nestje hebben omdat ‘jonge poesjes zo leuk zijn’ of omdat ze hebben gehoord dat het fokken met katten een makkelijke manier is om geld te verdienen.

Je hebt mogelijk te maken met een broodfokker als deze geen kennis heeft over het ras of de genetische afwijkingen, als je het nestje en de moeder niet mag zien, als de kat geen papieren heeft of als de fokker het belang van socialisatie niet lijkt te begrijpen.

Vrienden, buren of collega’s

Hoe zit het dan met dat nestje kittens dat een collega of buurman gratis weggeeft? Er is geen enkele reden om niet op zo’n aanbod in te gaan, als de kittens maar aan je eisen voldoen, en gezond en goed gesocialiseerd zijn. Maar de kans is groot dat de moeder nooit is getest op ziekten en dat de vader onbekend is. Als je nieuwe kitten kattenleukemie of een ander ernstige ziekte blijkt te hebben, kun je dan verhaal halen bij de persoon van wie je de kitten hebt gekregen? Die kans is klein.

Veel mensen hebben nooit problemen met de kittens die ze bij zo’n nestje vandaan halen. Maar zorg er wel voor dat je een gezonde en gesocialiseerde kitten krijgt en probeer die collega of buurman ervan te overtuigen dat jouw huisdier en haar nestgenootjes de laatste zijn die de moederpoes voortbrengt.

Einde

Nu zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, dan hoor ik dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, hoor ik dat graag.

Leave a Reply