Niet giftige planten voor katten. Welke 39 planten zijn veilig voor je kat?

Niet-Giftige-Planten-Katten

Niet giftige planten voor katten: Er zijn twee dingen waar we in het leven zielsveel van houden: planten en huisdieren. Het slechte nieuws is dat veel gewone planten niet veilig zijn voor katten en katten. Bepaalde planten kunnen giftig zijn voor huisdieren als ze ze binnenkrijgen, soms veroorzaken ze toevallen, bevingen, of erger.

In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten over de 16 niet giftige planten voor katten

Zelfs de meest brave dieren zullen wel eens een hap van een kamerplant nemen, dus vroegen we dierenarts Judy Morgan uit New Jersey om advies over hoe je planten kunt kiezen die de viervoeters in ons leven niet schaden. Omdat we er een groot voorstander van zijn groen in je huis aan te brengen om je lucht te zuiveren en je humeur te verbeteren en er tegelijk voor te zorgen dat je harige vriend veilig en gezond is.

Ben je  benieuwd naar planten die wel giftig zijn? Bekijk dan hier 49 giftige planten voor katten.

Overzicht met veilige planten voor katten

 • Timble cactus
 • Slaapkamer geluk (Soleirolia soleirolii)
 • Rhipsalis Cashero
 • Pilea depressa
 • Echeveria of Hawortia vetplanten
 • Aglanomea Maria
 • Pannenkoekenplant pannekoekenplant of te wel pilea peperomiodes
 • Pilea moonvalley ook wel panamiga genoemd
 • Varens
 • Fittonia
 • Areca palm
 • Hertshoorn
 • Calathea
 • Peperomia rotundifolia oftwel zwanenkruid
 • Maranta (gebedsplant)
 • Bananenplant
 • Kokospalm
 • Nestvaren
 • Kentia palm
 • Tradescantia Zebrina
 • Peperomia hederifolia
 • Graslelie, hier kunnen katten nog lekker op knagen ook. Benieuwd of je kat broccoli mag? lees gauw onze artikel: Mag een kat broccoli!
 • Bamboe palm
 • Zink varen
 • Orchidee (niet alle soorten)
 • Bromelia
 • Tillandsia oftewel luchtplantjes
 • Haworthia margaritifera

Hoe kan je jouw kat met jouw planten samen laten leven?

Voor je een keuze maakt tussen je planten en je katten, probeer een paar van deze technieken om iedereen met elkaar op te laten schieten.

1 – Gebruik een spuitfles

Dit is de klassieke katten “training” techniek. Houd een spuitfles met water bij de hand, en geef je kat een sprenkeltje als ze in de buurt van je planten komen.

Hoewel eenvoudig, werkt deze techniek alleen als je het grootste deel van de tijd thuis bent en je planten persoonlijk in de gaten kunt houden.

Sommige katten worden gewoon stiekemer en halen kattenkwaad uit als je niet thuis bent, maar sommige zullen hieruit een afkeer van de planten ontwikkelen en ze gewoon mijden, ook als je niet in de buurt bent.

Het is de moeite waard het eens te proberen om te zien hoe je kat reageert, maar houd er rekening mee dat niet iedereen dit gepast vindt.

2 – Probeer een afweerspray

Nu hebben we het over sprays die je op de planten gebruikt om je katten af te weren.

Er zijn een aantal sterk geurende producten op de markt die je kat zijn neus kunnen opendraaien als hij te dichtbij komt, of je kunt zelf iets maken met huishoudelijke ingrediënten. Een mengsel van water en sterk geparfumeerde zeep (zoals lavendel of citrus) kan goed werken, of gebruik een puree van knoflook in water voor een soortgelijke maar meer prikkelende aanpak.

Als het wat serieuzer moet, kun je wat hete chilipeper rond je planten strooien voor een soortgelijk effect. Wees je er alleen van bewust dat dit pijnlijk kan zijn voor de katten als ze te veel in hun neus of in hun ogen krijgen. Gebruik heel voorzichtig.

Soms raden mensen sprays met azijn aan vanwege de sterke geur.

Wel, azijn mag dan veilig zijn voor jou en je huisdieren, maar het is nog steeds een zuur en zal na een spuitbeurt of twee zeker de bladeren van je planten doden. Vermijd dit advies beslist.

3 – Voeg een laag stenen toe

Dit is voor de gravers. Katten houden van losse grond om in te graven voor hun toiletbehoeften, waar je kamerplanten genoeg van zullen hebben. Probeer een laag zware kiezelstenen aan het oppervlak van het vuil toe te voegen.

Zolang het niet te dicht opeengepakt is, zou er nog water doorheen moeten kunnen sijpelen naar de grond eronder. Het voelt niet hetzelfde aan en zal niet zo verleidelijk zijn als een kattenbak. Je kunt ook grote stukken glad glas, ruwe dennenappels, zeeschelpen of gebroken keramiek gebruiken als je een meer decoratief uiterlijk verkiest.

4 – Verander de plaatsing van je planten

Je zult misschien je toevlucht moeten nemen tot het gewoon verplaatsen van je planten waar je katten er niet bij kunnen, wat lastig kan zijn als je erg behendige en vastberaden huisdieren hebt.

Hangende manden die niet in de buurt van andere meubels staan kunnen een goed idee zijn, of zelfs bakken die rechtstreeks aan de muur bevestigd worden (geen plank) en buiten bereik geplaatst worden.

5 – Creëer onaangename omgevingen

Je kat eens goed laten schrikken kan een grote afschrikking zijn, en iets luids en opschrikkends laten gebeuren als ze bij je planten opspringen kan al genoeg zijn om de gewoonte te breken.

Dit werkt het best met planten op een tafel of plank waar wat extra ruimte rond de potten is om mee te werken. Een paar losjes geplaatste tin-folie borden kunnen een kabaal maken als ze omgestoten worden, bijvoorbeeld.

Je zult misschien creatief moeten worden, afhankelijk van de ruimte waar je je planten hebt staan. Het kan echter nodig zijn deze techniek elke dag opnieuw in te stellen.

Een ander gelijkaardig idee is om een kleverig oppervlak te maken waar je kat niet overheen zal willen lopen.

Dubbelzijdig plakband dat je tussen je plantenpotten legt kan uitstekend dienen om een barrière te maken, zolang je maar niet genoeg ruimte laat om tussen het plakband rond te springen.

6 – Maak de kattenbak schoon

Dit kan de hoofdoorzaak zijn van waarom katten naar je plantenbakken grijpen om hun behoefte te doen, hoewel sommige huisdieren het gewoon zullen doen om moeilijk te doen.

Zorg ervoor dat hun eigen kattenbak regelmatig schoongemaakt wordt, en op een gemakkelijk bereikbare plaats. Verander de soort kattenbakvulling als het erop lijkt dat de kat de bak vermijdt, zelfs als hij schoon is.

Katten kunnen besluiten kieskeurig te worden na jarenlang dezelfde strooiselproducten gebruikt te hebben, dus beschouw dit niet als een probleem alleen maar omdat het lange tijd “prima” ging.

7 – Zorg voor planten voor je katten

Kat eet vers groen gras. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattenluik met chip, waardoor jouw kat makkelijk door een kattenluik kan komen!. Kattengras, gras voor huisdieren.

Soms kun je een bladkauwende kat afleiden van je kamerplanten door ze wat eigen planten te geven.

Een pot met kattenkruid zou waarschijnlijk te geliefd zijn, maar je kunt een pot met munt, kattengras (eigenlijk een mengsel van haver- of gerstegras) of tijm houden. Katten hebben de neiging deze lekker te vinden, en ze zijn volkomen veilig om af en toe op gekauwd te worden.

Niet-Giftige-Planten-Katten

Waar kan je niet giftige planten voor katten kopen?

Je weet nu welke planten veilig zijn voor je kat. Waar kan je e dan het beste niet giftige planden voor katten kopen? Toevallig bij bol.com 😉.

Bekijk nu de 5 beste niet giftige platen voor katten

Staat er een niet giftige plant voor katten niet in ons overzicht? Laat het weten in de comments!

Benieuwd naar andere veilige en goede producten? Vind hierover alles in onze kattenblog 😊

Staat er een plant niet in ons overzicht? Laat het weten in de comments!

Benieuwd naar andere veilige en goede producten? Vind hierover alles in onze kattenblog!

Check ook ons blogartikel of een pannenkoekplant of Monstera graslelieCalathea, Aloe vera giftig is voor je kat.

Leave a Reply