Mag een Kat kaas? Bekijk nu of het juist wel of niet goed voor je kat is!

Mag-Een-Kat-Kaas

Mag een kat kaas eten. Benieuwd of je kat broccoli mag? lees gauw onze artikel: Mag een kat broccoli? Ik merk dat katteneigenaren veel vragen hebben over welke groenten en fruit katten mogen eten. Onlangs heb ik al artikelen geschreven of een kat een wortel, komkommer, mandarijn, broccoli of paprika mag eten. Ook voor kaas zoeken maar liefst 400 mensen per maand op Google naar een antwoord.

Mijn kat wordt altijd wild als ze kaas ruikt. Of misschien moet ik zeggen dat ze dol is op kaas. Maar als ze smeekt om een stukje van mijn Zwitserse kaas en crackers, sta ik even stil. Mag ze wel Zwitserse kaas eten? Wat dacht je van een beetje gesmolten mozzarella van een pizza? Een handvol kaaskrullen?

Het is wellicht een vraag die je niet zo snel zou verwachten. Kaas is namelijk niet bepaald hetzelfde als kattenvoer zoals: graanvrij kattenvoer, senior kattenvoer, glutenvrij katten voer of hypoallergeen kattenvoer.

Veel katteneigenaren zitten met dezelfde vragen. Kaas lijkt zo’n gezond, onschuldig voedsel; voedzaam gezond en lekker. Benieuwd hoe wij over het merk Gourmet denken? Lees gauw verder over De beste Gourmet natvoer kat. En onze katten zijn er dol op. Maar er zijn zoveel soorten kaas in de wereld. Hoe kunnen we zeker weten of het veilig is voor onze katten?

Dus met mijn kat volledige goedkeuring en steun, begon ik aan een volwaardig kaasonderzoek. (Het kan geen kwaad dat ik zelf dol ben op kaas).

Is kaas giftig voor honden?

Om meer te weten te komen over de veiligheid van kaas voor volwassen katten, sprak ik met een dierenarts, Heinze. En mijn eerste vraag was eenvoudig: Is kaas giftig voor katten?

Nee, kaas is niet giftig voor een kat!

Voor gezonde katten, ja, is het OK, maar calorieën kunnen een groot probleem zijn,” zegt Heinze. “Een ons van de meeste kazen – een plakje of een klein blokje kaas of een sliert kaas – staat gelijk aan 90 calorieën, wat veel te veel is voor een kleine kat.”

Ze adviseert dat katten snoepjes niet meer dan 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van onze huisdieren mogen uitmaken.

Voor een gezonde kat betekent dit minder dan 35 calorieën per dag, wat niet veel kaas is,” zegt Heinze.

Zwaarlijvigheid bij huisdieren is een wijdverbreid probleem, en het controleren van traktaties en het tellen van calorieën zijn belangrijk om onze huisdieren gezond en in vorm te houden.

Waarom kaas geven aan je kat?

De meeste kaas kan waarschijnlijk het best in kleine hoeveelheden gereserveerd worden voor training of het geven van medicijnen als niets anders werkt, in plaats van regelmatig gegeven te worden,” voegt Heinze toe. “Fruit en groenten geven veel minder kans op problemen en zijn ook lager in calorieën.”

Omdat het zo smakelijk is en geliefd bij katten, gebruiken veel katteneigenaren het om medicijnen voor hun katten te vermommen. Voor katten die weigeren een pil op te eten, kan het verbergen van de pil in een klein stukje kaas een effectieve manier zijn om ervoor te zorgen dat de medicatie veilig wordt ingenomen.

Heeft je kat behoefte aan kaas? Dan hebben we hier een overzicht van kattensnoepjes met een lekkere kaassmaak!

Wanneer mag mijn kat geen kaas?

In sommige gevallen waarschuwt Heinze dat kaas gebruiken om medicijnen te geven geen goed idee is.

“Kaas mag niet gebruikt worden om sommige antibiotica te geven, zoals doxycycline,” zegt ze. De opname van doxycycline kan verminderd worden als zuivelproducten gevoerd worden.

Het is natuurlijk om te denken dat kaas een gezond, heilzaam voedingsmiddel is. En hoewel kaas wel enige voedingswaarde biedt – eiwitten bijvoorbeeld – zijn de voedingsvoordelen te verwaarlozen als je bedenkt dat je maar heel kleine hoeveelheden kaas met je volwassen kat deelt.

Bovendien, hoewel kaas in kleine hoeveelheden aan honden van alle leeftijden gevoerd kan worden, zijn er speciale overwegingen om rekening mee te houden voor oudere kattten.

“Senior katten hebben meestal een lagere energiebehoefte en hebben meer kans op ziekten [waarvoor] we vet of zout misschien lager willen houden,” zegt Heinze.

Mag-Een-Kat-Kaas-768X512

Welke kaas is slecht voor mijn kat?

In het algemeen is kaas OK voor katten, hoewel er enkele speciale gevallen zijn om rekening mee te houden. “Voor sommige katten kan het vet en zout in kaas gevaarlijk zijn,” zegt Heinze.

“Bijvoorbeeld een kat met een hoog vetgehalte in het bloed of een geschiedenis van pancreatitis, of een kat met een hartziekte of hoge bloeddruk die geen zoutrijke voeding mag hebben.”

Hoewel kaas lactose bevat, dat bij katten maagklachten kan veroorzaken, is kaas meestal niet de boosdoener achter spijsverteringsproblemen.

“Hoewel sommige katten echt niet goed tegen melksuiker (lactose) kunnen, zijn de meeste kazen vrij laag in lactose vergeleken met melk, zodat we zelden maagklachten van kaas zien,” voegt Heinze toe.

Natuurlijk kan het totale calorie- of vetgehalte van een bepaalde kaas hem onpraktisch maken om aan je kat te voeren.

“Mac and cheese is super hoog in calorieën en vet, dus het zou moeilijk zijn om een kleine kat helemaal niet veel te geven zonder te overdrijven.” zegt Heinze. “Cheese Curls zouden niet door mensen gegeten moeten worden, veel minder door katten.”

En natuurlijk worden sommige volkomen onschadelijke kazen verrijkt met extra ingrediënten die schadelijk zijn voor katten, wat je in de gaten moet houden.

“Vermijd beslist alles met uien, knoflook, rozijnen, druiven of avocado,” zegt Heinze. Al die ingrediënten kunnen giftig zijn voor katten.

Een andere kaas waarvan het verstandig kan zijn dat je kat hem overslaat is blauwe kaas, waaronder Roquefort, Gorgonzola, Stilton en andere. De kleuring in blauwe kaas wordt veroorzaakt door schimmelculturen.

Welke kaas mag ik mijn kat geven?

Als het gaat om een “beste” kaas voor volwassen katten zonder bekende medische conditie, geven veel deskundigen de knipoog aan kwark, dankzij het hoge calciumgehalte en het verhoudingsgewijs lage aantal calorieën (ongeveer 50 calorieën in een portie van een kwart kopje). Op zoek naar een biologische kattenbrok? Lees dan onze artikel over: het beste biologische kattenvoer. Toevallig op zoek naar een placemat voerbak? Lees dan onze artikel over de beste placemat voerbak kat.

Op zichzelf zou roomkaas geen bijzondere schade voor katten moeten opleveren; veel soorten roomkaas zijn echter op smaak gebracht met extra ingrediënten die onveilig zijn voor katten. Knoflook bij roomkaaspasta is natuurlijk onveilig, maar ook veel van de roomkaaspasta’s met groentesmaak kunnen uien en/of knoflook bevatten, dus moeten beslist vermeden worden voor katten van elke leeftijd.

Gerijpte kazen zoals cheddar (ook scherp en mild), Zwitsers en Parmezaan hebben bijzonder lage gehalten aan lactose, terwijl feta en mozzarella een hoger lactosegehalte hebben (hoewel nog steeds minimaal).

En dan is er nog geitenkaas, gemaakt van geitenmelk, die minder lactose bevat dan koemelk. Voor een lactose-gevoelige kat kan geitenkaas een andere lactose-arme optie bieden.

Kaas met mate

Gewapend met onze nieuw verworven kennis kan ik nu veilig en gelukkig door de verwarrende wereld van kaas en kattenvoeding navigeren. Ik ben blij met de wetenschap dat kaas, met mate, volkomen veilig is voor mijn kat en mijn kat is blij met de wetenschap dat ze kan blijven genieten van haar favoriete traktatie. Het is een win-win voor allen 😊

Welke producten met kaas mag je kat wel?

Nu we weten dat kaas, in matige hoeveelheden, veilig is voor katten, kunnen we ons richten op het vinden van specifieke voeding waarin kaas is verwerkt. Er zijn diverse soorten kattenvoer op de markt met kaas als ingrediënt, zoals onderstaande kattenproducten

Heb je nog tips om kaas te geven aan je kat? Laat het ons weten in de comments!

Kingofivar

Leave a Reply