
Mag een kat broccoli? Ik merk dat katteneigenaren veel vragen hebben over welke groenten en fruit katten mogen. Onlangs heb ik al artikelen geschreven of een kat een wortel, komkommer of mandarijn mag eten. Ook voor broccoli zoeken maar liefst 400 mensen per maand op Google naar een antwoord.
Het is wellicht een vraag die je niet zo snel zou verwachten. Een broccoli is namelijk niet bepaald hetzelfde als kattenvoer zoals: graanvrij kattenvoer, senior kattenvoer, glutenvrij katten voer of hypoallergeen kattenvoer. Wellicht heb je nog nooit een komkommer aan je kat gegeven, terwijl de komkommer een populaire groente is en dat veel mensen standaard in huis hebben liggen.
Katten, in tegenstelling tot katten, bezitten omnivore neigingen waardoor ze hun kinnen aflikken bij bijna elk menselijk voedsel, of dat voedsel nu goed voor ze is of niet. Omnivore houdt in dat dieren een spijsverteringssysteem hebben dat in staat is voedingsstoffen uit zowel dierlijk als plantaardig weefsel op te nemen. Dit heeft een kat ook.
In dit artikel neem ik je mee of een kat broccoli mag eten, of ze daadwerkelijk goed zijn voor je kat en welke andere vruchten een kat mag eten. Benieuwd of je kat kaas mag? lees gauw onze artikel: Mag een kat kaas.
Als baasjes zijn we geneigd er ten onrechte van uit te gaan dat alle groenten en fruit wel gezond voor katten moeten zijn als ze ook goed voor ons zijn. Deze veronderstelling leidt helaas tot spoedbezoeken aan de dierenarts en erg ongelukkige katten.
Sommige vruchten en groenten zijn echter veilig voor katten en bieden een gezond alternatief voor conventionele kattensnacks. Benieuwd hoe wij over het merk Gourmet denken? Lees gauw verder over De beste Gourmet natvoer kat. Broccoli is een van deze groenten.
Is broccoli giftig voor je kat?
Op gelijk antwoord te geven op de vraag. Mag een kat broccoli?
Ja, katten kunnen broccoli eten en het is dus niet giftig voor je kat.
Katten kunnen zowel gekookte als rauwe broccoli eten, zolang er geen kruiden of oliën aan toegevoegd zijn. Deze groente moet echter altijd in zeer kleine hoeveelheden gegeven worden, vooral omdat de roosjes isothiocyanate bevatten, die bij katten maagirritatie kunnen veroorzaken.
De Voordelen als je kat broccoli eet
Hoewel katten eigenlijk geen grote hoeveelheden groenten en fruit nodig hebben om gezond te leven, zijn bepaalde wel geschikte traktaties bij gelegenheid en kunnen ze zelfs gezondheidsvoordelen bieden.
Broccoli is rijk aan vezels en vitamine C en vetarm. Het is veilig voor katten om te eten, rauw of gekookt, zolang er geen smaakmakers aan toegevoegd worden. Broccoli zit dus boordevol nuttige vitaminen en mineralen. Zijn ontstekingsremmende en immuun versterkende eigenschappen houden je kat actief en gelukkig. De voordelen van deze vitamines voor je kat zijn als volgt:
Vitamine A – houdt ogen, huid en vacht gezond, evenals sterke spieren en een actieve zenuwfunctie
Vitamine C – ondersteunt een gezond immuunsysteem
Vitamine K – bevordert sterke botten en activeert een goede bloedstolling
Foliumzuur – helpt bij de aminozuurstofwisseling
Mangaan – helpt bij botgroei, schildklierfunctie en spijsvertering, vertraagt het verouderingsproces
Vezels – ondersteunen de spijsvertering door het reguleren van de snelheid van de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen
Calcium – ondersteunt de gezondheid van tanden en botten, helpt bij de hormoon-, spier-, en zenuwfunctie
Waar moet je op letten als je kat broccoli gaat voeren?
Door deze voordelen lijkt broccoli misschien een top keuze voor een groentesnack. Maar dierenartsen waarschuwen dat het ook een mogelijk schadelijk ingrediënt bevat. De roosjes van deze groente bevatten isothiocyanaten, die bij sommige katten milde tot mogelijk ernstige maagirritatie kunnen veroorzaken.
Broccoli wordt veilig geacht bij katten als de totale hoeveelheid die ze binnenkrijgen minder is dan 10 procent van hun dagelijkse hoeveelheid; meer dan 25 procent wordt als giftig beschouwd.”
Slechts een kleine hoeveelheid isothiocyanate zal niet al te veel kwaad doen voor de gezondheid van je kat. Benieuwd of je kat komkommer mag? lees gauw onze artikel: Mag een kat komkommer. Als je kat echt van broccoli houdt, laat het dan niet meer dan 10% van haar dagelijkse calorie-inname uitmaken! Te veel broccoli (25% of meer) kan het isothiocyanaat doen veranderen in een dodelijk toxine.
Let wel op tekenen van problemen met de buik. Elke kat is anders en kan een andere reactie op broccoli hebben. Dat de ene kat van broccoli kan genieten zonder problemen te ondervinden, wil nog niet zeggen dat een andere kat dezelfde reactie zal hebben.
Daarom is het belangrijk je katje steeds in de gaten te houden nadat je haar broccoli (of welk fruit of groente dan ook) gevoerd hebt en te letten op eventuele spijsverteringsproblemen die zich voordoen. Kijk uit naar diarree, braken, winderigheid, of andere tekenen van darmirritatie.
broccoli voor katten
Wat de 10-procent regel betreft, moeten we bedenken dat de werkelijke hoeveelheid verschilt naar de grootte van je kat. Bovendien is elke kat uniek. Sommige katten kunnen sterker op broccoli reageren dan andere, dus het is heel belangrijk om individuele katten in de gaten te houden om te zien hoe ze reageren op broccoli of op elk nieuw voedingsmiddel.
Verstikkingsgevaar voor katten
Ook van broccoli stengels is bekend dat ze obstructie in de slokdarm kunnen veroorzaken, vooral bij kleine katten, zegt Dr. Klein. Zorg er daarom voor dat je de broccoli in hapklare brokjes snijdt, en hou je kat in de gaten terwijl hij eet.
Kleine hapjes maken het ook gemakkelijker om de hoeveelheid broccoli die je kat opeet af te meten. Zoals met elk nieuw voedsel, begin met een heel klein stukje broccoli om zeker te zijn dat je kat geen negatieve reacties heeft voor je hem meer voert.
Rauwe broccoli kan voor katten bijzonder moeilijk te verteren zijn, maar stomen, koken, of pureren kan het verteren wat gemakkelijker maken!
Op welke manieren kan je broccoli geven aan je kat?
Hoewel veel katten misschien hun snuit afwenden bij de aanblik ervan, kan broccoli zo veel waardevolle voordelen bieden. Wees er alleen zeker van dat je het op de juiste manier serveert en de juiste richtlijnen volgt voor de grootte van je huisdier. Hier zijn enkele do’s en don’ts als het gaat om het voeren van je kat broccoli.
Kook de broccoli wel gaar. Als je ooit geprobeerd hebt in een rauwe floret van broccoli te bijten, weet je hoe taai en dicht het kan zijn. Ondanks de scherpe tanden en sterke kaak van je kat, kan het ook voor haar moeilijk zijn! Het kan ook taai zijn voor hun spijsverteringsstelsel.
Het is het beste om de broccoli op de een of andere manier te koken om het gemakkelijker te kauwen en te verteren te maken. Stomen of broccoli op het fornuis koken zijn beide snelle en gemakkelijke processen. De broccoli wordt zachter en zachter voor het spijsverteringskanaal van je kat. Kook de broccoli van je kat nooit in olie, boter, of kruiden!
Je kunt de rauwe broccoli ook pureren of in voedsel verwerken om hem tot meer een pasta te breken die je aan het bakje brokjes van je kat kunt toevoegen of alleen kunt voeren. Dit maakt het voor je poepie extra gemakkelijk om alle voedingsstoffen die broccoli te bieden heeft te verteren en op te nemen.
Voer niet te vaak. Broccoli zit vol vezels en is een lid van de brassica familie, dus te veel ervan aan je kat voeren kan irritatie van de spijsverteringsorganen en slechte gassen veroorzaken. Het kan ook iets bevatten dat isothiocyanate heet, wat een natuurlijk voorkomende verbinding is die kan leiden tot ernstige buikpijn en andere spijsverteringsproblemen.
Voer je kat niet de hele krop of grote stukken. Benieuwd wat een voerpuzzel kat is? lees er alles over in ons artikel: beste voerpuzzel kat. Het is belangrijk om de broccoli in stukjes te snijden. Begin langzaam om te zien hoe ze het lekker vindt en hoe ze zich voelt na het eten van een kleine hoeveelheid.
Je wilt je kat natuurlijk geen volle bloeiende krop broccoli geven, maar je wilt haar ook geen te grote stukken geven. Afhankelijk van de grootte van je kat, hak je het in kleinere, hapklare stukjes om verstikking te voorkomen. Zie de richtlijnen hieronder voor meer tips over het voeren van broccoli.
Richtlijnen voor het voeren
Voedingsfrequentie: Af en toe (1 keer per week)
Adequate portiegrootte:
Katten tot 22 kilo – tot 1 kleine bloemkool, in hapklare stukjes gesneden
Katten vanaf 23 kilo tot 66 kilo – 1 – 2 kleine roosjes, in hapklare stukjes gesneden
Katten vanaf 66 kilo – 3 – 4 kleine roosjes, in hapklare stukjes gesneden
Voedertips:
Koken of stomen
Snijd in kleine roosjes vóór het voeren
Stengels zijn ook veilig om in kleine porties aan katten te voeren
Alternatieven
Wil je jouw kat wil de smaak van groente proeven, maar voel je niet prettig bij om hem een broccoli te geven, omdat je kat een gevoelige buik heeft, of je vindt het simpelweg niet handig. Dan is Flexi original een optie waar o.a. broccoli in zit verwerkt en andere lekkere groentes. Deze heerlijke graanvrije maaltijd barst van de natuurlijke ingrediënten, zit bommetjevol heerlijke foodies en is geschikt voor alle rassen.
Ga na het lezen van dit artikel broccoli geven aan je kat? Doe je dit al en heb je nog tips om broccoli aan je kat te geven? Laat het weten in de comments!
