Je hebt dus besloten dat je een kat wilt, en je hebt ook nagedacht over kwesties als raskat of niet-raskat en poes of kater.
In dit artikel lees je alles over hoe je je huis kunt voorbereiden op de komst van de nieuwe snorrende bewoner en wat je moet aanschaffen. Ook vertellen we hoe je in het asiel of bij de fokker het individu kiest dat het beste bij je past. Na het lezen van dit artikel weet jij precies waar jij op moet letten als je o.a. kattenspullen gaat aanschaffen voor jouw kat !
Veel leesplezier en vragen zie ik graag tegemoet in de comments onderaan de pagina !
Een kat in je huis verwelkomen

Je hebt dus besloten dat je een kat wilt, en je hebt ook nagedacht over kwesties als raskat of niet-raskat en poes of kater. In dit artikel lees je alles over hoe je je huis kunt voorbereiden op de komst van de nieuwe snorrende bewoner en wat je moet aanschappen. Ook vertellen we hoe je in het asiel of bij de fokker het individu kiest dat het beste bij je past.
Een veilig thuis maken
Katten, ook binnenkatten, kunnen zich soms goed in de nesten werken. En vooral kittens, klein, actief en oneindig nieuwsgierig, lopen talloze risico’s. Als er ergens potentiële problemen zijn, zal een kitten die ook zeker vinden. Daarom moet je thuis eens goed rondkijken en een paar aanpassingen aanbrengen voordat je je nieuwe huisdier mee naar huis neemt.
Huishoudelijke gevaren elimineren
Denk als een kat wanneer je je huis voorbereidt. Kijk op een andere manier naar je huis: als een grote plek vol met opwindende dingen. Kijk omlaag, naar hoekjes en gaatjes waar je nieuwe huisdier in kan kruipen. Kijk omhoog, naar objecten of meubels waar je kat op kan klimmen. Kijk naar voorwerpen die een kat omver kan gooien. En let vooral op dingen waar je kat zich aan kan verwonden; dat zijn de dingen die je echt moet veranderen.
Touwtjes en dergelijke
Als je graag handwerkt, koop dan een opbergdoos voor je materialen. Katten spelen graag met garen, lint en elastiekjes, maar slikken dat soms in. Om nog maar te zwijgen van naalden! Vergeet ook de touwtjes aan de jaloezieën niet. Rol het koord op en stop het achter de jaloezieën, uit het zicht. Gooi flosdraad in de badkamer direct na gebruik in een pedaalemmer.
Verstopplaatsen

Katten zoeken graag een donker, rustig plekje op, vooral als ze gestrest zijn. Een ervaren kat zorgt ervoor dat hij er ook weer weg kan, maar kittens zijn nog niet zo verstandig. Kijk daarom naar je huis met een kittenlijfje in gedachten. Neem bijvoorbeeld je kasten. Kunnen die met een klein pootje opengewrikt worden? Monteer dan kittenveilige sluitingen (magneten, haken, ogen enzovoort). Je nieuwe huisdier kan ook de ruimte achter de koelkast, bank of boekenkast aantrekkelijk vinden. Blokkeer de toegang hiertoe met karton. Je kunt ook tweezijdig plakband ervoor plakken: katten vinden het ontzettend vervelend om over iets plakkerigs te moeten lopen.
Let ook op kasten met laden. Je wilt je slapende kat niet per ongeluk opsluiten. Nog gevaarlijker: een kitten die graag op onderzoek gaat achter een geopende lade kan klem komen te zitten. Vergeet dus nooit je laden dicht te doen na gebruik.
Hoe hoger, hoe beter
Hoewel de relaxtere rassen, zoals de pers, na hun kittentijd de voorkeur geven aan een rustig leventje op de grond, klimmen de actievere rassen, zoals de abessijn en siamees, graag. Het is natuurlijk gedrag, wat je het beste kunt sturen op een acceptabele manier; beloon je kat als hij in een kattenpaal klimt in plaats van in de gordijnen. Zet verder de breekbaarste snuisterijen ergens veilig totdat de krankzinnige kittendagen voorbij zijn.
Elektriciteitsdraden

Bundel losse snoeren en stop ze weg. Besproei alles wat binnen het bereik van je kitten blijft met iets wat smerig smaakt (informeer bij de dierenwinkel). Berg zware huishoudelijke apparaten, zoals het strijkijzer, veilig op.
De veilige kamer

Met zoveel verleidelijke problemen is het een goed idee om een kleine ruimte in te richten waar je nieuwe kitten kan verblijven als jij er niet bent. Een nieuwe volwassen kat heeft ook zo’n kamer nodig, alleen gaat het er dan meer om dat je haar rustig laat wennen aan je huis dan dat je haar moet beschermen tegen gevaren.
De andere reden voor een veilige kamer is training. Door je kat of kitten in het begin van jullie relatie in een kleine kamer te houden, beperk je zijn opties. Hij leert aan een krabpaal of kattenboom te krabben en gaat begrijpen dat zijn kattenbak de beste plek is om zijn behoefte te doen. Kies de rustigste ruimte in je huis als veilige kamer. Voor een nieuwe volwassen kat kun je een logeerkamer gebruiken.
Voor een kitten is de badkamer ideaal. Deze ruimte is gemakkelijk kittenveilig te maken en eenvoudig schoon te maken. Haal de badmat weg, haal de handdoeken van het rek en controleer of alle andere dingen, zoals zeep, scheermesjes en medicijnen(!) veilig zijn opgeborgen. Haal het douchegordijn weg of bind het op.
Je hebt nu een kale ruime, waar een kat geen schade aan kan richten. Zet de kattenbak in een hoek en de bakken voor eten en water op een ander plekje. (Zet je de bakken te dicht bij de bak, dan kan je kat weigeren te eten, of haar behoefte ergens anders doen.) Je hebt ook een stevige krabpaal nodig die niet kan omvallen, een bedje en een paar speeltjes.
Laat de kat in zijn veilige kamer als je zelf weggaat. Aangezien hij alles bij de hand heeft, komt hij niets te kort. Na een paar dagen kun je af en toe de deur eens openzetten en hem uiteindelijk toegang geven tot de rest van het huis.
De juiste spullen
In principe kun je met de meest eenvoudige spullen al in de behoeften van je kat voorzien. Maar soms kun je door iets meer uit te geven jouw leven gemakkelijker en het leven van je kat voller maken. Dat laatste is belangrijk voor de binnenkat die alleen thuis is als jij aan het werk bent.
Het beste voor je kat vinden
Het maakt niet zoveel uit of je je dierenbenodigdheden in de supermarkt, in de dierenspeciaalzaak of op internet koopt. Bij de dierenspeciaalzaak is het aanbod erg groot en kun je goed advies krijgen, maar een eenvoudig etensbakje, stukje kattenspeelgoed of halsbandje hebben ze meestal ook wel bij de supermarkt.
Op een rommelmarkt kun je vaak een klimboom of reismandje van goede kwaliteit kopen voor een fractie van de nieuwprijs. (Wel goed schoonmaken voor gebruik.)
Een plek om de boodschap te doen
Geen enkel product is belangrijker voor een harmonieuze relatie tussen jou en je kat dan de kattenbak.
Het gaat niet alleen om de bak zelf, maar ook om wat je erin doet: de vulling dus (meestal grit). Houd er rekening mee dat de combinatie van bak en grit waarschijnlijk niet direct goed is. Experimenteer om de juiste combinatie van bak en grit te vinden. Ook is het belangrijk om de bak zo uitnodigend en gemakkelijk mogelijk te maken.
Je neus in de kattenbak steken
Er zijn talloze soorten kattenbakken, van kartonnen wegwerpdingen tot hightechmodellen die zichzelf automatisch schoonmaken. Hier worden enkele van de mogelijkheden beschreven:
- Een kleine kartonnen kattenbak lijkt handig, maar is op de lange termijn niet echt praktisch voor je huiskat. Je kunt wel een paar van deze dingen op voorraad houden voor op reis of voor noodgevallen.
- Eenvoudige plastic bak. Miljoenen katten doen het prima met dit ontwerp. Sommige modellen hebben een speciale rand om het grit in de bak te houden. Kies er een die eenvoudig schoon te maken is.
- Bak met kap. De kap houdt de ergste geurtjes tegen, waardoor je de bak natuurlijk wel moet schoonmaken, maar net iets minder vaak. Katten met astma moeten geen kattenbak met kap gebruiken; zij hebben de ventilatie nodig.
- Kattenbak die eigenlijk geen kattenbak is. Een oude metalen bakplaat of ovenschaal kan een goede eerste kattenbak zijn voor een kitten. Dankzij de lage opstap kan hij er gemakkelijk in en uit. Een plastic afwasteiltje kan dankzij de hoge zijkanten een goede keuze zijn voor een kat die het grit eruit schopt.
Kattenbakaccessoires

Wat voor kattenbak je ook kiest, je hebt ook nog spullen nodig om de boel netjes te houden of om het schoonmaken te vereenvoudigen. Denk aan een schepje om het vuile grit uit de bak te scheppen, of een matje dat je voor de kattenbak legt om het uitlopen van grit te verminderen. Sommige mensen vinden het handig om een zakje in de kattenbak te doen en daar het grit weer bovenop. Dat is handig met verschonen, maar als je kat een graver is, vindt hij zo’n zakje misschien niet zo fijn of hij graaft het kapot.
Het gritverhaal
Je hebt veel mogelijkheden in kattenbakvulling (vaak ook ‘grit’ genoemd), maar je moet je er altijd aan denken dat de beslissing van welke de ‘juiste’ is altijd bij je kat ligt. Je hebt niet veel aan grit dat jij prettig vindt als je kat het haat en ergens anders heengaat.
Het meest gangbare grit is klontvormend. Dit neemt het vocht op van urine en uitwerpselen en vormt er een klont omheen. De klont kan er vervolgens eenvoudig worden uitgeschept. Dit voorkomt geurproblemen.
Klontvormend grit is duurder dan andere soorten grit, maar je hoeft er minder van te gebruiken omdat je alleen maar het verwijderde grit hoeft te vervangen. Natuurlijk moet ook klontvormend grit uiteindelijk volledig worden vervangen, maar dat kan wel een maand wachten, afhankelijk van de kwaliteit van het grit en hoeveel katten de bak gebruiken.
Een nadeel van klontvormend grit is dat het gemakkelijk aan kattenpootjes blijft kleven en daarmee door het hele huis gelopen wordt. Een mat kan hiertegen helpen.
Bij langharige katten kunnen restjes vuil grit zich verzamelen rond de genitaliën en op de dijen, wat problemen kan veroorzaken met vachtverzorging en zelfs met de ontlasting. Daarom kun je het beste het haar op de dijen en andere plekken waar urine kan achterblijven, kort houden. Borstel de kat ook regelmatig om korrels eruit te halen.
Er is ook grit van alternatieve materialen, waaronder houtvezel, maïsvezel en papier. Sommige katten en baasjes vinden dit prettige producten, anderen vinden het niks. Experimenteer totdat je iets vindt waarmee jij en je kat tevreden zijn.
Je kunt gebruikt kattenbakgrit met het restafval meegeven. Gooi het zeker niet in de biobak! Je mag de kattenbak niet verschonen bent als je zwanger bent of als je immuunsysteem is verzwakt door ziekte of medicijnen. De reden hiervoor is dat sommige katten een parasiet hebben die gevaarlijk kan zijn voor foetussen en voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Poes, kom thuis
Als je kat ooit verdwaalt of gewond ergens gevonden wordt, wil je natuurlijk dat degene die hem vindt, weet wie haar baasje is. Zorg dus voor een halsbandje met contactgegevens of laat haar chippen.
Een halsbandje

Kattenhalsbandjes worden gemaakt van lichtgewicht materiaal en zijn rekbaar, zodat je kat zich los kan wurmen mocht het halsbandje ergens achter blijven haken. Het bandje moet nauwsluitend zijn, maar moet niet oncomfortabel zitten (je pink moet er nog tussen passen). Koop geen halsband voor honden: die zijn bedoeld om niet los te gaan, terwijl kattenhalsbandjes juist zijn ontworpen om ontsnappen mogelijk te maken.
Aan het halsbandje hang je een penning of een kokertje met een papiertje met daarop je adresgegevens en telefoonnummer.
Chippen

Een microchip is een permanente identificatie niet groter dan een rijstkorreltje, die de dierenarts met een grote naald onderhuids aanbrengt, ter hoogte van de schouderbladen. (Maak je geen zorgen: je hoort maar één harde miauw en dan is het al weer gebeurd!) De kosten om je huisdier te laten chippen variëren van twintig tot vijftig euro, een goede investering in zijn veiligheid.
Als je je kat laat chippen, wordt hij geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (ndg.nl).
Een plek om te krabben
Krabben is voor een kat net zo natuurlijk als ademhalen. Je kat moet krabben en jij moet hem een plekje geven waar hij zijn klauwen in kan zetten. Wat je nodig hebt is een krabpaal, een kattenboom en/of andere krabspeeltjes, die je ergens in een hoek legt of aan een deurknop hangt.
Stabiliteit is belangrijk; de eerste keer dat een krabpaal omvalt, is tegelijk de laatste keer dat je kat hem gebruikt. Wat materiaal betreft, sisal, een natuurlijke touwachtige bekleding, is populair.
De beste investering die je kunt doen om je kat een plezier te doen, is een hoge kattenboom met bovenop een uitkijkpost, een rustig plekje voor wanneer ze even geen zin heeft in mensen. Je kunt ook speeltjes in de boom hangen. Je kunt een krabplek nog aantrekkelijker maken door er een beetje kattenkruid op te hangen.
KATTENKRUID
Niet alle katten houden van kattenkruid (dat is genetisch bepaald), maar veel wel. Kattenkruid (nepeta cataria) zorgt bij deze katten voor momenten van extase: de kat gaat rollen, wrijven, springen, spinnen, kortom, ze gaat helemaal uit haar dak. Het effect duurt maar een paar minuten en is niet verslavend. Kittens jonger dan drie maanden reageren niet op kattenkruid.
Slaap lekker

Een kat slaapt bijna twee derde van zijn leven, en hij doet dat in principe waar hij maar wil. Maar dat betekent niet dat je je kat niet een eigen slaapplek kunt geven.
Een van de beste slaapplekjes is de bovenste verdieping van een kattenboom, een perfecte plek om lekker te soezen hoog boven de rest van de wereld. Een kattenmandje aan de radiator is ook heerlijk om een dutje te doen. Zachte, ronde mandjes zijn populair bij sommige katten en kussens zijn een hit bij andere. Hangmatten zijn voor weer andere katten het einde. Je moet gewoon even experimenteren om te zien wat je kat het fijnst vindt.
Stoffen mandjes kunnen vlooieneitjes en larven herbergen, dus koop een bedje waar een hoes omheen zit die uitgewassen kan worden.
Voerbakken en waterbakken

Voer- en waterbakken moeten zijn gemaakt van een materiaal dat niet krast (etensrestjes en bacteriën kunnen zich ophopen in krassen) en moeten makkelijk kunnen worden schoongemaakt, het liefst in de vaatwasser. In de praktijk betekent dat: roestvrij staal of hoogwaardig plastic.
Een plastic bak kan soms huidwondjes veroorzaken. Als een kat wondjes heeft op zijn gezicht, kin of lip, is het een goed idee om over te stappen op een ander materiaal.
Sommige katten vinden het geen probleem om etensbakken te moeten delen, andere vinden het vreselijk. Sommige willen wel een bak met brokjes delen, maar eisen hun blikvoer in een eigen bakje. Als je katten moeilijk doen, geef ze dan allemaal een eigen bakje, een beetje uit elkaar.
Houd voer- en waterbakjes goed schoon. Katten zijn kieskeurig, vooral wat water betreft, en kunnen hun neus optrekken voor muf eten of water dat niet vers is.
Een tweede thuis: het reismandje
Elke kat heeft zijn eigen reismandje nodig. Met een stevig mandje wordt de rit naar de dierenarts, reizen of verhuizen veiliger en minder vervelend voor je huisdier.
Zelfs de beste mandjes zijn te koop voor een euro of 25. De kans is groot dat je er op een rommelmarkt eentje kunt vinden voor bijna niets. Ga op zoek naar een reismandje waarin je kat zich veilig voelt en waarin hij naar buiten kan kijken. Wij geven de voorkeur aan mandjes die bestaan uit twee delen hoogwaardig plastic met kleine ventilatieroostertjes bovenop. De boven- en onderkant worden bijeengehouden door schroeven en de traliedeur is gemaakt van roestvrij staal.
Neem geen reismand van metaaldraad (de kat voelt zich van alle kanten bekeken), riet (lastig schoon te maken) of karton (te slap).
Een kattenluikje
Katten letten goed op hun territorium en als daar toevallig een stukje buitenwereld toe behoort, moeten ze daar regelmatig even kijken. Een kattenluikje kan ervoor zorgen dat jij niet continu de deur open en dicht moet doen.
Een standaardluikje heeft een flexibele plastic flap die open gaat als de kat er tegenaan duwt, en dicht gehouden wordt door magneetjes om warmte, kou of wind buiten te houden. Als je problemen hebt met buurtkatten die naar binnen komen, kun je een elektronisch luikje kopen, dat alleen opengaat voor katten die een speciaal zendertje aan hun halsband dragen.
Je kat leren het luik te gebruiken
Als je een luikje hebt geïnstalleerd, laat je het een weekje met rust, totdat je kat de aanwezigheid ervan als vanzelfsprekend beschouwt. Daarna zet je de flap een paar dagen open, zodat de kat leert dat hij kan komen en gaan wanneer hij wil. (Zet de flap wel goed vast; als je kat een klap krijgt, duurt het heel lang voordat hij ook maar weer in de buurt durft te komen.)
Doe uiteindelijk het klepje weer dicht en smeer er een beetje boter op. Moedig je kat aan met lekkernijen en beloon hem vanaf de andere kant. Je kunt ook een speeltje aan een touwtje door het kattenluikje trekken.
Herhaal deze lessen een paar dagen lang en je kat heeft snel door hoe het werkt. Als je al een kat hebt die het kattenluik al gebruikt, leert je nieuwe kat of kitten het ook zonder jouw hulp. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattenluik met chip, waardoor jouw kat makkelijk door een kattenluik kan komen!.
Leuke kattenspeeltjes voor je kat
Voor een binnenkat zijn speeltjes geen overbodige luxe: ze zijn een belangrijke manier om je dier te laten bewegen, ze bestrijden verveling en ze helpen een sterke band van kameraadschap te ontwikkelen tussen jou en je kat. Het aanbod aan kattenspeeltjes is enorm.
Kattenspeeltjes hoeven helemaal niet duur te zijn. Een kattenhengel, een flexibele stok met een touwtje met aan het einde daarvan een veertje, muisje of iets dergelijks, is gegarandeerd een hit bij je kat. Stoffen muisjes zijn ook leuk, net als balletjes met belletjes erin. Andere hits zijn speeltjes gevuld met kattenkruid, pingpongballetjes en schuimrubberen balletjes.
De goedkoopste speeltjes maak je zelf. Katten zijn dol op balletjes van aluminiumfolie. Ook lege kartonnen dozen en lege papieren zakken zijn een succes. (Maar berg plastic tasjes op, want daar kan je kat in stikken.) Andere favoriete speeltjes zijn rietjes, lege wc-rollen of lege binnenrollen van plakband.
Sommige dingen kunnen gevaarlijk zijn: touw, flossdraad, lint, garen en elastiekjes (eigenlijk alles wat je kat kan inslikken). Je kunt deze dingen het beste helemaal niet gebruiken, maar als je het wel doet, berg ze dan goed op als je uitgespeeld bent.
Je kattenmaatje kiezen
Goed, je weet wat voor soort kat je wilt, je huis is in orde gemaakt, je hebt alle benodigdheden gekocht en je hebt besloten of je je nieuwe kat bij een fokker, in het asiel of bij vrienden gaat halen. Dan wordt het nu tijd om precies de kat te kiezen die het beste bij jou past én om hem mee naar huis te nemen.
De ideale leeftijd
Een dier kan alleen van menselijk gezelschap houden als hij goed gesocialiseerd is. Voordat hun ogen open zijn, beginnen kittens al te leren en raken ze vertrouwd met hun wereld. Als mensen (of andere dieren, zoals honden) deel uitmaken van deze wereld, worden katten betere huisdieren; ze zijn liever en attenter. Zonder menselijk contact op jonge leeftijd zal de kat waarschijnlijk altijd een beetje onzeker en verlegen blijven.
Veel fokkers laten hun kittens de cattery pas verlaten als ze veertien tot zestien weken oud zijn. Het immuunsysteem functioneert dan volledig en de kitten is goed gesocialiseerd met nestgenootjes, de moeder, mensen en eventueel andere dieren. Kittens die op deze leeftijd worden geadopteerd hebben de beste kans gezonde, goed aangepaste huisdieren te worden. Het absolute minimum is wat ons betreft tien weken; vóór die tijd heeft de kitten onvoldoende tijd gehad om de vaardigheden te ontwikkelen die hij als volwassen kat moet gebruiken.
De achtergrond
Bij het kiezen van een kat of kitten moet je vreemd genoeg niet eerst naar het dier kijken, maar naar de omgeving. Dat geeft veel informatie over de gezondheid en de mate van socialisatie.
Bij kittens is het redelijk eenvoudig om meer te weten te komen, zeker als je een raskat koopt. De fokker vertelt je graag alles wat hij heeft gedaan voor de kittens, van hoe hij de paring heeft gepland en wat hij de zwangere moederpoes te eten heeft gegeven, tot hoe vaak hij met de kittens heeft geknuffeld en gespeeld.
Maar hoe zit het met de kittens van je collega of vriendin? Nogmaals, vraag naar de gezondheid van de moeder en kijk naar de omgeving waarin de kitten is opgevoed. Een kitten uit een nestje dat opgegroeid is met spelende kinderen en nieuwsgierige honden heeft uitstekende huisdiervooruitzichten.
Als je een kat uit het asiel haalt, is het niet altijd mogelijk om iets te weten te komen over zijn achtergrond. In die gevallen moet je afgaan op je eigen observaties én vertrouwen op het oordeel van het asiel. Veel kittens en volwassen katten hebben een ongelukkige start gehad in het leven, maar zijn later uitstekende huisdieren geworden. Je moet alleen wat meer tijd besteden aan de volwassen kat, dat is alles.
Naar een nestje kijken

Kijk naar het nestje als een geheel, vanaf het moment dat je het voor het eerst ziet. Als de kittens doodsbang dekking zoeken, zijn ze waarschijnlijk niet goed genoeg gesocialiseerd.
Wat moet je wel zien? Speelse, extraverte, vriendelijke en onderzoekende kittens. Glanzende vachtjes en heldere, nieuwsgierige oogjes die jou aankijken. Ga naast de kittens op de grond zitten en moedig ze aan om met je te spelen.
Als je een indruk hebt van de groep als een geheel, ga dan kijken naar de persoonlijkheden van de kittens. Kijk welke kittens het actiefst of het onzekerst zijn. De kitten die aldoor maar doorgaat, is misschien niet de beste keuze als je op zoek bent naar een rustige kat. De verlegen kitten is ook niet altijd een goede keus, vooral niet als je een druk huishouden hebt.
Als het nestje een goed nestje is, zijn er vaak wel twee of drie ‘gemiddelde’ kittens. Kittens die vriendelijk en speels zijn, maar niet té wild. Dit zijn de kittens die je in de gaten moet houden: een van deze is waarschijnlijk de beste keuze.
De persoonlijkheid van kittens testen
Als het goed is, heb je de overdreven verlegen kittens er al uitgepikt en heb je, helaas, ook de kitten aan de kant geschoven die uit angst tegen je blaast. De overige kittens zijn waarschijnlijk de meest ideale adoptiekandidaten, dus wordt het tijd om de persoonlijkheid van de individuele kittens te testen.
Haal telkens één kitten uit het nestje, zodat ze niet afgeleid wordt door haar nestgenootjes. Til het diertje op met een geruststellende, maar ferme greep onder haar buikje, en zet haar neer in een rustig hoekje. Laat haar haar nieuwe omgeving even onderzoeken terwijl jij erbij gaat zitten. Als ze tevreden is met haar omgeving, praat je tegen haar, aai je haar en plaag je haar met een veertje of ander speeltje. Als het goed is, gaat ze er enthousiast achteraan of slaat ze er ernaar met de pootjes. Dit is normaal gedrag voor een gezonde, extraverte kitten.
De kitten die je zoekt, moet niet te verlegen, maar ook niet te assertief en actief zijn. De kitten moet het niet vervelend vinden om te worden opgepakt en ze moet het aaien fijn vinden. Een kitten die zich constant probeert los te wurmen omdat ze wil spelen, kan een kat worden die te actief is voor jou.
Een kat een tweede kans geven
Omdat kittens zo’n ontzettend hoog schattigheidsgehalte hebben, hebben volwassen asielkatten de kleinste kans om te worden geadopteerd. Toch jammer, want voor veel mensen is een volwassen kat een prima keuze. Je weet vrij goed wat je krijgt: energieniveau, vriendelijkheid en gezondheid staan al vast. Geef hem tijd in een liefdevolle omgeving en een volwassen kat vormt net zo’n goede band met zijn nieuwe baasjes als elke kitten.
Haal de volwassen kat die je overweegt te adopteren indien mogelijk uit zijn kooi in het asiel of uit de invloed van zijn vorige baas. Neem hem op schoot, alleen en op een rustige plek, en beoordeel hem als een individu. Een dierenasiel is een stressvolle plek, dus misschien heeft hij even een paar minuutjes nodig om tot zichzelf te komen, maar de rustigste, vrijmoedigste en vriendelijkste katten reageren vrij vlot op je aandacht, ontspannen zich op je schoot, vragen om te worden aangehaald en spinnen. Dat is het soort kat waarnaar je op zoekt bent.
Goede gezondheid herkennen in kittens en katten
Word niet verliefd op een zieke kat. Er zijn zoveel katten op de wereld dat het gewoon niet logisch is om de gok te nemen met een kat die je heel veel geld kan kosten aan dierenartsrekeningen en die waarschijnlijk ook niet lang bij je is.
Sommige tekenen van gezondheid zijn voor iedereen duidelijk; voor andere heb je de hulp van een dierenarts nodig. Voordat je gaat voor een veelbelovende kitten of kat, kun je het beste je eigen gezondheidscontrole uitvoeren en moet je binnen een paar dagen een afspraak maken met de dierenarts.
De uitwendige kat
De algemene indruk is belangrijk. Je moet een indruk van goede gezondheid en vitaliteit krijgen van de kat die je op het oog hebt. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattennet , waardoor jouw kat op een veilige manier buiten kan spelen en je jouw kat op een veilige manier kan opvoeden. Hij moet goed aanvoelen: niet te dun en niet te vet, goed gebouwd, slank en stevig. Als je de ribben kunt zien of als het dier een dikke buik heeft, kan hij te kampen hebben met slechte voeding of wormen. Deze problemen zijn oplosbaar, maar het zijn tekenen van verwaarlozing die kunnen duiden op dieperliggende problemen met socialisatie of algemene gezondheid.
Bevoel het dier van neus tot staart terwijl je geruststellende woordjes zegt en hem vriendelijk aait. Let daarbij vooral op de volgende zaken:
- Vacht en huid. De huid moet schoon en niet kapot zijn en de vacht moet glanzen. Kale plekken kunnen duiden op ringworm (een ook voor mensen besmettelijke schimmelinfectie). Let op tekenen van vlooien: de parasieten zelf zijn misschien te klein en te snel om te kunnen zien, maar hun uitwerpselen blijven Als je twijfelt, zet de kat dan op een aanrecht of een witte handdoek, en strijk je vingers tegen het haar in. Kijk dan naar het aanrecht of de handdoek: als de kat vlooien heeft, zie je de uitwerpselen als kleine vlokjes die er uitzien als peper. Als je er wat water bijdoet, worden ze rood (omdat ze bestaan uit opgedroogd bloed). Een paar vlooien kun je nog wel bestrijden, maar een ernstige besmetting kan duiden op een gezondheidsprobleem, vooral bij kittens.
- Deze moeten van binnen schoon zijn (er mag een beetje was inzitten). Vieze oren en schudden met de kop zijn tekenen van oormijt. Er kan een langdurige periode van medicatie nodig zijn om ze kwijt te raken.
- De ogen moeten helder en glanzend zijn. Waterige ogen of andere afscheiding uit de ogen kan een teken van ziekte zijn. Het derde ooglid, een semi-transparant beschermend laagje dat ook wel het knipvlies wordt genoemd, moet niet zichtbaar zijn.
- Er moet geen afscheiding zijn. De neus moet schoon en enigszins vochtig zijn. Een kitten of kat die moeizaam ademhaalt, hoest of niest, kan ernstig ziek zijn.
- Het tandvlees moet rozig zijn, niet bleek, en er moeten geen tekenen van ontsteking zijn. De tanden moeten wit zijn en vrij van plaque.
- Dit moet schoon en droog zijn. Vochtigheid of aanwezigheid van ontlasting kan duiden op ziekte.
De inwendige kat
In het beste geval is je kitten of volwassen kat gezond verklaard door het asiel. Zo niet, dan moet je de adoptiekandidaat door een dierenarts laten onderzoeken op ernstige problemen die je niet kunt zien, zoals:
- Besmettelijke ziekten. Kattenleukemie is de grootste zorg.
Hoewel veel katten jarenlang kunnen leven met het virus, moet je wel rekening houden met de extra zorg en kosten die zo’n kat met zich meebrengt. En als je al katten hebt, moet je ze niet blootstellen aan dit besmettelijke virus. De dierenarts kan met een paar eenvoudige tests controleren op besmettelijke ziekten. - Wormen zijn het grootste probleem. De dierenarts moet onderzoeken of je kat ze heeft en indien nodig medicijnen voorschrijven.
Breng de katten die je al hebt niet in gevaar door een ziek dier in huis te nemen. Laat je nieuwe kat gezond verklaren door de dierenarts voordat je hem mee naar huis neemt. Als je toekomstige huisdier met vlag en wimpel slaagt voor de gezondheidscontrole, kun je het beste direct beginnen met de preventieve zorg, zodat hij ook gezond blíjft.
Je nieuwe kat mee naar huis nemen
De dag waarop je kat thuiskomt, is een grote dag voor jullie allebei. Probeer een paar dagen vrij te krijgen als je je kat ophaalt of haal haar aan het begin van het weekend op. Je moet in het begin wat extra tijd aan haar besteden; de extra aandacht helpt met het vormen van een band.
De overgang moet zo soepeltjes mogelijk verlopen; een veilig ritje naar huis is een belangrijke stap. Gebruik absoluut een reismandje. Verder kun je wat oude handdoeken meenemen en een schoonmaakmiddel voor het geval je kat een ongelukje heeft. Maar maak het reismandje pas schoon als jullie thuis zijn.
Natuurlijk moet je een kat altijd in een reismandje vervoeren, maar bij een kat die je niet kent is dat dubbel zo belangrijk. Houd je de kat bijvoorbeeld in je armen tijdens het rijden, dan is er maar één krab of beet nodig en het doodsbange dier loopt vrij rond in de auto. Hij kan dan uit het raam springen of onder de pedalen kruipen.
Als je thuis al een of meer andere katten hebt, moet je als eerste met je nieuwe kat of kitten naar de dierenarts. Je zet het leven van je andere kat(ten) op het spel als je dat niet doet. Je nieuwe kat moet worden gecontroleerd op infectievirussen als kattenleukemie en andere besmettelijke gezondheidsgevaren als oormijten en infecties van de bovenste luchtwegen. Als dat niet mogelijk is, houd de nieuwe kat dan afgezonderd totdat je naar de dierenarts kunt.
En nu maar wennen
Katten houden niet van verandering, en een nieuw huis is een grote verandering! Sommige katten verstoppen zich onder het bed. Andere gaan niet meer op de kattenbak. Je kat kan naar je sissen of zelfs uithalen. Dit zijn allemaal normale reacties van katten op stress, maar pas op dat het geen permanente gewoonten worden. Introduceer een nieuw huisdier altijd langzaam in zijn nieuwe omgeving.
De truc voor een succesvolle introductie is de ‘veilige kamer’, (zie eerder in dit hoofdstuk). Deze kamer is voor een kitten of kat een plek waar hij zich veilig kan voelen terwijl hij went aan zijn nieuwe huis. Het hangt van diverse dingen af wanneer en hoe je deze kamer gebruikt. Een bange kat of een kitten heeft de kamer vaker en langer nodig dan een goed gesocialiseerde en goed getrainde oudere kat. Ook maakt het veel uit of alleen jij en je partner in je huis wonen, of dat er ook kinderen, andere katten of andere dieren zijn.
Kinderen
Kinderen en katten gaan goed samen, maar je moet wel oppassen dat de kinderen de katten geen pijn doen en omgekeerd.
Een krab of een beet is zo opgelopen. Laat je huisdier daarom zo snel mogelijk inenten tegen hondsdolheid en neem een beet altijd serieus. Was de wond grondig met zeep en water en neem onmiddellijk contact op met de huisarts als de huid kapot is. Ben je gebeten door een kat die je niet kent, ga dan onmiddellijk naar een arts.
Kinderen en katten kunnen onder toezicht prima met elkaar spelen. Hier zijn wat tips, per leeftijdsgroep:
- Baby’s. Laat de kat nóóit alleen met een baby. Het is geen slecht idee om de kat sowieso niet op de babykamer te laten.
- Kinderen op deze leeftijd begrijpen nog niet dat ruw aaien of spelen niet op prijs wordt gesteld. De meeste katten leren snel dat ze kinderen van deze leeftijd beter kunnen vermijden, maar je kind kan toch worden gebeten of gekrabd als de kat zich in een hoek gedreven voelt. Houd altijd een oogje in het zeil en laat kleuters niet in de veilige kamer komen.
- Zodra een kind naar school gaat, kan hij leren voor een huisdier te zorgen en kun je hem meer verantwoordelijkheden geven (onder toezicht natuurlijk).
Leer kinderen hoe ze een kat op moeten pakken, door de borst te ondersteunen en de pootjes niet laten bungelen. Een kat die zich veilig voelt, probeert zich minder snel te bevrijden met een klauw of een beet.

Kinderen moeten leren hoe ze een kat goed vasthouden, met steun voor de poten van de kat en een geruststellende hand over zijn lichaam.
Andere katten
Bij het introduceren van een tweede kat in het huishouden is geduld ontzettend belangrijk. Oudere katten zullen een kitten doorgaans sneller accepteren dan een andere volwassen kat. Maar zelfs met een kitten moet je goed opletten en moet je klaarstaan om de twee uit elkaar te halen.
Als je toch al weet dat je twee katten wilt, kun je het beste twee kittens tegelijk adopteren, het liefste uit hetzelfde nestje. Kittens hebben niet de territoriumdrift die volwassen katten hebben, dus ze voelen zich al snel samen thuis in een nieuw thuis.
Territoriumconflicten worden aanzienlijk verminderd als beide katten zijn geholpen. Niet-gecastreerde katers hebben het niet op indringers en gaan waarschijnlijk urine sproeien om hun territorium te markeren.
Maak de veilige kamer klaar voor de nieuwe kat of kitten; zet er bakjes voor eten en water neer, een kattenbak, een krabpaal of kattenboom en een paar speeltjes. Deze aparte kamer is het grondgebied van je nieuwe huisdier terwijl de twee katten wennen aan elkaars bestaan.
Vergeet niet om eerst naar de dierenarts te gaan met je nieuwe kat of kitten. Als je zeker weet dat je nieuwe huisdier gezond is, kan de introductie beginnen.
Neem de kat mee naar huis in een reismandje en zet het mandje in de veilig kamer. Laat de inwonende kat het gekooide dier ontdekken; laat de moed niet zakken als ze tegen elkaar blazen. Laat de inwonende kat de boel onderzoeken. Als de nieuwe kat alleen in de kamer is, doe je de deur dicht en zet je het deurtje van het reismandje open. Hij komt er wel uit als hij er klaar voor is.
Houd de katten een weekje apart (geef ze allebei heel veel liefde en speel met ze) en dan op een dag, als jij erbij kunt zijn, laat je de deur naar de kamer van de nieuwe kat open. Dwing ze niet. Territoriumonderhandelingen tussen katten kunnen lang duren en ze moeten er zelf uitkomen.
Uiteindelijk kun je ze allebei aanmoedigen om met je te spelen. En langzaam laat je ze steeds dichter bij elkaar in de buurt komen.
De meeste katten worden uiteindelijk gelukkig met elkaar. Als je ze samen ziet slapen, spelen of elkaar wassen, weet je dat het de moeite waard is geweest.
Honden

Voordat je een kat of kitten mee naar huis neemt, moet je je hond twee basiscommando’s hebben geleerd: ‘Af’ en ‘Blijf’.
Breng de nieuwe kat naar huis in zijn reismandje en zet het mandje in de veilige kamer. Lijn je hond aan en laat hem aan de nieuwe kat snuffelen terwijl deze veilig in zijn mandje zit. Laat de hond snuffelen, maar als hij een beetje te opgewonden begint te raken, zeg je ‘Af’. Beloon hem als hij luistert.
Haal de hond uit de kamer, sluit de deur van de veilige kamer en laat de kat uit het mandje komen als hij er klaar voor is. Laat de dieren een paar weken wennen aan elkaars geuren en plaats dan een kinderhekje voor de ingang naar de veilige kamer om de hond buiten te houden. Laat de kat de mate van interactie bepalen.
Tolereer nooit agressief gedrag van de hond. Houd hem aangelijnd totdat iedereen gekalmeerd is en gebruik de commando’s ‘Blijf’ en ‘Af’.
Sommige katten en honden tolereren elkaar hooguit, andere worden beste maatjes. Het heeft tijd nodig, dus heb geduld.
Overige huisdieren

Als je vogels, reptielen, vissen, konijnen of knaagdieren hebt, hoef je die niet te introduceren bij de nieuwe kat. Integendeel: houd je kat erbij uit de buurt! Vergeet nooit dat een kat nog steeds beschikt over de instincten van een jager. Neem geen risico’s en zorg ervoor dat de kat niet bij de andere huisdieren kan komen, zeker als je er niet bent. Corrigeer je kat desnoods met een plantenspuit als hij interesse toont.
Einde
Nu zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, dan hoor ik dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, hoor ik dat graag.