Kattenshampoo: De 17 beste van 2024! [Met Shampoo korting] Top ”sop” voor je kat:)

Kattenshampoo

kattenshampoo: Als je een kat hebt met een gevoelige huid, dan kan het een uitdaging zijn om je kat er fris uit te laten zien en te laten ruiken. Voor sommige katten kunnen sommige kattenshampoos ongemak en zelfs huidirritatie veroorzaken. Is het dan wel verstandig om shampoo voor je kat te gebruiken?

Gelukkig zijn er shampoos die zacht genoeg zijn. Dit zal een plezierige ervaring worden voor zowel jou als je kat! In dit artikel bespreken we waarom sommige katten speciale kattenshampoos nodig hebben en bespreken we verschillende shampoos die je voor je kat kunt overwegen.

Inhoudsopgave

In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten over de beste kattenshampoo van 2024, plus beoordelingen en ervaringen over verschillende katten shampoo merken.

Kattenshampoos hebben verschillende voordelen die ik je in mijn blog ga toelichten. Zoals je gewend bent, bestaat mijn blog uit twee delen.

Deel 1: Gaat over mijn advies over de beste kattenshampoos en waar je die kan bestellen.

Deel 2: Maak je een verdiepingsslag en vertel ik je meer over wat een kattenshampoo is, waarom een shampoo voor je kat goed is, waar je op moet als je dit product gaat aanschaffen. Als laatste wil ik nog ingaan op hoe vaak jij je kat moet wassen en wat je moet doen voor, tijdens en na het wassen. Veel leesplezier 😊

De beste kattenshampoo van 2024

We laten je eerst het totaaloverzicht zien van alle kattenshampoos. Vervolgens beschrijven we iedere kattenshampoo uitvoerig, zodat jij de beste keuze kan maken! Je komt dus meer te weten over kattenshampoos. Mocht je nog vragen hebben, laat het vooral in de comments weten. Laten we dus maar snel beginnen met onze toppers!

Kattenshampoo

We hebben de markt voor je doorgezocht en de beste kattenshampoo van 2024 gevonden waar je kat blij mee zal zijn! Deze top beoordeelde producten zijn geschikt voor alle kattenrassen. De volgende criteria hebben we gebruikt om de top 9 samen te stellen: prijs, kwaliteit voor-en nadelen, beoordelingen van anderen en populariteit.

Wat extra toelichting op de kattenshampoo criteria:

 • Prijs: Goedkoop is duurkoop. Koop dus geen kattenshampoo die maar een paar euro kost. Vaak zie je dat dit soort kattenshampoos voor je kat slecht is voor de gezondheid.
 • Kwaliteit: Dit hangt af van het soort materiaal dat wordt gebruikt en hoe lang het product meegaat.
 • Voor- en nadelen: Er zijn altijd voor- en nadelen wanneer je iets koopt! Deze producten vormen daarop geen uitzondering!
 • Beoordelingen van anderen: Veel katteneigenaren hebben hun gebruikerservaring gedeeld op het internet.
 • Populariteit: Dit is een sterke indicator of de vraag hoog is onder katteneigenaren naar de beste kattenshampoo voor je kat. Heeft je kat last van een teken?  Lees dan onze artikel over: de beste tekentangen voor elke kat.
 • Let op: Ieder artikel die ik beschrijf is in verschillende maten en/of kleuren beschikbaar. Je kan op de kattenshampoo klikken die jij interessant vindt. Vervolgens kom je op de productpagina van bol.com terecht en vanuit hier kan je de maat en kleur uitkiezen.

Normale kattenshampoo

Als je op zoek bent naar een geschikte kattenshampoo voor je kat, dan is een normale kattenshampoo een goede keuze. Deze shampoos zijn specifiek ontworpen voor katten en bevatten ingrediënten die veilig zijn voor hun huid. Bovendien zijn deze shampoos pH-gebalanceerd, waardoor ze mild zijn voor de huid van jouw kat. Ze bevatten vaak ook verzachtende of ontklittermiddelen, waardoor ze bijdragen aan een gezonde vacht van jouw kat. Het is belangrijk om te onthouden dat shampoos die bedoeld zijn voor mensen te sterk kunnen zijn voor katten en hun huid kunnen irriteren. Kies daarom voor een kattenshampoo die specifiek is ontworpen voor katten. Zo zorg je ervoor dat je kat schoon en gezond blijft.

Top 3 Kattenshampoo tegen jeuk en de gevoelige huid

Katten kunnen gedurende hun hele leven te maken krijgen met allerlei irriterende huidaandoeningen, variërend van allergieën tot bacteriële huidinfecties. Hoewel deze kwalen niet altijd te vermijden zijn, kan een medicinale kattenshampoo helpen sommige van de symptomen te behandelen.

Plek 1 Kattenshampoo Beaphar Shampoo Kat Macadamia

Beaphar Shampoo Kat Macadamia is een specifieke kattenshampoo die is ontworpen om verschillende huidaandoeningen te behandelen. De shampoo bevat een combinatie van parasieten-, schimmel- en bacteriëndodende ingrediënten, waaronder koolteer, salicylzuur, colloïdaal havermout en allantoïne. Deze ingrediënten werken samen om de huid van je kat te reinigen en te beschermen tegen verschillende infecties.

Een van de unieke aspecten van deze shampoo is dat het slechts vijf ingrediënten bevat, waardoor het gemakkelijker is precies te weten, waarmee je jouw kat behandelt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere kattenshampoos die vaak een lange lijst van ingrediënten bevatten, waardoor het moeilijk kan zijn om precies te weten wat er in de shampoo zit. Bovendien, door het gebruik van slechts vijf ingrediënten, worden agressieve chemicaliën vermeden, waardoor de huid van je kat niet extra belast wordt.

Kenmerken katten shampoo

 • Heeft antibacteriële en hydraterende eigenschappen
 • Eerste ingrediënt is koolteer om de irritatie huid van je kat te helpen verlichten
 • Spoelt topische vlooien- en tekenbehandelingen niet af
 • Veilig voor katten ouder dan 12 weken

Shampoo voordelen

 • Effectief voor de behandeling van losse haren
 • Geeft vrij snel verlichting tegen irritatie van de kattenvacht

Plek 2 Kattenshampoo Gottlieb Shampoo 

Gottlieb Shampoo is een snelwerkende kattenshampoo ontworpen om de huid van je kat te kalmeren als deze jeukt of geïrriteerd is. De shampoo bevat colloïdaal havermout, een natuurlijk ingrediënt dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Bovendien bevat de shampoo alfa- en bèta hydroxyzuren, die bijdragen aan het verzachten van een droge, schilferende, jeukende of schilferige huid.

Deze medicinale kattenshampoo is speciaal ontworpen om de symptomen van huidaandoeningen te verminderen. De combinatie van actieve ingrediënten zorgt ervoor dat de huid van je kat snel verbetert en helpt bij het herstellen van een gezonde huidbalans.

Verder is kattenshampoo is een goede keuze voor katten eigenaars die op zoek zijn naar een snelwerkende oplossing voor huidproblemen van hun kat.

Kenmerken katten shampoo

 • Snelwerkende kattenshampoo wat ontworpen is om jeukende of geïrriteerde huid te kalmeren
 • Kan gebruikt worden bij katten van alle leeftijden
 • Geeft onmiddellijk verlichting aan katten die last hebben van hun huid of vacht
 • Shampoo moet minstens drie minuten op de huid zitten voor het afgespoeld mag worden

Shampoo Voordelen

 • Katten leken dol te zijn op de onmiddellijke verlichting die deze shampoo geeft
 • De shampoo heeft een dikke, schuimende textuur die sommige baasjes en katten geweldig vinden
 • Kalmerende shampoo is zacht genoeg voor regelmatig gebruik

Plek 3 Shampoo voor je kat van Trixie

Trixie kattenshampoo is een specifieke kattenshampoo ontworpen voor katten met witte of lichte vachten. Deze shampoo is gericht op het verwijderen van vuil en vlekken, waardoor de vacht van je kat er weer schoon en glanzend uitziet. Bovendien laat de shampoo een heerlijke geur achter, waardoor je kat fris ruikt na het baden.

Een van de grootste voordelen van deze shampoo is dat het gebruik maakt van natuurlijke ingrediënten, zoals komkommer, passievrucht, citroen en limoen. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de kattenshampoo zacht is voor de huid van je kat en dat het geen agressieve chemicaliën bevat. Dit maakt de shampoo een uitstekende keuze voor katten met een gevoelige huid.

De shampoo is speciaal ontworpen om de witte of lichte vacht van je kat te verbeteren, zonder te bleken. Dit betekent dat de shampoo een glanzende en gezonde vacht geeft, zonder dat de natuurlijke kleur van de vacht verloren gaat.

Kenmerken katten shampoo

 • Helpt bacteriële en schimmel- of gistinfecties te verlichten
 • Inbegrepen parfum kan helpen de geur te maskeren terwijl je kat herstelt
 • Shampoo is veilig om twee tot drie keer per week te gebruiken gedurende de hele behandelingsperiode
 • De shampoo moet tussen de vijf tot tien minuten op de kat blijven zitten voordat je het mag afspoelen

Shampoo Voordelen

 • Snelwerkende kattenshampoo is effectief bij katten met bacteriële of schimmelinfecties
 • Het draagt bij aan de allergie symptomen die sommige katten krijgen bij bepaalde seizoen. Vergelijk het maar met het hooikoortsseizoen!
 • Shampoo heeft bij gedragen om huidirratie bij katten te verzachten

Top 3 Vlooienshampoo katten

Nu zal ik de top 3 kattenshampoos behandelen voor katten die vlooien hebben.

Plek 1 Kattenshampoo van Duvo

De Duvo kattenshampoo is een medicinale shampoo speciaal ontworpen voor katten. De shampoo bevat een concentratie van 4% chloorhexidine, een stof die bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen. Dit maakt de shampoo uitermate geschikt voor katten met huidproblemen, zoals vlooien.

De PH-neutrale formule van de kattenshampoo is ontworpen om mild te zijn voor de huid van je kat. De shampoo bevat aloë vera en kamille extract, ingrediënten die de huid kalmeren, beschermen en hydrateren. Dit maakt de shampoo een goede keuze voor katten met een gevoelige huid. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de Vensterbank Kussen Kat, waardoor jouw kat lekker op de vensterbank kan slapen!.

Verder is de katten shampoo is gemakkelijk te gebruiken en maakt schoonmaken van je kat een eenvoudig proces. De shampoo is speciaal ontworpen om vlooien te bestrijden, maar kan ook worden gebruikt voor andere huidproblemen van de kat.

Kenmerken katten shampoo

 • Biedt snel verlichting bij bacteriële en schimmelinfecties
 • De geparfumeerde shampoo wordt geleverd met een gemakkelijk uit te schenken pompfles
 • Veilig voor katten van alle leeftijden
 • Moet vijf tot tien minuten op de vacht van de katten blijven zitten voor het afspoelen

Shampoo Voordelen

 • Katten eigenaren vonden het heerlijk hoe de geur en de formule van deze kattenshampoo hun katten helpt fris te ruiken
 • Gemedicineerde kattenshampoo helpt bacteriële en schimmelinfecties te behandelen
 • Shampoo verlicht jeukende huid
 • Kan bijdragen bij het verlichten van huidproblemen van je kat

Plek 2 Vlooienshampoo kat van Beaphar

Beaphar vlooienshampoo voor katten is een medicinale kattenshampoo ontworpen om vlooien bij katten te bestrijden. De kattenshampoo bevat chloorhexidine en ketoconazol, twee actieve ingrediënten die bacteriële en schimmelinfecties helpen bestrijden. Deze combinatie van ingrediënten maakt de shampoo effectief in het bestrijden van vlooien en andere huidproblemen bij katten.

Beaphar kattenshampoo is speciaal ontworpen voor katten en is mild voor hun gevoelige huid. Het geeft snel verlichting bij een droge en geïrriteerde huid, waardoor je kat weer comfortabel wordt.

Een van de grootste voordelen van deze kattenshampoo is dat het snel resultaten levert, wat betekent dat je kat snel verlost is van de ongemakken van vlooien en andere huidproblemen. Bovendien is de kattenshampoo gemakkelijk te gebruiken en maakt het de verzorging van je kat een eenvoudig proces.

Samenvattend: Beaphar vlooienshampoo voor katten is een medicinale shampoo met chloorhexidine en ketoconazol, die helpt bij het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties bij katten. De shampoo is ontworpen voor katten en geeft snel verlichting bij een droge en geïrriteerde huid. Het is een uitstekende keuze voor katten eigenaren die op zoek zijn naar een effectieve oplossing voor vlooien en andere huidproblemen van hun kat.

Kenmerken katten shampoo

 • Kan gebruikt worden om brandhaarden, schimmel en schurft te helpen
 • Shampoo reinigt de huid van je kat grondig en laat een zachte, milde geur achter
 • De snelwerkende formule geeft snel verlichting aan de geïrriteerde huid van je kat
 • De schuimende formule moet 15 minuten blijven zitten voor het uitgespoeld mag worden

Shampoo Voordelen

 • Katten eigenaren genieten van de lichte, frisse geur van deze shampoo
 • De shampoo blijkt effectief te zijn bij de bestrijding van bacteriële en schimmelinfecties van de huid
 • Shampoo gaf snel verlichting bij een rode, geïrriteerde huid

Plek 3 Beaphar Shampoo Macadamia Kat – Anti vlooienmiddel

Beaphar Shampoo Macadamia Kat is de perfecte oplossing voor katten met een jeukende of vettige huid. Deze medicinale shampoo, gemaakt in Nederland, is geschikt voor katten van alle leeftijden en biedt verlichting voor huidirritaties. De pH-neutrale formule geeft een frisse geur en de 1 liter fles met handige doseerpomp is ideaal voor meerdere katten of voor frequent gebruik. Bestel nu Beaphar Shampoo Macadamia Kat en geef je kat de verzorging die hij verdient!

Deze kattenshampoo is niet alleen geschikt voor katten met een jeukende of vettige huid, maar kan ook gebruikt worden als anti-vlooienmiddel. Dankzij de unieke formule van de shampoo, worden vlooien en teken efficiënt bestreden. Beaphar Shampoo Macadamia Kat is een veilige en effectieve oplossing voor het bestrijden van vlooien en teken bij katten.

Met Beaphar Shampoo Macadamia Kat ben je verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige shampoo voor je kat. Bestel nu en geef je kat de verzorging die hij verdient. Verwen je kat met de frisse geur en de verzorging van Beaphar Shampoo Macadamia Kat.

Kenmerken katten shampoo

 • Moet vijf tot tien minuten inwerken alvorens grondig uit te spoelen
 • De Shampoo heeft een lichte, frisse citrus geur om geurtjes te helpen beheersen
 • Helpt jeukende of ontstoken huid te verzachten

Shampoo Voordelen

 • De kattenshampoo helpt overmatig jeuken, bijten en krabben te verlichten
 • Effectief voor de behandeling van acne bij katten
 • Veilig getest en is geschikt voor iedere kattenras!

Onze top 5 kattenshampoos

Nu zijn we op het punt aangekomen dat ik mijn top 5 ga behandelen. Ik ben benieuwd welke kattenshampoo jij gaat aanschaffen 😊 Of wellicht heb je al een keuze kunnen maken. Laat het vooral weten in de comments!

Plek 1 Oxyfresh Pets shampoo

De Oxyfresh lijn van Pets shampoo is een door de dierenarts aanbevolen shampoo dat gebruikt kan worden voor honden, katten, fretten en konijnen. De geheel natuurlijke ingrediënten zijn havermout, aloë vera, amandelolie, en vitamine A, D, en E. Deze beste kattenshampoo ruikt naar kersen en amandelen. Het kan ook gebruikt worden om vieze luchtjes te bestrijden.

Deze milieuvriendelijke shampoo is een aankoop waar je een goed gevoel over gaat hebben! Zeep- en alcoholvrij. Kortom, deze kattenshampoo is niet toxisch en gemaakt zonder dierlijke producten.

Deze kattenshampoo is gemaakt voor katten met voedsel-, gras-, en vlooienbeetallergieën en ook voor katten met een gevoelige, jeukende en droge huid.

Gebruikerservaringen over deze kattenshampoo

De meeste kattenbaasjes melden dat hun katten goed reageerden op de kattenshampoo en dat ze de geur heerlijk vinden. Verder zijn ze ook dol op de volledig natuurlijke ingrediënten en de garantie. Sommige kattenbaasjes geven aan dat de shampoo nog wel wat schuimt op het moment dat ze hun katten uitspoelen. Niet iedereen vindt dat even prettig.

Plek 2 Kattenshampoo Sebolitic van Virbac

De Kattenshampoo Sebolitic van Virbac is een geheel natuurlijke shampoo speciaal ontworpen voor katten. Het bevat geen giftige stoffen of allergenen en is rijk aan ingrediënten zoals aloë vera voor hydraterende en verzachtende eigenschappen, kamille om de huidtextuur te verbeteren, en rozemarijn honing extract voor een aantrekkelijk, natuurlijk aroma. Dit product komt in een fles van 200ml en is ontworpen om jeuk, roos en andere huidaandoeningen te genezen en te voorkomen. Hierdoor zal je kat zacht en schoon aanvoelen na gebruik.

Gebruikerservaringen over deze kattenshampoo

Baasjes houden van het lekkere aroma en hoe deze kattenshampoo schuimt. Verder melden ze ook hoe effectief deze shampoo is bij het verminderen van jeuk. Sommige kattenbaasjes melden dat dit product niet werkte voor de specifieke behoeften van hun kat, maar dit kwam maar bij enkelingen voor.

Plek 3 Panzi pet: Kattenshampoo voor kort en langharige katten

De Panzi pet Kattenshampoo is speciaal ontworpen voor katten met een korte of langharige vacht. De shampoo is parfumeerd naar aardbeien yoghurt en is ideaal voor katten met een droge of gevoelige huid. De pH-balans van de shampoo is specifiek aangepast aan de huid van katten, waardoor de natuurlijke ingrediënten ervoor zorgen dat het veilig is voor je kat, zelfs als hij of zij wat van de shampoo oplikt of inslikt. Bovendien zorgt deze shampoo ervoor dat klitten verminderen of zelfs verdwijnen. Profiteer van de vele voordelen van deze unieke kattenshampoo van Panzi pet😊

Gebruikerservaringen over deze kattenshampoo

Katten baasjes zijn dol op de geur en hoe zacht hun kat aanvoelt, na gebruik van deze shampoo! Sommige katten eigenaren vonden het niet prettig hoe dit product schuimde, hoewel de meesten het niet al te erg vonden.

Plek 4 Jean Peau Super Care Shampoo kat

De Jean Peau Super Care Shampoo voor katten is speciaal ontworpen om jeuk te verminderen en droge, broze vachten te verzachten. De kattenshampoo reinigt en hydrateert ook de gevoelige huid van de kat. Het is ideaal voor katten met een droge en gevoelige huid en seizoensgebonden allergieën en tast topische vlooien- en tekenmiddelen niet aan. Deze zeepvrije formule bevat verzachtende aloë vera en vitamine E, die bijdragen aan de verzorging en gezondheid van de huid en vacht van de kat.

Gebruikerservaringen van deze kattenshampoo

Baasjes geven aan dat de shampoo echt helpt bij jeuk en een groot verschil maakt als je kat een gevoelige huid heeft. Verder merken katten eigenaren ook op dat de vacht van hun kat nog zachter aanvoelt na gebruik. Verder melden ze dat allergische reacties bij hun katten sterk zijn verminderd.

Plek 5 MalAcetic Natuurlijke kattenshampoo

De MalAcetic Natuurlijke kattenshampoo is speciaal ontworpen om katten gezond en schoon te houden. De shampoo bevat arganolie, die anti-septische, anti-bacteriële en anti-schimmel eigenschappen heeft. Dit helpt om de huid van de kat gezond te houden en te verzorgen. Shea boter en aloë vera zorgen voor hydraterende eigenschappen en laten de kat achter met een zachte, zijdezachte vacht die heerlijk ruikt, zonder het gebruik van kunstmatige parfums.

Gebruikerservaringen van deze kattenshampoo

De meeste baasjes melden dat hun kat een gezondere huid en haargroei hebben na gebruik van dit product en dat ze daarna minder krabben. Verder vinden ze het ook heerlijk hoe de kattenshampoo schuimt, spoelt en ruikt. Sommige kattenbaasjes zagen geen vermindering van jeuk na gebruik van dit product. Dit was wel een kleine groep.

Totaaloverzicht kattenshampoos

Het kan voorkomen dat de shampoo voor je kat niet in ons overzicht voorkomt. Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com. Je hebt namelijk de keuze uit meer dan 100 verschillende kattenshampoos voor je kat😊

Kattenshampoo

Wat is kattenshampoo?

Kattenshampoo is speciaal ontworpen voor zowel de vacht als de huid van je trouwe viervoeter en er is een ruime keuze aan mogelijkheden die past bij hun ras en vachttype, of ze nu vlooienshampoo of medicinale Kattenshampoo nodig hebben.

Vaak zie je dat naast een kattenshampoo ook nog kattenconditioner wordt aangeschaft. Wanneer je dus lekker gespeeld hebt met je kat. Denk bijvoorbeeld aan een intensief spelletje katenfrisbee, dan kan je jouw kat daarna lekker wassen.

Waarom moet je kattenshampoo kopen?

Je geeft je kat voedzaam voer en zorgt ook dat je kat voldoende beweging krijgt, nietwaar? Je geeft hem veel liefde en aandacht. In ieder geval daar gaan we van uit.
Maar je kunt nog steeds een belangrijk punt over het hoofd zien, namelijk je eigen shampoo op je kat gebruiken om je kat te wassen, of je kat helemaal niet te wassen. Het is verleidelijk om je kat met je eigen shampoo in te smeren, maar het is gevaarlijk voor de gezondheid van je kat.

Lees verder om te leren waarom het belangrijk is om kattenshampoo te kopen en niet je eigen shampoo te gebruiken.

Mensenshampoo is niet voor katten

Katten en mensen hebben heel veel verschillende typen haren. Mensenshampoo( we noemen het voor het onderscheid even mensenshampoo) bevat vaak agressieve stoffen die de vacht van een kat beschadigen en zijn huid kunnen irriteren. Terwijl kattenshampoo zacht is en de natuurlijke oliën niet worden weggespoeld. Dit alles zorgt ervoor dat het zijn huid en vacht beschermt, terwijl het wel het vuil uit de vacht van je kat haalt.

Je hebt misschien gehoord dat het goed is om babyshampoo op je kat te gebruiken, maar dat is niet waar. Het droogt zijn vacht uit en geeft je kat niet de juiste Ph balans en bescherming.

Shampoo om vlooien en teken te doden

Koop kattenshampoo die gemaakt is om vlooien en teken weg te houden. Het zal helpen om van het ongedierte af te komen. Het kan ook effectief zijn bij het bestrijden van luizen. Wees bereid om de shampoo 10 minuten of langer op je kat in te laten werken. De shampoo heeft tijd nodig om te werken. Het doodt namelijk het ongedierte en voorkomt dat hun eitjes uitkomen. Vlooienshampoos behandelen de vacht van je kat op een veilige en effectieve manier.

Hypoallergene en anti-jeuk shampoo

Is je kat allergisch voor geurstoffen en andere ingrediënten in gewone kattenshampoos? Zo ja, kies dan een hypoallergene shampoo. Als je kat last heeft van jeuk, controleer dan eerst op vlooien en dan op voedselallergie. Voedselallergie is een van de meest voorkomende oorzaken van jeukende huid. Maïs, tarwe, of soja zijn veel voorkomende triggers. Koop een anti-jeuk shampoo met hydrocortison of lidocaïne erin. Deze ingrediënten werken ontstekingsremmend en zullen je kat kalmeren. Zijn sommige plekken op de huid van je kat extreem gevoelig door de jeuk? Probeer dan een anti-jeuk spray. Met de spuitmond kun je de specifieke plek behandelen tegen de jeuk.

Kattenshampoos

Behandeling tegen schurft

Als je kat schurft heeft, dan kan je dierenarts een speciaal gemedicineerde kattenshampoo voorschrijven. Schurft is een huidziekte die veroorzaakt wordt door mijten. De besmettelijke mijten graven zich in de huid van je kat. Het gevolg is jeuk, haaruitval en uitslag. Een ernstig geval van schurft kan problemen veroorzaken met het immuunsysteem van je kat. Regelmatig baden met de juiste kattenshampoo helpt je kat een goed Ph evenwicht te behouden. Dit beschermt hem tegen bacteriën en infecties.

Gespecialiseerde kattenshampoo

Kies een kattenshampoo altijd op basis van wat je kat nodig heeft. Hier zijn drie voorbeelden van speciale kattenshampoos. Verhelderende shampoo voor witharige katten. Het helpt hun vacht helder en wit te houden. Een kattenshampoo zonder water bestaat uit droog poeder. Het maakt niet zo goed schoon als een natte shampoo, maar het is goed voor een snelle opfrisbeurt of juist als tijdelijke oplossing. Deodoriserende shampoo. Als je kat een dood knaagdier tegenkomt, in poep rolt, of een stinkend avontuur beleeft, dan moet je jouw kat ontgeuren. Ja, daar is een kattenshampoo ook voor!

Kattenshampoo kopen? Let hier op!

Tip: kijk ook eens naar de beste vlooiendruppels voor je kat

Huidconditie van de kattenvacht

Als je kat een droge, jeukende of schilferige huid heeft, is een vocht bevorderde kattenshampoo, de aangewezen weg om te volgen. Vermijd geparfumeerde shampoos, die vaak chemicaliën bevatten die de huid verder kunnen irriteren en kies in plaats daarvan voor kattenshampoos met natuurlijke ingrediënten, zoals havermout, honing, en vitamine E. Als de huidconditie van je kat verergert, blijft aanhouden, of rode bulten ontwikkelt, raadpleeg dan je dierenarts over medicinale shampoo en aanvullende behandeling.

Heeft je kat vlooien of teken?

Er zijn allerlei vlooien- en tekenmiddelen op de markt, die bedoeld zijn om vlooien, teken en andere parasieten zowel af te weren als te doden. Vlooien- en teken-shampoo kan echter alleen bescherming op korte termijn bieden, dus het is belangrijk dit soort kattenshampoos alleen te gebruiken als aanvulling op andere vlooien- en teken-preventiemaatregelen.

Leeftijd van je kat

Als je een kitten hebt, moet je op zoek gaan naar een shampoo die speciaal voor jongere katten ontworpen is. Kittenshampoos zijn meestal zachter en gemaakt met een formule die niet irriteert als het in de ogen komt.

Geur van je kat

Katten hebben een manier om hun weg te vinden in vuilnis, voedsel, en geheimzinnige substanties. Voor deze bijzonder avontuurlijke (lees: stinkende) katten raden we een ontgeurende kattenshampoo aan. Deze krachtige soorten kattenshampoos kunnen onaangename geurtjes wegnemen, in plaats van ze alleen maar te verdoezelen.

Glans van de kattenvacht

Factoren zoals slechte voeding of een falende gezondheid kunnen de vacht van je kat dof en glansloos maken. Je kunt de gezonde glans herstellen met een voedende kattenshampoo boordevol mineralen, vitaminen en proteïnen.

Kleur kattenvacht

Voor katten met een witte of lichtgekleurde kattenvacht zijn er veel speciale shampoos op de markt met witmakers die bedoeld zijn om vergeling en verbleking te voorkomen en tegelijkertijd de glans van de kattenvacht te verbeteren.

Klitten bij je kat

Als de vacht van je kat droog is of gemakkelijk klit, kun je een kattenshampoo-conditioner overwegen om het vochtgehalte te herstellen. Bij bijzonder pluizige lokken of hardnekkige klitten kun je proberen een aparte conditioner aan te brengen na het wassen van het haar van je kat om de natuurlijke oliën aan te vullen en te helpen ontklitten.

Gemak van het wassen van je kat

Waterloze shampoos en doekjes zijn perfect voor als je met je kat onderweg bent, of als je een kat hebt die bijzonder afkerig is van water.

Kattenshampoo

Ingrediënten die je moet vermijden bij een kattenshampoo

Wat de behoeften van je kat ook zijn, in de schappen van je plaatselijke dierenwinkel vind je een overweldigende reeks aan geschikte kattenshampoos. Maar niet alle kattenshampoos zijn goed en er zijn er die ingrediënten bevatten die de huid van je kat kunnen irriteren en schaden.

Bestudeer bij het winkelen voor een kattenshampoo zeker de ingrediënten die op de fles vermeld staan voor je een aankoop doet. Vermijd kunstmatige geur- en kleurstoffen, die de ogen en de huid van je kat kunnen irriteren, maar zoek wel naar natuurlijke geurstoffen, zoals kamille, lavendel, eucalyptus, en citrusvruchten.

Een belangrijk ding om te onthouden is dit: gebruik nooit een kattenshampoo of conditioners die voor mensen ontworpen zijn. Onze huid is minder gevoelig dan die van een kat, en menselijke shampoos zijn ontworpen om de natuurlijke oliën en was van ons haar af te wassen. Dat is prima voor mensen, maar het zal de vacht van je kat dof en broos maken en uitslag kunnen veroorzaken.

Hoe kies je een kattenshampoo?

Wat voor ingrediënten moet je zoeken in een kattenshampoo? Een goede vuistregel is om het eenvoudig te houden en te kiezen voor een kattenshampoo met natuurlijke ingrediënten als havermout, aloë vera, kruidenproteïnen, vitaminen, en citrusextracten.

Hoe weet je wanneer jouw kat gewassen moet worden?

Hoe vaak een kat een bad nodig heeft, varieert sterk van ras, levensstijl en lengte van de vacht.

Wat is het vachttype van je kat ?

Het type vacht dat je kat heeft is een grote factor in hoe vaak hij een bad nodig heeft. Het is echter niet zo eenvoudig, als hoe korter het haar, hoe minder baden nodig is. Haarloze rassen, zoals de Sphynx zijn nogal intensief in het verzorgen van hun vacht.

Aan het andere eind van het spectrum staan de langharige rassen, zoals de Pers en de Maine Coon. “Het is duidelijk, dat hoe meer haar een kat heeft, hoe meer werk ermee gemoeid is, dus ook hoeveel keer je een kat moeten wassen met kattenshampoo. Voor katten met een middelgrote tot grote vacht kan het wassen van je kat nodig zijn van wekelijks tot elke 4 tot 6 weken, zolang de vacht tussen de baden

Zijn er gezondheidsproblemen?

Als je kat aan bepaalde gezondheidsproblemen lijdt, dan kan je dierenarts je aanraden een kattenshampoo met medicijnen te gebruiken tijdens het baden van je kat. Ook als je kat gezond is, dan is een verzorgingsregime belangrijk om de kattenvacht zo gezond mogelijk te houden. Alle katten hebben baat bij een maandelijkse oor reiniging en het knippen van de nagels. Grondig borstelen met een kattenborstel en kammen van de vacht en conditioneren is voor de gezondheid van je kat belangrijk! We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken.

Wat is de levensstijl van je kat?

Een dierenarts merkt op dat een actieve levensstijl gemakkelijker kan zijn met een kortharig ras, gezien het feit dat het schoonhouden van de kat tussen de baden door meestal minder inspanning kost.

We moeten onze katten wassen met een kattenshampoo als ze niet meer te knuffelen zijn 😉

Kattenshampoo

Hoe was ik mijn kat?

Het wassen van een kat kan een uitdaging zijn, maar met de juiste benadering en producten kan het een snelle en eenvoudige taak zijn. Hier zijn enkele stappen om je kat te wassen:

 1. Zorg voor een ruimte met warm water en een comfortabele oppervlakte waar je kat kan staan.
 2. Maak de kat eerst voorzichtig nat met warm water. Gebruik geen water dat te heet is, omdat dit de huid van de kat kan irriteren.
 3. Doe een kleine hoeveelheid kattenshampoo in je handen en wrijf het in op de vacht van de kat, zorg dat je het niet in de ogen, neus of oren van de kat krijgt.
 4. Spoel de kat grondig af met warm water, zorg ervoor dat er geen shampoo resten achterblijven op de vacht.
 5. Droog de kat af met een handdoek of een föhn op lage stand.

Hier zijn een paar van de huidaandoeningen die met medicinale kattenshampoo behandeld kunnen worden.

Merk op dat het mogelijk is dat je kat ook een combinatie van deze kwalen kan hebben en het dus enige tijd kan duren voor de huid van je kat volledig gekalmeerd is.

Droge huid – Een droge huid wordt meestal gekenmerkt door overmatige jeuk en een schilferende of rode huid. Het kan veroorzaakt worden door allerlei factoren, waaronder weersveranderingen, onevenwichtige voeding, of zelfs overmatig baden. Een droge huid kan ook een symptoom zijn van een van de andere hieronder genoemde aandoeningen.

Ringworm – Ringworm wordt veroorzaakt door schimmels die leven op de buitenste laag van de huid en haarfollikels van aangetaste katten. Het wordt doorgegeven door direct contact met de schimmel en kan haaruitval veroorzaken, meestal in een cirkelvormig patroon, ontstoken huid, en broze klauwen.

Acne – Dat klopt – katten kunnen net als mensen acne krijgen! En het lijkt er ook behoorlijk op, want ze krijgen dan vaak puistjes of rode bultjes, die meestal rond de snuit voorkomen.

Parasieten – Bepaalde parasieten, zoals vlooien en mijten kunnen huidirritatie veroorzaken. Tekenen van deze parasieten zijn overmatig jeuken, bijten of likken, ontstekingen, roodheid, korstjes en een abnormaal vlekkerige huid.

Schimmel– en bacteriële huidinfecties – Bacteriële infecties en schimmelinfecties (zoals een gistinfectie) kunnen leiden tot jeuk, een korstige huid, puistjes en haaruitval. Hoewel infecties door direct contact verspreid kunnen worden, kunnen deze infecties soms veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening.

Seborroe en roos – Seborroe is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door de overproductie van talg in de huid van een kat. Dit kan leiden tot rode, jeukende en ontstoken huid rond de rug, het gezicht, en huidplooien van de kat. De aangetaste plekken kunnen afschilferen tot wittige deeltjes die roos genoemd worden. Seborroe kan een primaire aandoening zijn, omdat sommige katten er genetisch aanleg voor hebben. Het kan ook veroorzaakt worden door een onderliggend medisch probleem zoals hormonale onevenwichtigheid, parasieten, allergieën, onevenwichtige voeding, zwaarlijvigheid, of spier- en skeletaandoeningen.

Katten-Shampoo

Wat moet je doen na het wassen van je kat?

Na het wassen van je kat, is het belangrijk om de kat te drogen met een handdoek of een föhn op lage stand. Zorg ervoor dat de kat helemaal droog is voordat je hem loslaat, om te voorkomen dat hij zichzelf gaat likken en zich oncomfortabel voelt.

Het is ook aan te raden om na het wassen van de kat de vacht te borstelen of te kammen, om knopen en klitten te verwijderen en om de vacht weer glanzend te maken. Dit zal ook helpen om de natuurlijke oliën te verdelen en de huid gezond te houden.

Verder is het aan te raden om de kat niet meteen na het wassen naar buiten te laten gaan, vooral als het buiten koud is, om te voorkomen dat de kat ziek wordt. Het is ook aan te raden om de kat na het wassen een rustig plekje te geven, zodat hij zich kan ontspannen en kan herstellen van de ervaring.

Veelgestelde vragen over medicinale kattenshampoo

Ben je nog onzeker over het gebruik van een medicinale kattenshampoo bij je kat? Hier zijn een paar veel gestelde vragen en antwoorden.

Wat is gemedicineerde kattenshampoo?

Een medicinale kattenshampoo is een katten shampoo met actieve bestanddelen die bedoeld zijn om de huidaandoening van je kat aan te pakken of te verlichten. Deze katten shampoo mag over het algemeen alleen gebruikt worden als je kat het nodig heeft.

Wanneer moet je een gemedicineerde kattenshampoo gebruiken?

Je moet een medicinale kattenshampoo gebruiken wanneer je dierenarts dat voorschrijft. Een gemedicineerde kattenshampoo mag niet gebruikt worden de ”gebruikelijke” wasbeurt met je kat.

Welke kattenshampoo is goed voor een jeukende of droge huid?

Dit hangt af van wat de oorzaak is van de jeukende of droge huid van je kat. In het algemeen kunnen ingrediënten als colloïdaal havermout de jeukende of droge huid van je kat helpen verlichten, maar je zult de oorzaak van de huidaandoening van je kat willen bepalen om de ideale katten shampoo voor zijn behoeften te vinden.

Kun je ringworm behandelen met een kattenshampoo?

Ringwormen worden meestal behandeld met een combinatie van voorgeschreven medicijnen en strikte hygiënepraktijken (zoals baden met een medicinale kattenshampoo). Een medicinale kattenshampoo zal ringworm waarschijnlijk niet alleen behandelen, omdat je nog steeds met strenge schoonmaakpraktijken rond het huis moet bezighouden tot de infectie verdwenen is, maar het kan zeker helpen de schimmel te elimineren.

Hoe vaak moet ik mijn kat met een medicinale kattenshampoo baden?

De frequentie waarmee je een medicinale kattenshampoo moet gebruiken hangt af van allerlei factoren, waaronder het specifieke gezondheidsprobleem van je kat, zijn leeftijd en het werkzame bestanddeel van de kattenshampoo. Sommige moeten regelmatig opnieuw aangebracht worden, terwijl andere niet te vaak gebruikt moeten worden, omdat ze de huid van je kat kunnen uitdrogen. Volg gewoon de gebruiksaanwijzing van de katten shampoo en de aanwijzingen van je dierenarts.

Helpt een medicinale kattenshampoo bij katten met een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een relatief vaak voorkomend probleem bij katten, maar elk individueel geval is vaak uniek. Medicijnen en shampoos die de gevoelige huid van de ene kat verhelpen, kunnen bij de andere niets uithalen. Het is dan ook een goed idee om de kwestie met je dierenarts te bespreken.

Prijs van kattenshampoo

De prijs een kattenshampoo begint vanaf 10 euro en kan oplopen tot ongeveer 75 euro. Buiten deze range betaal je vaak te veel en zal je dat niet merken aan de kwaliteit, tenminste, als je boven de 75 euro zit. Daaronder natuurlijk wel 😉

Einde van dit kattenshampoo artikel

Ben jij op een kattenshampoo gestuit wat heel goed werkt? We horen graag over je ervaringen. Wat vind je er zo fijn aan? Maakt het de vacht van je kat glanzend en fris ruikend?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Kingofivar

Wil je een leuke foto afsluiting op onze kattenshampoo artikel?

Dit zijn de foto’s die we hebben gebruikt voor het schrijven van dit kattenshampoo artikel!

Leave a Reply