Help, mijn kat heeft vlooien! [Lees verder]

Kat-Vlooien

Vlooien bij katten: Volwassen vlooien leven, voeden zich en paren op onze huisdieren; de vrouwelijke vlo legt eitjes die in de omgeving vallen, waar ze uitgroeien tot larven. De larven eten organisch afval tot ze uitrijpen tot poppen. De poppen kunnen weken tot maanden sluimeren, in afwachting van de ideale omgevingsomstandigheden, voordat ze uitbroeden tot volwassen dieren. Pas uitgekomen volwassen vlooien springen op een gastheerdier om hun levenscyclus te voltooien. Twee dagen na het eten van een bloedmaaltijd van de gastheer, begint de vrouwelijke vlo eitjes te leggen. Onder ideale omstandigheden kan de vlo zijn hele levenscyclus in zo weinig als twee weken voltooien; onder ongunstige omstandigheden kan de cyclus wel een jaar duren.

Welke producten zijn er om mijn kat te behandelen?

We beginnen eerst met de middelen die helpen tegen vlooien. Lees zeker verder om de diepte in te gaan, waarin we uitleggen waarom deze middelen werken!

Vlooienspray

Dit is een vacht verzorgingsproduct met mechanische werking op parasieten. Het immobiliseert door middel van het Duo- Complex (Aloe Vera en Dimethicon) ongewenste praraieten. Beaphar DIMETHIcare bevat geen (chemische) insecticiden, maar siliconen (dimethicon) die een plakkend laagje om de parasieten aanbrengen Waardoor zij niet meer kunnen bewegen en dus spontaan uit de vacht vallen. Bij langharige honden vallen ze er tijdens het borstelen gemakkelijk uit.

Vlooienbanden

Diergeneesmiddel voor katten ter bestrijding van vlooien. Na 2-4 dagen is de band volledig werkzaam en bestrijdt gedurende 6 maanden de vlo. Geschikt voor katten vanaf 6 maanden. De band voor katten heeft een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de band in noodsituaties oprekt. Verliest zijn werking niet als hij nat wordt en hoeft dus niet bij regen verwijderd te worden.

Vlooien druppels

Tot 4 kilo

Advantage is een snelwerkend middel dat vlooien en vlooienlarven doodt. Het is makkelijk toe te dienen en het beschermt je kat 3 tot 4 weken tegen vlooien!

Vanaf 4 kilo

Advantag is een snelwerkend middel dat vlooien en vlooienlarven doodt. De toediening is eenvoudig: je druppelt de inhoud van de pipet tussen de haren van jouw Kat op de intacte huid. Advantage beschermt 3 tot 4 weken tegen vlooien.

Vlooienkam

Deze vlooienkam heeft een lange handgreep, zodat je goed door de vacht heen kunt kammen. Met deze vlooienkam kun je de vlooien gemakkelijk uit de vacht van jouw kat kammen!

Vlooien anticonceptie

Bescherm katten tegen vlooien met Frontline Spot On. Dit product bevat de werkzame stof Fipronil en is werkzaam tegen vlooien, teken en bijtende luizen. Al binnen 24 uur na toediening zijn 98 tot 100% van alle vlooien op het dier gedood en deze bescherming houdt tot wel 5 weken aan. De teken en luizen zijn 48 uur na de behandeling gedood en deze bescherming houdt 4 weken aan. Dit product is geschikt voor katten, maar mag niet gegeven worden aan kittens jonger dan 8 weken of lichter dan 1 kg.

kan mijn kat vlooien krijgen?

Volwassen vlooien leven, voeden zich en paren op onze huisdieren; de vrouwelijke vlo legt eitjes die in de omgeving vallen, waar ze uitgroeien tot larven. De larven eten organisch afval tot ze uitrijpen tot poppen. De poppen kunnen weken tot maanden sluimeren, in afwachting van de ideale omgevingsomstandigheden, voordat ze uitbroeden tot volwassen dieren. Pas uitgekomen volwassen vlooien springen op een gastheerdier om hun levenscyclus te voltooien. Twee dagen na het eten van een bloedmaaltijd van de gastheer, begint de vrouwelijke vlo eitjes te leggen. Onder ideale omstandigheden kan de vlo zijn hele levenscyclus in zo weinig als twee weken voltooien; onder ongunstige omstandigheden kan de cyclus wel een jaar duren.

De belangrijkste bron van kattenvlooien zijn pas uitgekomen volwassen vlooien uit vlooienpoppen in je huis of tuin. Woningen met tapijten en centrale verwarming bieden ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van vlooien het hele jaar door. De hoogste aantallen vlooieneitjes, larven en poppen worden gevonden op plaatsen in huis waar huisdieren de meeste tijd doorbrengen, zoals hun bedden en meubels.

“De hoogste aantallen vlooieneieren, larven en poppen zullen gevonden worden op plaatsen in huis waar huisdieren de meeste tijd doorbrengen, zoals hun bedden en meubels.”

Ook al kunnen er vlooien in je huis zijn, je ziet ze waarschijnlijk niet. De eitjes zijn kleine witte stipjes ter grootte van stofdeeltjes, terwijl de larven, die iets groter zijn, met donkere koppen en lichtere lichamen, diep in tapijten, meubels, of kieren in vloeren trekken, weg van het licht.

Wat doen vlooien met mijn kat?

Veel katten leven met vlooien maar vertonen minimale tekenen. Er kunnen zich echter problemen voordoen.

Sommige katten ontwikkelen een allergie voor vlooienbeten, vooral als ze herhaaldelijk gebeten worden. Katten met een vlooienallergie verzorgen of krabben zich overmatig nadat ze door zelfs maar een enkele vlo gebeten zijn, en ontwikkelen vaak huidinfecties secundair aan dit zelf-trauma. Laesies verschijnen het vaakst aan de basis van de staart. Overmatig borstelen kan er ook toe leiden dat alle sporen van een vlooienbesmetting bij je kat verdwijnen. Om deze mogelijkheid uit te sluiten kan je dierenarts een rigoureuze vlooienbestrijding adviseren, ook al zijn er geen vlooien te vinden.

Volwassen vlooien leven op dieren en voeden zich met bloed. Een enkele volwassen vlo verbruikt gedurende zijn leven vele malen zijn gewicht aan bloed. Als een kitten, of een verzwakte of oudere kat, veel vlooien heeft, kan het bloedverlies ernstig zijn, met bloedarmoede tot gevolg.

De vlo fungeert als tussengastheer voor een soort lintworm. Dit betekent dat de lintworm een deel van zijn levenscyclus in een vlo moet voltooien. Vlooienlarven raken besmet door het eten van lintworm-eitjes, en als een kat tijdens het verzorgen een besmette vlo inslikt, zal de lintwormlarve zich tot een volwassen lintworm ontwikkelen. Elke kat met vlooien heeft waarschijnlijk ook een lintworm besmetting. Lees dan ook zeker onze artikel over de beste vlooiendruppels .

Kat-Vlooien

Vlooienbestrijding katten

Er zijn allemaal shampoos, sprays, poeders, en lokale of orale preparaten verkrijgbaar. Hoewel de meeste topische insecticiden volwassen vlooien doden, hebben vele een beperkte werkzaamheid omdat ze maar een paar uur werken na het aanbrengen. Dit geldt vooral voor vlooienshampoos en -poeder; ze doden de vlooien die op het moment van aanbrengen op je kat aanwezig zijn, maar hebben weinig blijvend effect; de volgende dag kan je kat weer vlooien hebben.

In het algemeen hebben katten er een sterke hekel aan bespoten te worden, dus geven veel katteneigenaars de voorkeur aan het gebruik van topische vlooienmiddelen. Vlooienkragen lijken misschien handig, maar de meeste werken niet goed (de uitzondering zijn vlooienkragen die een IGR bevatten) en worden over het algemeen niet aanbevolen. Vlooienkragen, vooral die met een sterke pesticidegeur, kunnen schadelijk zijn voor sommige katten of een huidreactie of huiduitslag veroorzaken.

“Vlooienkragen, vooral die met een sterke pesticidengeur, kunnen schadelijk zijn voor sommige katten of een huidreactie of huiduitslag veroorzaken.”

Er zijn zeer effectieve producten gemaakt om eenmaal per maand of om de drie maanden toe te dienen. Sommige van deze producten zijn handig te combineren met medicijnen om hartworm en darmwormen te voorkomen. Sommige producten bevatten adulticide ingrediënten (doodt volwassen vlooien) die werkzaam blijven tussen de geplande doses, terwijl andere producten insectengroeiregulatoren bevatten die voorkomen dat de larvale stadia tot wasdom komen. Voor het beste resultaat bij een vlooienplaag, gebruik je vlooienbestrijdingsmiddelen die een insectengroeiregulatoor bevatten.

LEES ALTIJD ZORGVULDIG HET ETIKET. Breng het product aan volgens de aanwijzingen en herhaal het met de aangegeven tussenpozen. Let erop dat het product geëtiketteerd is voor gebruik bij katten, want sommige producten voor honden kunnen giftig zijn voor katten.

Hoe kan ik mijn woonomgeving behandelen?

Er zijn een aantal producten verkrijgbaar om de volwassen en larvale stadia van vlooien te doden en de levenscyclus van vlooien te stoppen, zoals:

  • adulticide sprays voor gebruik in huis
  • sprays met IGR voor gebruik in huis
  • insecticiden die door professionele ongediertebestrijders worden aangebracht

Wij reden het volgende product aan:

Sprays voor gebruik in huis moeten gebruikt worden op plaatsen waar de vlooieneitjes, larven en poppen zich waarschijnlijk bevinden. Behandel eerst het hele huishouden en concentreer je dan op de hot spots – de favoriete slaapplekjes van je kat – zoals zachte meubels, bedden, en tapijten. Zodra ze uit het ei komen, bewegen de vlooienlarven zich weg van het licht en graven ze zich diep in tapijten en in andere hoekjes en gaatjes waar ze moeilijk te bereiken zijn. Verplaats zeker kussens, meubels en bedden om eronder te sproeien. Andere plaatsen waar larven waarschijnlijk leven zijn plinten en de kieren en spleten tussen vloernaden of vloerdelen.

Vlooieneitjes en -poppen zijn uiterst taai en resistent tegen de werking van insecticiden. Om de eitjes samen met de dode vlooien te verwijderen, moet het beddengoed van je huisdier in heet water gewassen of vervangen worden. Regelmatig en grondig stofzuigen van je tapijten, vloeren en zachte bekleding kan een groot aantal vlooieneitjes, larven en poppen verwijderen. Je moet de stofzuigerzak weggooien om te voorkomen dat eitjes en larven zich in de stofzuiger ontwikkelen. Stofzuigen vóór het gebruik van een spray voor het huis is nuttig omdat de trillingen pas ontwikkelde vlooien zullen aanmoedigen uit poppen tevoorschijn te komen, die dan door het insecticide gedood zullen worden.

Zijn insecticiden veilig voor mijn kat en mijn gezin?

Insecticiden voor de bestrijding van vlooien zouden zowel voor huishonden, -katten als -mensen veilig moeten zijn, zolang de aanwijzingen van de fabrikant worden opgevolgd. Vermijd het combineren van insecticiden met gelijksoortige werkingsmechanismen. Vraag altijd advies aan je dierenarts als je het niet zeker weet en vertel je dierenarts altijd over andere vlooienbestrijdingsmiddelen die je eventueel gebruikt dan voorgeschreven. Bij correct gebruik zijn bijwerkingen vrij zeldzaam en komen niet bij alle katten voor. Bepaalde soorten huisdieren (b.v. vogels, vissen, amfibieën, reptielen en ongewervelden) kunnen gevoelig zijn voor sommige producten. Gebruik geen vlooienbestrijdingsproducten in de ruimte waarin deze huisdieren worden gehouden zonder eerst je dierenarts om advies te vragen.

“Bepaalde katten kunnen gevoelig zijn voor sommige producten.”

Ik merkte dat mijn kat vlooien had na haar terugkeer uit pension. Heeft ze daar vlooien opgelopen?

Niet noodzakelijk! Pre-adulte vlooien kunnen tot 140 dagen overleven in hun beschermende pop. Als jij of je huisdieren langere tijd van huis afwezig zijn blijven deze volwassen vlooien in de pop zitten omdat er geen gastheer beschikbaar is. Zodra jij of je huisdier weer thuis komt, komen deze vlooien in grote aantallen tevoorschijn en springen op katten, honden en zelfs mensen, op zoek naar een bloedmaaltijd. Trillingen (van het lopen) en/of verhoogd koolzuurgas (van de ademhaling) zullen het tevoorschijn komen van de vlooien uit hun poppen uitlokken.

Waarom heeft mijn kat nog steeds vlooien na haar en de omgeving behandeld te hebben?

Het ogenschijnlijke falen van de behandeling is bijna altijd het gevolg van een onjuiste toepassing van het middel, een onvoldoende behandeling van het huis, of blootstelling aan andere besmette huisdieren of omgevingen. Er zijn geen aanwijzingen dat vlooien resistentie ontwikkelen tegen insecticiden, vooral niet tegen één-maandelijkse topische vlooienpreventieven die naast het adulticide ook een steriliserend middel of IGR bevatten. Overweeg om opslagschuurtjes, auto’s en eventuele slaapplaatsen buitenshuis te behandelen. Bedenk dat je kat in andermans huis kan komen als hij buiten mag rondzwerven. De meeste van deze problemen kunnen overwonnen worden door naast de behandeling van je huis ook een effectief vlooienpreventief middel op je kat te gebruiken.

Wat te doen als mijn kat zich veel krabt?

De behandeling van een kat die zich rauw aan de huid krabt zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Als het probleem bijvoorbeeld te wijten is aan een voedselallergie, moeten we de soort voedsel bepalen. Dit kan een langdurig proces van vallen en opstaan vergen, maar een dierenarts kan enkele betere diagnostische tests hebben voor enkele van de meest voorkomende voedselallergieën bij katten. Als deze niet beschikbaar zijn of geen resultaat opleveren, zal waarschijnlijk een eliminatiedieet worden toegepast, afhankelijk van de ernst van de allergie. Als het voedsel eenmaal geïdentificeerd is, kunnen we het voorgoed uit hun dieet verwijderen.

Als de kat veel krabt omdat ze een parasitaire besmetting heeft, bestaat de behandeling uit het toedienen van de juiste antiparasitaire middelen voor de specifieke parasiet. Deze kunnen toegediend worden in tabletten, oplossing, pipet en andere preparaten.

Als iets ernstigers, zoals een immuunziekte of kanker, tot het krabben leidt, moeten we naar de specialist. Die zal de juiste diagnostische tests geven, het behandelingsprogramma uitstippelen en, wat belangrijk is, een prognose geven. Het negeren van deze problemen of zelfmedicatie kan fataal zijn.

Vlooien-Kat

We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over wat je moet doen als je kat vlooien heeft en wat de effecten zijn op je kat. Laat ons vooral weten als je nog vragen hebt!

Nog meer informatie over katten die zichzelf krabben? Bekijk nu onze artikel over: mijn kat krabt zichzelf

Leave a Reply