Mijn kat krabt zichzelf. Hoe komt dit? En wat kan JIJ er aan doen!

Krat-Krabben

Het krabben van katten zelf is een normaal en gezond gedrag. Als wij de handigheid van de meeste katten hadden, zouden wij net zo veel krabben. Maar, zoals met elk gedrag, als het overdreven wordt signaleert het een probleem. Als je kat niet wil ophouden met krabben, is het eerste waar we aan denken een huidprobleem. Er zijn echter vele redenen waarom je kat kan krabben. Soms zijn die gering en lossen ze vanzelf op. Als ze dat niet doen moeten we naar een dierenarts, vooral als ze hun huid rauw krabben.

In dit artikel leggen we de mogelijke redenen uit waarom je kat zichzelf krabt. Dit is geen vervanging voor een veterinaire diagnose, maar het kan je helpen te weten wat je kunt verwachten als je kat te veel krabt.

Middelen tegen de jeuk

Mocht je al de oorzaak weten. Dan hebben we alvast de beste middelen voor je geselecteerd die je kan gebruiken om de jeuk tegen te gaan!

Mijn kat verliest vacht bij het krabben

Het eerste wat we in gedachten moeten houden is dat als een kat jeuk heeft, hij zich waarschijnlijk zal likken. Likken is ook een normaal gedrag, maar als je kat zich overbezoedelt, dan moeten we opletten. De tong van de kat is erg ruw, wat handig is als ze zich moeten ontdoen van taai vuil. Als het overmatig gebruikt wordt, kan het schade aan hun huid en vacht veroorzaken.

Als een kat zich te veel likt of krabt, kunnen ze haarverdunning, haaruitval en zelfs huidletsel veroorzaken. Dit is wat bedoeld wordt met een kat die zich rauw krabt. De omvang van de schade toont de omvang van het probleem. Plaatselijke haaruitval kan één ding betekenen, maar algemene huidbeschadiging betekent dat er een ernstig probleem is.

Voedselallergie

Jeuk bij katten kan het gevolg zijn van verschillende dermatologische problemen. Dit is echter niet altijd het geval. Als de kat een allergie of intolerantie voor voedsel heeft, is een symptoom dat zich kan manifesteren een ontsteking van de huid. Dit leidt ertoe dat de kat zich krabt. Andere bijkomende symptomen zullen waarschijnlijk ook maag- en darmproblemen zijn, die leiden tot braken en diarree. Om het probleem te behandelen moeten we het voedsel dat de reactie veroorzaakt identificeren en uit hun dieet verwijderen.

Uitwendige parasieten

We geven preventieve medicijnen aan onze katten in de vorm van vaccinaties en ontwormingskuren. Dit laatste gebeurt vanaf het begin van hun leven omdat ze vatbaar zijn voor parasitaire aantastingen. Het meest wijdverbreid zijn vlooien. Lees dan ook zeker onze artikel over de beste vlooiendruppels . Het zijn bloedzuigende insecten die bijten om zich met het bloed te voeden. Dit prikkelt de huid waardoor de kat gaat krabben.

Bij een ernstige vlooienplaag zal de kat aan de huid blijven krabben tot die rauw is. Er zijn veel andere uitwendige parasieten bij katten, zoals teken, die tot soortgelijke problemen zullen leiden.

Bovendien zullen sommige katten een allergische reactie vertonen op vlooienspeeksel of dat van andere parasieten. In deze gevallen lokt de beet zelf een reactie uit en veroorzaakt de kat hevige jeuk. Dit kan resulteren in vlooienbeet allergie dermatitis. Katten met dit probleem jeuken niet alleen, maar ze ontwikkelen ook laesies in de hals en de lumbosacrale gebieden. Als je ziet dat je kat op deze plekken een ruwe huid heeft, kan het dit probleem zijn. Na verloop van tijd zal je kat korstjes krijgen die aandacht van een dierenarts nodig hebben.

Schimmel- en gistinfecties

Schimmels, zoals die welke ringworm veroorzaken, veroorzaken in het begin meestal geen jeuk. Pas na verloop van tijd, als de infectie zich ontwikkeld heeft, wordt het beeld ingewikkelder. Ringworm is er een die vooral roodheid van de huid veroorzaakt. De kat zal ronde laesies ontwikkelen die typisch zijn voor de aandoening. De huid wordt vaak rood en schilferig. Ook andere schimmelinfecties kunnen dit probleem veroorzaken.

Gistbacteriën zoals Malassezia kunnen ook jeuk veroorzaken, evenals laesies, roodheid, vervellen, korsten, slechte geur en verdikking van de huid. In deze gevallen kunnen de verwondingen overal op het lichaam verschijnen. Het is nodig naar de dierenarts te gaan om de specifieke ziekteverwekkers te identificeren en de juiste kuur voor te schrijven. We kunnen dit niet op eigen houtje behandelen.

Oogproblemen

Krabt je kat veel aan zijn gezicht of oog? Het is een veel voorkomend probleem, vooral bij heel jonge katten. Hoewel de hierboven genoemde problemen tot deze kwestie kunnen leiden, zijn er meestal enkele specifieke problemen die het hoofd aantasten. Als een kat aan zijn ogen, neus en oren blijft krabben, kan dat leiden tot haaruitval, maar dreigt ook beschadiging van deze gevoelige plaatsen.

Als de kat veel aan zijn oog krabt, is dat mogelijk te wijten aan bindvliesontsteking, een van de meest voorkomende ziekten bij katten. In dit geval zie je ontsteking van de ogen en het kan zelfs gaan tranen. Een vreemd voorwerp geeft ook soortgelijke problemen en de kans is groter dat het in het ene oog voorkomt. Als de kat niet in staat is het voorwerp te verwijderen en/of het probleem niet verbetert, moet je ermee naar de dierenarts.

Vreemde voorwerpen

Een ander teken van de aanwezigheid van een vreemd voorwerp is als de kat veel aan zijn neus krabt. In deze gevallen is het mogelijk dat er iets in hun neusgang is binnengedrongen en er niet meer uit wil. Dit gebeurt vaak met stukjes plantaardig materiaal, maar het kan zelfs door vuil veroorzaakt worden. Meestal komen ze er met niezen uit, maar als er echt iets vastzit, moet een dierenarts worden geraadpleegd.

Oormijt

Als je kat veel aan zijn oor krabt, kan hij een infectie hebben. In deze gevallen kunnen we een vieze geur ruiken die uit het oor komt. Dit is het gevolg van ontsteking door de infectie. Het probleem, zit vaak verder in de gehoorgang, zodat we het in eerste instantie niet altijd kunnen zien. Dat de kat veel aan zijn oor krabt kan het eerste zijn dat onze aandacht op het probleem vestigt. Als de huid rauw wordt, is het al heel ver gevorderd. De oorzaak van oorproblemen bij katten is vaak van oormijt.

Andere problemen

In de minderheid van de gevallen is het mogelijk dat het onderliggende probleem een ernstiger aandoening is. Deze kunnen te wijten zijn aan immuun-gerelateerde problemen zoals feline AIDS of, veel minder vaak, aan een tumor. Met zo veel verschillende oorzaken van het rauw krabben van hun huid, kunnen we het probleem niet zelf diagnosticeren. Vaak zullen dezelfde symptomen zich presenteren door totaal verschillende oorzaken. We moeten naar een dierenarts gaan om het probleem te diagnosticeren en de juiste kuur te geven. Doen we dat niet, dan kunnen we het probleem erger maken.

Wat te doen als mijn kat zich veel krabt?

De behandeling van een kat die zich rauw aan de huid krabt zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Als het probleem bijvoorbeeld te wijten is aan een voedselallergie, moeten we de soort voedsel bepalen. Dit kan een langdurig proces van vallen en opstaan vergen, maar een dierenarts kan enkele betere diagnostische tests hebben voor enkele van de meest voorkomende voedselallergieën bij katten. Als deze niet beschikbaar zijn of geen resultaat opleveren, zal waarschijnlijk een eliminatiedieet worden toegepast, afhankelijk van de ernst van de allergie. Als het voedsel eenmaal geïdentificeerd is, kunnen we het voorgoed uit hun dieet verwijderen.

Als de kat veel krabt omdat ze een parasitaire besmetting heeft, bestaat de behandeling uit het toedienen van de juiste antiparasitaire middelen voor de specifieke parasiet. Deze kunnen toegediend worden in tabletten, oplossing, pipet en andere preparaten.

Als iets ernstigers, zoals een immuunziekte of kanker, tot het krabben leidt, moeten we naar de specialist. Die zal de juiste diagnostische tests geven, het behandelingsprogramma uitstippelen en, wat belangrijk is, een prognose geven. Het negeren van deze problemen of zelfmedicatie kan fataal zijn.

Mijn kat krabt veel maar is gezond

Als we zien dat onze kat veel krabt of likt, maar er zijn geen andere zichtbare symptomen, dan is het mogelijk dat het probleem psychologisch is. Dit komt veel minder vaak voor, maar het komt wel voor. De dierenarts zal meestal kunnen onderscheiden of het probleem psychisch is, als lichamelijke mogelijkheden zijn uitgesloten.

Wat we zien als een kat blijft krabben, vooral als de huid rauw wordt en ze niet ophoudt, kan het gevolg zijn van dwangmatig verzorgen. Dit is een reactie op stress. In deze gevallen is er geen lichamelijke jeuk, maar de angst waaraan de kat lijdt geeft hem het gevoel dat hij iets moet doen. Het resultaat kan alopecia (haaruitval) of zelfs kapotte huid zijn. De eerste behandeling zal gericht zijn op de huidbeschadiging. Dit kan antibiotica voor katten omvatten om eventuele secundaire infectie te behandelen. Daarna zal de psychische schade behandeld moeten worden, waarvoor misschien de hulp van een etholoog nodig is.

Katten zijn dieren die erg gevoelig zijn voor verandering. Vrijwel elke verandering in hun routine kan een ernstig stress probleem uitlokken. In deze gevallen kunnen ze voortdurend krabben ontwikkelen, dat uiteindelijk huidbeschadiging zal veroorzaken als het niet gestopt wordt. Bekijk ons artikel over redenen waarom je kat gestrest is om meer te weten te komen. Heeft je kat last van een teken?  Lees dan onze artikel over: de beste tekentangen voor elke kat.

Kat-Krabben

Huismiddeltjes tegen jeuk bij katten

Zoals we gezien hebben is het nodig om naar de dierenarts te gaan als een kat zich veel krabt. We kunnen het probleem niet diagnosticeren, en er zijn ook geen magische kuren die ze doen verdwijnen. Als het om heel ernstige onderliggende gezondheidsproblemen gaat, zullen we moeten zorgen voor een uitgebreid behandelplan.

Er zijn echter dingen die we thuis kunnen doen om het probleem te voorkomen dat een kat te veel krabt en zijn huid rauw maakt. Deze omvatten:

Ontwormen: ook als een kat geen toegang tot buiten heeft, is het mogelijk dat ze parasieten zoals vlooien oplopen. Daarom is een regelmatig ontwormingsschema zo belangrijk.

Kwaliteitsvoeding: als een kat geen goede voeding krijgt, gaat hun algemene gezondheid eronder lijden. Dit is het vaakst te zien aan de verslechtering van hun vacht. Een goed dieet van kwaliteitsvoedsel zal hun immuunsysteem oppeppen en hen helpen zich op natuurlijke wijze te wapenen tegen ziekten die hen te veel kunnen doen krabben.

Omgevingsverrijking: katten hebben een ruimte nodig waarin ze hun dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren. Ze moeten ook regelmatig cognitief gestimuleerd worden. Zo niet, dan kunnen ze gestrest raken en zich daardoor krabben. Ze moeten ook aan hun kattenimpulsen tegemoet komen. Dat betekent jagen, hoog klimmen en aan hun klauwen krabben. Door accessoires te geven die hen helpen deze dingen te doen, kunnen we probleemgedrag helpen voorkomen.

Dierenartsbezoeken: dwangmatig likken en krabben zal na verloop van tijd verergeren. Ervoor zorgen dat we naar de dierenarts gaan zodra we een teken van een probleem zien is belangrijk. We moeten de kat echter ook regelmatig op controle nemen om hun welzijn te verzekeren.

Benieuwd naar andere veilige en goede producten voor je kat? Vind hierover alles in onze kattenblog 😊

We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over de Aloe vera en wat de effecten zijn op je kat. Laat ons vooral weten als je nog vragen hebt!

Nog meer informatie over katten die zichzelf krabben omdat ze vlooien hebben? Bekijk nu onze artikel over: Help, mijn kat heeft vlooien!

Leave a Reply