Is je kat bang voor vuurwerk? Wij hebben tips!

Kat-Bang-Voor-Vuurwerk

Vuurwerk is een traditie door de herfstmaanden heen, maar voor katten kan vuurwerk een gestrest gevoel opleveren. Als je je zorgen maakt over katten en vuurwerk, lees dan onze deskundige gids over hoe je je kat ontspannen en veilig kunt houden

In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten over wat je kan doen als je kat bang is voor vuurwerk.

Zijn katten bang voor vuurwerk?

Als je een kat hebt, zul je misschien merken dat katten en harde geluiden niet bepaald compatibel zijn.

Katten hebben een supergevoelig gehoor, wat betekent dat ze dingen horen die mensen ook horen, maar dan veel luider. In feite hebben ze een van de breedste gehoorbereiken van zoogdieren. Daarom kan je kat een bezoeker aan de deur eerder opmerken dan jij, of de aanwezigheid van een andere kat in de buurt oppikken.

Voor katten is vuurwerk niet alleen een luidruchtig en onwelkom feest – het is ook een hoogst onvoorspelbare tijd. Als gewoontedieren overrompelen harde knallen en lichtflitsen hen, wat hen angstig maakt.

Hoe kan ik zien of mijn kat gestrest is door vuurwerk?

elfs de meest zelfverzekerde katachtige kan moeite hebben met de geluiden van vuurwerk, en katten die gestrest zijn kunnen op een aantal verschillende manieren reageren. Geschrokken katten kunnen opgeschrikt lijken door geluiden, weglopen of zich in huis verstoppen. Je merkt misschien dat je kat zich ongewoon gedraagt, door in huis te toiletteren of zich overmatig te verzorgen. Andere tekenen van katten die gestrest zijn door vuurwerk zijn onder andere:

  • zich verstoppen of teruggetrokken worden
  • minder eten of drinken dan gewoonlijk
  • angstige lichaamstaal
  • ijsberen, rondjes lopen of rusteloosheid

Als je merkt dat je kat er gestrest of angstig uitziet, volg dan onze top tips over katten en vuurwerk hieronder.

Moet ik mijn kat binnen houden tijdens het vuurwerkseizoen?

f je weet dat je kat onrustig wordt van de harde geluiden en lichten van Vuurwerk en andere festiviteiten, kun je je kat het beste binnen houden als het donker is. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattenluik met chip, waardoor jouw kat makkelijk door een kattenluik kan komen!. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattennet , waardoor jouw kat op een veilige manier buiten kan spelen en je jouw kat op een veilige manier kan opvoeden. Door ze hun eigen ‘katten avondklok’ te geven is de kans kleiner dat ze op een lawaaierig vuurwerk stuiten – ze zullen er snel aan wennen om zich ’s avonds op de bank op te krullen. Om je kat binnenshuis te houden, zorg je voor:

  • een kattenbak
  • voer- en waterbakjes
  • een plek om zich te verstoppen (zoals een kartonnen doos, een knus bed of zelfs een lievelingskast!)
  • speelgoed of spelletjes om ze bezig te houden

Onthoud dat katten slimme wezens zijn. Houd alle kattenluiken, ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat ze ontsnappen of het vuurwerk van buiten horen. Katten kunnen zich ook in nauwe ruimten wurmen, vooral als ze bang zijn – je kunt ervoor zorgen dat ongeschikte plekken afgezet worden om ze veilig te houden.

Wat kan ik nog meer doen om mijn kat rustig te houden tijdens het vuurwerk?

Behalve je kat binnen houden op de avonden van vuurwerkshows, zijn er een paar tips en trucs om ervoor te zorgen dat ze zich rustig voelen.

Blijf met je kat thuis tijdens Vuurwerk

Als je kat rond het vuurwerkseizoen bijzonder angstig is, wil je misschien voorkomen dat je ze alleen in huis achterlaat. Weten dat je in de buurt bent kan hen helpen zich op hun gemak te voelen, en er is geen betere tijd van het jaar om gezellig binnen te zitten!

Als je toch het huis verlaat, zorg er dan voor dat je een veilige en troostende ruimte inricht waar ze zich kunnen ontspannen terwijl je weg bent.

Creëer een veilige ruimte voor je kat

Houdt je kat ervan zich te verstoppen als ze gestrest zijn? Dit is een gebruikelijk gedrag bij angstige katten. Een ruimte om zich in terug te trekken zal ze waarschijnlijk een gelukkiger gevoel geven. Probeer bijvoorbeeld een kartonnen doos bekleed met dekens, of een favoriet bed of slaapplekje. Sommige katten houden ervan hun kop hoog te steken, want dat geeft ze ook een beter uitkijkpunt. Kattentorens zijn hier ideaal voor, maar je kunt hetzelfde gevoel nabootsen met een knus bed boven op een kleerkast of een doos boven op een stevige plank.

Vermijd het om je kat in één kamer te houden

Je komt misschien in de verleiding om je kat in één kamer te houden, weg van het lawaai en de chaos van vuurwerk. Hoewel goed bedoeld, kunnen sommige katten zich meer gestrest voelen als ze in één kamer opgesloten zitten. Laat ze de vrije loop in huis – ze zullen tevreden zijn met het verkennen van hun omgeving!

Overweeg de gordijnen te sluiten om het gezellig te houden

Je merkt misschien dat de lichtflitsen die bij vuurwerk horen je kat angstig kunnen maken, vooral als er een vuurwerk in de buurt is. Probeer de gordijnen te sluiten of de ramen met een rolgordijn te bedekken om te zien of het verschil maakt.

Je merkt misschien dat de lichtflitsen die met vuurwerk gepaard gaan je kat een angstig gevoel kunnen geven, vooral als er een vertoning in de buurt is.

Probeer de gordijnen te sluiten of de ramen met een rolgordijn te bedekken om te zien of dat verschil maakt.

Kat-Bang-Vuurwerk

Houd de radio of TV aan om af te leiden van harde geluiden

Achtergrondgeluiden, zoals de radio of de televisie, kunnen helpen om de impact van plotselinge geluiden die bij vuurwerkvertoningen horen te verminderen. Sommige soorten muziek, zoals klassieke muziek, kunnen bijzonder rustgevend zijn voor katten. Tijd om de radio aan te zetten!

Geef je kat wat ruimte als ze dat nodig hebben

Voelt een kat zich gestrest? Proberen ze op te pakken of te knuffelen kan ze angstiger maken. Katten kunnen er ook even over doen om te kalmeren, dus ze wat ruimte geven is een goed idee. Ze zullen snel naar je toe komen als ze er klaar voor zijn.

Als je kat toch je genegenheid zoekt, is het prima om ze wat aandacht te geven – laat ze je leiden over hoe ze zich voelen.

Koop een welverdiende traktatie voor ze

Een nieuw speeltje, zoals een hengelspeeltje of een kattenkruidmuis, kan een geweldige afleiding zijn van het lawaai van vuurwerk. Koop iets bijzonders voor ze en ze kunnen zich in plaats daarvan daarop concentreren.

Gebruik een feromoon spray

Feromonen zijn (geur-)signalen die door soortgenoten van je kat worden gebruikt om te communiceren. Door gebruik te maken van feromonen kunnen gedragsproblemen bij huisdieren worden behandeld. Het is een innovatieve en natuurlijke oplossing, zonder de dieren te drogeren of in hun natuurlijke gedrag te beperken.

Hoe werkt Feliway?

Als je kat zich prettig en veilig voelt in zijn omgeving wrijft ze met haar kop langs meubels of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Deze plekken en objecten worden door de kat als geruststellend en bekend ervaren.

Feliway is een kopie van het gezichtsferomoon van je kat. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat na te maken en in huis toe te passen geeft Feliway je kat een veilig gevoel.

Feliway verdamper

Je steekt ze eenvoudig in het stopcontact op de plaats waar je kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt (je huiskamer, bijvoorbeeld) en de feromonen helpen je kat te kalmeren tijdens stressvolle momenten. Probeer het een paar weken voor het vuurwerkseizoen begint te gebruiken om te zien of het verschil maakt.

Feliway spray

Een andere manier om de feromonen te verspreiden is middels een spray. Deze spray kan als aanvulling gebruikt worden door dagelijks te gebruiken op plekken waar je kat vaak zit, ligt of slaapt. Hiermee kun je je kat extra ondersteunen in zijn ‘veilige haven’, door een hoge concentratie van de geruststellende feromonen te sprayen. Dit neemt al enige vuurwerkangst weg. Let op: nooit op de kat zelf sprayen!

Het kan moeilijk zijn om te weten wat je moet doen aan katten en vuurwerk – vooral als je kat gewoonlijk zelfverzekerd is! Ga door zoals je normaal zou doen en je kat zou snel moeten weten dat ze op een veilige plek zijn en zich hopelijk meer tevreden voelen.

Kat-Vuurwerk

We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over wat je moet als je kat bang is tijdens het vuurwerk. Laat ons vooral weten als je nog vragen hebt!

Check ook ons blogartikel of een pannenkoekplant, Monstera of graslelie giftig is voor je kat.

Leave a Reply