Hypoallergeen kattenvoer: [Hypoallergeen Getest!] 14x de beste van 2024!

Hypoallergene-Voeding-Kat

Hypoallergeen kattenvoer is speciaal ontwikkeld voor katten die allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Veel van de allergenen waar mensen last van hebben, kunnen ook bij katten een allergische reactie opwekken. Stuifmeel en stof zijn veel voorkomende allergieën, maar sommige katten zijn ook allergisch voor gifsumak, katten en zelfs hun eigen baasjes. Verder kunnen katten ook allergisch zijn voor eten, net als wij!

Inhoudsopgave

In ons blogartikel laten we je zien wat de beste hypoallergeen kattenvoer is van 2024! We nemen je mee in waar je op moet letten bij het kopen van dit type kattenvoer, waarvoor je het gebruikt en waarom je het juist moet kopen.

Zoals je gewend bent, bestaat mijn blog uit twee delen.

Deel 1: Gaat over mijn advies over de beste hypoallergeen kattenvoer en waar je kattenvoer hypoallergeen kan bestellen.

Deel 2: Maak je een verdiepingsslag en vertel ik je meer over dit type hypoallergeen voer en waar je op moet letten.

Het beste Hypoallergeen kattenvoer van 2024!

We laten je eerst het totaaloverzicht zien van alle Hypoallergene kattenvoeren. Vervolgens beschrijven we iedere Hypoallergeen kattenvoer uitvoerig, zodat jij de beste keuze kan maken! Je komt dus meer te weten over Hypoallergeen kattenvoeren. Mocht je nog vragen hebben, laat het vooral in de comments weten. Laten we dus maar snel beginnen met onze toppers!

Vetality Hypoallergenic Kattenvoer – 2 Kg
Hypoallergeen Kattenvoer Vetality

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€21,90)
Prins Vitalcare Sensitive Hypo Allergeen Kattenvoer 1,5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€24,20)
Ziwi Peak Gently Air Dried – Kattenvoer – Rund – 400 G

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€26,95)
Prins Vitalcare Diet Skin & Intestinal Hypoallergeen Kattenvoer 1,5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€28,21)
Virbac Hpm Cat Hypoallergy

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€44,48)
Royal Canin Hypoallergenic – Kattenvoer – 4,5 Kg
Hypoallergeen kattenvoer royal canin

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€49,20)
Calibra Cat Veterinary Diet Hypoallergenic Skin And Coat Support 5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€49,99)
Prins Vitalcare Diet Skin & Intestinal Hypoallergeen Kattenvoer 5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€53,50)
Husse Exclusive Lam & Rijst – Kattenvoer – 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€54,95)
Almo Nature Cat Holistic Adult 2 Kg – Kattenvoer – 2 X Kip&Rijst Holistic

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€32,54)
Hill’S Prescription Diet C/D Stress Kattenvoer Met Kip 8 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€99,00)
Virbac Hpm – Senior Neutered Cat – 3Kg
katten voer hypoallergeen

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€34,47)
Calibra Cat Hypoallergenic Feline Senior & Light Turkey & Rice 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€61,25)
Brit Care Cat Grainfree Kitten Fresh Chicken & Turkey 7 Kg – Kat

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€46,50)

Hypoallergeen kattenvoer

De volgende criteria hebben we gebruikt om de top 5 samen te stellen: prijs, kwaliteit voor-en nadelen, beoordelingen van anderen en populariteit.

Wat extra toelichting op de criteria:

 • Prijs: Goedkoop is duurkoop. Koop dus geen hypoallergeen kattenvoer wat maar een paar euro kost. Vaak zie je bij dit soort voeren dat je kat juist last krijgt van gezondheidsproblemen, terwijl je daar juist iets aan wilt doen.
 • Kwaliteit: Dit hangt af van het soort hypoallergeen kattenvoer. Deze producten vormen daarop geen uitzondering!
 • Beoordelingen van anderen: Veel katteneigenaren hebben hun gebruikerservaring gedeeld op het internet over hypoallergeen voeding.
 • Populariteit: Dit is een sterke indicator of de vraag hoog is onder katteneigenaren naar het hypoallergeen kattenvoer.
 • Let op: Ieder artikel die ik beschrijf is in verschillende maten en/of kleuren beschikbaar. Je kan op het hypoallergeen kattenvoer klikken die jij interessant vindt. Vervolgens kom je op de productpagina van bol.com terecht en vanuit hier kan je het gewicht uitkiezen.

Onze top 5 beste Hypoallergeen kattenvoer

Ben je er klaar voor? We beginnen met de top 5 beste voeren!

Plek 1 Royal Canin Hypoallergenic Kattenvoer

Royal Canin Hypoallergenic is samengesteld uit relatief weinig ingrediënten, wat een belangrijk kenmerk is voor allergievriendelijke kattenvoeding. Bovendien bevat de hypoallergeen kattenvoer geen kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen of conserveringsmiddelen, waardoor de kans op allergieën bij je kat nog verder wordt verkleind.

Royal Canin Hypoallergenic kattenvoer gebruikt soja-eiwitten als de enige primaire eiwitbron en bruine rijst als de primaire koolhydraten. Beide ingrediënten spelen zelden een rol bij voedselallergieën. Het recept bevat ook canola olie, wat een goede bron van Omega-3 en Omega-6 vetzuren is.

Kenmerken van deze hypoallergeen kattenvoer:

 • De eiwitbron is hydrolysaat van geïsoleerd soja-eiwit.
 • Het hypoallergeen kattenvoer is samengesteld uit peptiden met en is zeer licht verteerbaar.
 • Het hypoallergeen kattenvoer heeft een speciale combinatie van niacine, inositol, choline, histidine en pantotheenzuur wat helpt het vochtverlies te beperken en versterkt de barrière functie van de huid.
 • Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (langketen Omega-3 vetzuren) helpen huidreacties te beperken en dragen bij aan het versterken van de mucosa van het maag-darmkanaal.
 • Het hypoallergeen kattenvoer bevat een combinatie van zeer goed verteerbare eiwitten, prebiotica, bietenpulp, rijst en visolie voor een optimale ondersteuning van de spijsvertering.
 • Het hypoallergeen kattenvoer is geschikt voor ondersteuning bij maag-darmaandoeningen en huidproblemen.

Wat zeggen kattenbaasjes over de hypoallergene kattenvoer?

Veel katten baasjes melden dat hun katten dit voer beter verteren dan veel vergelijkbare hypoallergeen kattenvoer en sommigen hebben zelfs opgemerkt dat het hypoallergeen kattenvoer, de hoeveelheid winderigheid verminderde waar hun kat last van had. Heeft je kat problemen met eten? Dan zou je kunnen kiezen om een voerpuzzel kat te gebruiken. Bovendien is de functie van hypoallergeen kattenvoer om je kat kat aan te moedigen (vooral als het een groot ras is) grondig te kauwen, wat kan helpen bij het spijsverteringsproces.

Net als sommige andere hypoallergeen kattenvoer is Royal Canin Hypoallergenic iets duurder dan gewone kattenbrokken ( 48,92 euro voor een zak van 7 kilo), maar het is heel redelijk in vergelijking met andere hypoallergene voeding.

Plek 2 Specific food allergen management FDD/HY

De hypoallergeen kattenvoer is koud geperst en bevat aan vlees alleen puur lamsvlees. Het heeft een eiwit/vet percentage van 24/14, is tarwe- en glutenvrij, hypoallergeen en is goed voor huid, vacht en het spijsverteringsproces. Geschikt voor elke kat van kitten tot volwassen kat. Bevat lam als het #1 ingrediënt. Lamvlees is het enige dierlijke eiwit, waardoor dit een fantastische optie is voor katten die allergisch zijn voor de meeste andere dierlijke eiwitten.

Verder is dit hypoallergeen kattenvoer ook graanvrij, maïsvrij, tarwe-, soja-, en zuivelvrij om deze veel voorkomende allergenen te vermijden. Het heeft geen kunstmatige smaakstoffen, kleuren of conserveringsmiddelen. Het is ook gemaakt met non-GMO ingrediënten en bevat heilzame vitaminen en mineralen.

Kortom, het proberen waard als je hypoallergeen voer zoekt voor je kat.

Kenmerken van deze hypoallergeen kattenvoer:

 • Compleet hypoallergeen kattenvoer
 • Met lamsvlees en zalmolie
 • Hypoallergeen
 • Tarwe- en glutenvrij
 • Lage maagbelasting
 • Voordelig in gebruik
 • Lage verhitting hoge verteerbaarheid
 • Optimale eiwit/vet percentage (24/14)
 • Rijk aan Omega 3 & 6 Vetzuren
 • 100% natuurlijk, zonder chemische toevoegingen

Wat zeggen kattenbaasjes over de hypoallergene kattenvoer?

Omdat het geen kip-, rund-, of zuiveleiwit bevat, is deze hypoallergeen kattenvoer een geweldige keuze voor katten die normaal gesproken allergieproblemen hebben met deze ingrediënten. Sommige katten baasjes missen wel de groenten in de brokken.

Plek 3 Prins hypoallergeen kattenvoer

Dit is een graanvrije hypoallergeen kattenvoer met vers graslam (zonder gedroogd of gedehydreerd vlees) en is rijk aan hoogwaardige eiwitten met essentiële aminozuren. Deze brokken zijn hypoallergeen, ideaal voor gevoelige maagjes, en bevatten prebiotica voor een gezonde darmflora. Al hun recepten bevatten een supergezonde mix van fruit en groenten. Verder bevat het lekkere kruiden en botanicals voor een extra energie boost.

Het hypoallergeen kattenvoer vertrouwt op aardappelen, erwten en pompoen voor de koolhydraten, waardoor gluten houdende granen, die eerder allergieproblemen bij katten veroorzaken, worden weggelaten.

Wat zeggen kattenbaasjes over de hypoallergene kattenvoer?

Het hypoallergeen kattenvoer is gemaakt van een beperkt aantal ingrediënten en de aanwezige ingrediënten geven zelden allergische reacties. Ze gebruiken eend als dierlijk eiwitbron wat het maakt tot een goede keuze voor een streng allergiedieet. Het hypoallergeen kattenvoer is vrij duur, dus het kan moeilijk zijn om dit katten dieet vol te houden.

Plek 4 Virbac HPM Cat Hypoallergy

De Virbac formule bevat functionele componenten die het immuunsysteem versterken, de gezondheid bevorderen en bijdragen tot het voorkomen van gevaar voor ernstige ziekten. De hypoallergeen voeding bevat geen kip of andere ongewenste eiwitten. De voeding is gemaakt op basis van lamsvlees, waardoor het zeer goed verteerbaar is. Daarnaast bevat de hypoallergeen kattenvoer grote hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren die uitstekend toepasbaar zijn. Het volledige aminozuurprofiel is geoptimaliseerd voor de spieren en weefsels en voor handhaving van een perfecte conditie. Genoeg voordelen, al zeggen we het zelf 😉

Wat zeggen kattenbaasjes over de hypoallergene kattenvoer?

Veel baasjes melden dat de allergische symptomen van hun kat verdwenen nadat ze waren overgestapt op dit hypoallergeen kattenvoer en sommigen merkten op dat de vacht van hun kat zachter en glanzender werd. Het product bevat ook de gedroogde fermentatieproducten van verschillende Lactobacillus-soorten, die het hypoallergeen kattenvoer een aantal pro-biotische eigenschappen kunnen geven. Het bevat ook een mix van fruit en groenten voor antioxidant voordelen. De meeste katten schijnen van de smaak te houden. Sommige katten baasjes gebruiken het voer zelfs als traktatie. Sommige katten eigenaren meldden dat hun katten het voer niet goed verteerden, wat resulteerde in losse ontlasting. Dergelijke klachten kwamen echter niet vaak voor.

Plek 5 Smolke hypoallegeen soft paté kattenvoer wild

Smølke sensitive is een compleet hypoallergeen kattenvoer recept wat speciaal ontwikkeld is voor volwassen katten met huid- en vachtproblemen of verteringsproblemen. Deze hypoallergene voeding is samengesteld op basis van lam, rijst en aardappelzetmeel. Smølke sensitive hypoallergeen kattenvoer is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en heeft een uniek eiwitprofiel bereid met Brits lam als enige dierlijke eiwitbron. Smølke Sensitive hypoallergeen kattenvoer wordt geheel zonder gluten bereid en ondersteunt bij problemen door bepaalde eiwit allergieën of bij klachten veroorzaakt door een gevoelige spijsvertering. Natuurlijk zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en chemische antioxidanten.

Wat zeggen kattenbaasjes over de hypoallergene kattenvoer?

Deze hypoallergeen kattenvoer van hoge kwaliteit bevat bizon en vismeel uit de oceaan voor dierlijke eiwitten, waardoor meer problematische dierlijke eiwitbronnen worden vermeden. Sommige katten baasjes meldden dat hun katten de hypoallergeen kattenvoer niet goed verteerden, wat resulteerde in losse ontlasting. Dergelijke klachten kwamen echter niet vaak voor.

Beste 14 hypoallergene kattenvoeren

Vetality Hypoallergenic Kattenvoer – 2 Kg
Hypoallergeen Kattenvoer Vetality

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€21,90)
Prins Vitalcare Sensitive Hypo Allergeen Kattenvoer 1,5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€24,20)
Ziwi Peak Gently Air Dried – Kattenvoer – Rund – 400 G

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€26,95)
Prins Vitalcare Diet Skin & Intestinal Hypoallergeen Kattenvoer 1,5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€28,21)
Virbac Hpm Cat Hypoallergy

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€44,48)
Royal Canin Hypoallergenic – Kattenvoer – 4,5 Kg
Hypoallergeen kattenvoer royal canin

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€49,20)
Calibra Cat Veterinary Diet Hypoallergenic Skin And Coat Support 5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€49,99)
Prins Vitalcare Diet Skin & Intestinal Hypoallergeen Kattenvoer 5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€53,50)
Husse Exclusive Lam & Rijst – Kattenvoer – 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€54,95)
Almo Nature Cat Holistic Adult 2 Kg – Kattenvoer – 2 X Kip&Rijst Holistic

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€32,54)
Hill’S Prescription Diet C/D Stress Kattenvoer Met Kip 8 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€99,00)
Virbac Hpm – Senior Neutered Cat – 3Kg
katten voer hypoallergeen

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€34,47)
Calibra Cat Hypoallergenic Feline Senior & Light Turkey & Rice 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€61,25)
Brit Care Cat Grainfree Kitten Fresh Chicken & Turkey 7 Kg – Kat

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€46,50)

Het kan voorkomen dat de hypoallergeen voer voor je kat niet in ons overzicht voorkomt. Neem hier dan even een kijkje op Bol.com. Je hebt namelijk de keuze uit meer dan 450 verschillende hypoallergeen kattenvoeren.

Hypoallergeen-Kat

Wat is Hypo allergeen kattenvoer?

Iedere kat wordt blij als het etenstijd is. Het staartje gaat kwispelen en het geluid dat het voer in de voerbak van je kat terecht komt, is het moment waarop je kat een sprintje trekt om aan te vallen. Naast het spelen met jou is het een van de opwindendste momenten van de dag voor een kat.

Katten wenden zelden hun neus af voor voedsel. maar soms denkt hun maag er anders over bij sommige voeren. Je kat kan tekenen vertonen van een gevoelige maag, of veel meer jeuk hebben dan gewoonlijk. Het is onze taak om uit te zoeken wat het probleem is en geschikte alternatieven te vinden – want onze katten verdienen goed voedsel.

Het kan heel goed te maken hebben met wat ze eten en een verandering van dieet kan aan de orde zijn. Een manier op dat te doen is om hypoallergeen kattenvoer te geven.

Andere vormen van speciaal kattenvoer is bijvoorbeeld biologische kattenvoer of senior kattenvoer.

Waarom Hypoallergeen kattenvoer?

De behandeling van de omgevingsallergieën van je kat impliceert meestal het verminderen van de blootstelling van je kat aan allergeen. Vervolgens is het doel om je kat weer gezond te krijgen. Hoewel er geen garantie is op succes, kan hypo allergeen voer de symptomen van veel kattenallergielijders helpen verlichten. Voedselallergieën vormen een bijzonder uitdagend probleem. Je kat moet namelijk wel eten. Daarom moeten voedselallergieën worden behandeld door de voeding van je kat op een specifieke manier aan te passen om de allergenen te elimineren, zonder de voedingsbehoeften van je kat uit het oog te verliezen.

Smolke-Hypoallergeen

Wat zijn symptomen van een allergie bij katten?

Katten die lijden aan voedselallergie vertonen vaak een verzameling van relatief consistente symptomen. Het komt nog wel eens voor dat deze symptomen weer andere symptomen van ziektes kunnen versterken. Het is daarom altijd verstandig om je kat naar de dierenarts te brengen, als je vermoedt dat er sprake is van een voedselallergie.

Gelukkig zijn voedselallergieën weliswaar een lastig en frustrerend probleem, maar ze zijn zelden levensbedreigend zoals bij mensen, dus dat is mooi meegenomen!

Terwijl mensen vaak last hebben van een gezwollen keel of ademhalingsmoeilijkheden na het eten van een allergeen, hebben katten het vaakst last van huidaandoeningen als gevolg van allergische reacties.

Katten uiten allergieën een beetje anders dan wij. Voor ons lijkt het misschien vanzelfsprekend dat een omgevings- of inhalatieallergie niezen tot gevolg heeft, terwijl een voedselallergie braken of een opgezwollen keel tot gevolg heeft.

De meeste katten vertonen echter bijna al hun symptomen door jeuk, een geïrriteerde huid en eventueel chronische oorontstekingen.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij een kat?

Enkel van de meest voorkomende symptomen van voedselallergie bij katten zijn:

 • Jeuk, vooral gecentreerd rond de oren of voeten
 • Constant likken aan de poten of bijten in de poten
 • Haaruitval
 • Chronische huidaandoeningen
 • Chronische oorontstekingen
 • Andere, minder vaak voorkomende symptomen die ook op een voedselallergie kunnen wijzen zijn
 • Slechte groei bij jonge katten
 • Piepende ademhaling
 • Hoesten
 • Niezen
 • Overmatige winderigheid
 • Braken
 • Diarree

Tijdsfactoren kunnen ook aanwijzingen geven over de toestand van jouw kat. Omdat katten meestal op een consistente basis worden blootgesteld aan allergenen uit hun voeding, nemen hun symptomen niet af zoals bij blootstelling aan een allergeen uit de omgeving, zoals pollen, stof of huidschilfers. Sommige allergenen komen meer voor dan dan anderen, zoals pollen bijvoorbeeld.

Welke katten vertonen het meest voedselallergieën?

Voedselallergieën kunnen katten van alle rassen of combinaties daarvan treffen. Bij sommige rassen lijken ze echter vaker voor te komen dan bij andere.

Wees extra alert op tekenen van een voedselallergie als je kat er gevoelig voor blijkt te zijn. Je weet nu dat je gelijk hypoallergeen kattenvoer moet aanschaffen!

Wat zijn de meest voorkomende voedingsallergenen voor katten?

Allergieën worden veroorzaakt door eiwitten die het immuunsysteem overprikkelen.

De meest voorkomende vleesallergieën voor katten zijn:

 • Rundvlees
 • Kip
 • Lam
 • Vis
 • Varkensvlees

Dit zijn allemaal ingrediënten van kattenvoer waarvan bekend is dat ze allergische reacties bij katten veroorzaken.

Andere veel voorkomende allergenen in kattenvoer zijn:

 • Zuivel
 • Maïs
 • Tarwe
 • Soja
 • Gist

Zoals je in deze lijst kunt zien, worden allergenen niet alleen veroorzaakt door voedsel dat mensen als “eiwitbronnen” beschouwen. In werkelijkheid bevatten de meeste voedingsmiddelen, zelfs groenten en granen, enkele eiwitten. Deze proteïnen in tarwe, soja en maïs kunnen ook allergische reacties opwekken.

Helaas zijn dit allemaal veel voorkomende ingrediënten in commerciële voeding, en tenzij je actief werkt om deze ingrediënten te vermijden, zal jouw kat ze waarschijnlijk in haar brokjes opeten. Daarom is hypoallergeen kattenvoer ook zo goed voor je kat!

Wanneer je kat een voedselallergie heeft, kan het spijsverteringsstelsel van uw kat sommige eiwitten in het allergie-opwekkende voedsel niet verteren. Wanneer deze hele eiwitten in contact komen met gespecialiseerde receptoren in de darmen, behandelt het lichaam ze als gevaarlijke indringers.

Dit veroorzaakt een onevenredige reactie van het immuunsysteem, wat de bijwerkingen veroorzaakt die met een voedselallergie worden geassocieerd. Daarom is het ook zo belangrijk om snel hypoallergeen kattenvoer te geven aan je kat.

Granen en insecten: Het grove verband

Sommige granen, zoals graankorrels, kunnen ook allergische reacties veroorzaken bij katten. Interessant genoeg is dit niet noodzakelijk te wijten aan de granen zelf. Soms is het een resultaat van de insecten die in deze granen terechtkomen.

Ja, beestjes komen soms in graanvoorraden terecht. Of het nu het eigenlijke graan is of de beestjes in het graan die de schuldige zijn, granen veroorzaken soms allergische reacties bij katten.

Hypoallergeen-Voer-Kat

Hoe kan je onderscheid maken tussen voedselallergieën en voedselintolerantie?

Naast het herkennen van de mogelijke tekenen van een voedselallergie, is het ook belangrijk om onderscheid te maken tussen echte voedselallergieën en voedselintolerantie.

Wanneer je kat een allergie heeft, betekent dit dat het immuunsysteem van jouw kat overal op reageert. Zelfs op een normaal gesproken onschadelijke stof (een allergeen genaamd). Intolerantie betekent gewoon dat je kat problemen heeft met het verteren van voedsel.

Raadpleeg altijd eerst je dierenarts voordat je zelf een diagnose stelt over de voedselallergie of -intolerantie van jouw kat. Over het algemeen zullen katten met een voedselallergie huidproblemen vertonen, terwijl katten met een voedselintolerantie alleen maar last van hun darmen zullen hebben. Dit komt vaak voor in de vorm van winderigheid, een opgeblazen gevoel, braken of diarree. Sommige voedselallergieën kunnen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar huidproblemen is het meest voorkomende sympthoom.

Katten kunnen vaak niet tegen zuivelproducten. De meeste volwassen zoogdieren beschikken niet over de nodige biochemie om de wei eiwitten in zuivel goed te verteren. Vaak kunnen katten ook niet tegen vet voedsel. Hoewel zuivel en vetrijk voedsel vaak spijsverteringsproblemen veroorzaken bij katten, zie je dat de ene kat er geen last van heeft en de ander wel. Mijn kat is in staat om fast food hoeveelheden vet te verteren (net als haar vader), maar een theelepel ijs kan haar aan het kotsen brengen. Daarom is het verstandig om hypoallergeen kattenvoer aan te schaffen.

Waardoor kan een kat een voedselallergie ontwikkelen en moet je hypoallergeen kattenvoer geven?

Onderzoekers veronderstellen dat voedselallergieën het gevolg kan zijn van een overreactie van het immuunsysteem, maar ze begrijpen niet wat sommige katten kwetsbaarder maakt dan andere katten.

Sommigen denken dat voedselallergieën het gevolg zijn van een genetische afwijking, iets waarmee jouw kat wordt geboren.

Anderen geloven dat voedselallergieën omgevingsallergieën zijn en dat ze ontstaan als gevolg van wat je kat te eten krijgt en waaraan hij wordt blootgesteld.

Het feit dat sommige rassen en bloedlijnen vatbaarder lijken te zijn voor voedselallergieën dan andere, ondersteunt het genetische argument, maar het feit dat katten uit vergelijkbare regio’s vaak vergelijkbare allergieën vertonen, ondersteunt de milieu hypothese.

Wat is nu het beste hypoallergeen kattenvoer?

Ondanks de vele vragen rond voedselallergieën, zijn onderzoekers vrij zeker van een ding: allergieën ontstaan als reactie op blootstelling aan een bepaald allergeen en het duurt vaak enige tijd om ze te ontwikkelen.

Katten vertonen vaak niet de eerste keer dat ze voedsel eten tekenen van een allergie. De symptomen verschijnen na herhaalde blootstelling.

Sommige dierenartsen raden aan om het aantal eiwitten te beperken. Dit beperkt hopelijk het aantal allergieën dat zich ontwikkelt en het kan de behandeling veel gemakkelijker maken, mocht er zich in de loop van het leven van je kat toch een voedselallergie voordoen. Daarom is hypoallergeen kattenvoer een goede keuze voor je kat.

Een kat die bijvoorbeeld zijn hele leven lang lam, rund en kip te eten krijgt, zal aan deze verschillende voedingsmiddelen zijn blootgesteld, waardoor ze allemaal een immuunreactie zouden kunnen uitlokken. Dit zou jouw opties voor een veilige voedselbron drastisch beperken.

Terwijl een kat die een groot aantal verschillende eiwitbronnen binnenkrijgt, risico loopt op verschillende allergenen, kan een kat die alleen met kip is grootgebracht, een groot aantal verschillende eiwitbronnen binnenkrijgen waaraan hij nog nooit is blootgesteld.

Speelt antibiotica een rol bij het geven van hypoallergene kattenvoeding?

Sommige dierenartsen vermoeden dat antibiotica die vroeg in het leven van een pup worden toegediend, ook tot allergieën kunnen leiden.

Als mogelijke oplossing raden zij aan om jonge katten een probiotisch supplement te geven om een gezonde darmflora te bevorderen. Benieuwd hoe wij over het merk Gourmet denken? Lees gauw verder over De beste Gourmet natvoer kat.

Deze voorgestelde behandeling is echter nog niet grondig onderzocht bij katten. Bij onderzoek op mensen heeft dit gemengde resultaten opgeleverd, dus er is nog geen garantie voor een oplossing.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het antwoord uiteindelijk een combinatie van factoren blijken te zijn, maar alleen de tijd (en meer onderzoek) zal het antwoord kunnen onthullen!

Wanneer ontwikkelen katten allergieën?

Hoe dan ook, kattenvoerallergieën kunnen zich op elk moment in het leven van je kat voordoen. Je kan ook je kat bijvoorbeeld het grootste deel van haar leven voer op basis van kip geven en dan ontdekken dat ze op een bepaald moment tekenen van allergie voor het voer begint te vertonen. De eiwitten in kip lijken erg op die in kalkoen. Dit kan als gevolg hebben dat ze allergisch worden voor alle soorten gevogelte!

Hoe waarschijnlijk is het dat mijn kat een voedselallergie heeft?

Allergieën bij katten is niet ongebruikelijk, maar voedselallergieën zijn enigszins ongewoon. Volgens verschillende artsen komen voedselallergieën bij slechts 10% van alle katten voor. Dit aantal kan hoger zijn, want soms wordt een allergie niet eens ontdekt!

De waarheid is dat jouw kat veel eerder aan een ander soort allergie dan aan een voedselallergie zal lijden, hoewel het nog steeds mogelijk is!

Voedselallergieën bij katten behandelen: Wat is een eliminatie-uitdaging hypoallergene kattenvoeding dieet?

Als het erom gaat precies uit te zoeken welke ingrediënten je kat in de war brengen, is het eliminatie-dieet een manier om dat te doen.

Dierenartsen raden vaak een eliminatie dieet aan voor hun patiënten die verdacht worden van een voedselallergie. Ter verduidelijking. Een eliminatie dieet houdt in dat je uitvoerig gaat onderzoeken hoe je kat reageert op verschillende kattenvoeren en kattensnacks.

Hypoallergene-Kattenvoer

Hoe werkt een eliminatie hypoallergeen kattenvoer dieet?

Stap 1: Allergenen elimineren

Je begint een eliminatie hypoallergeen kattenvoer dieet door te proberen alle potentiële allergenen in het voer van je kat te verwijderen.

Dit betekent meestal dat je moet overschakelen op een voeding met een nieuwe eiwitbron, zoals: Kangoeroe, bizon, fazant en hertenvlees. Deze soorten worden over het algemeen beschouwd als nieuwe eiwitbronnen. Weinig katten worden in de praktijk blootgesteld aan deze voedingsbronnen, zodat het onwaarschijnlijk is dat allergieën zich als reactie daarop hebben ontwikkeld.

Andere aanbevolen hypoallergene vleeseiwitbronnen zijn

 • Alligator
 • Emu
 • Yak
 • Gierst

Een goede eliminatie dieet haalt zijn koolhydraten meestal uit bruine rijst, zoete aardappel, of zelfs eventueel witte aardappel, die zelden allergieproblemen veroorzaken bij katten zoals tarwe of maïs dat kunnen doen.

Additieven, kunstmatige smaakstoffen, gist en andere supplementen moeten ook tot een minimum worden beperkt, om de kans op over stimulatie van het immuunsysteem te helpen verminderen.

Hopelijk zal het beperkte dieet ervoor zorgen dat de symptomen van je kat verdwijnen, hoewel het enkele weken kan duren voordat dit gebeurt. Zo krijgt ze de voeding die ze nodig heeft, zonder voortdurend last te hebben van een allergische reactie. Dit kan je kat helpen zich beter te gaan voelen en te genezen!

Bij het toepassen van een hypoallergeen kattenvoer moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • De kat moet gevoerd worden met een unieke eiwit- en koolhydraatbron waaraan de kat nog niet eerder is blootgesteld.
 • De kat moet ten minste 12 weken op dit dieet worden gehouden.
 • Alleen de speciale voeding en water mogen worden geconsumeerd – niets anders! Dit betekent geen rauwe huiden, geen kluiven, geen traktaties, geen tandpasta met smaakje, geen medicatie met smaakje – niets!
 • Houd jouw kat in deze periode extra goed in de gaten – laat hem niet in de vuilnisbak glippen of in de achtertuin op iets smerigs gaan kauwen, anders moet het proces opnieuw worden gestart.
 • Laat je kat niet in de eetkamer tijdens het eten. Kijk ook zeker naar ons artikel over de drinkfontein kat, waar we uitleggen waarom je kat het zo lekker vindt om hieruit te drinken! Zelfs een paar kruimels die een slordig kind laat vallen, kan je dwingen het eliminatiedieet voor je kat opnieuw te beginnen.
 • Zorg er ook voor dat u de handen en het gezicht van kleine kinderen wast, zodat uw kat niet kan gaan smikkelen.
 • Je zal waakzaam moeten zijn, maar al het werk zal de moeite waard zijn als je eindelijk precies weet welke ingrediënten jouw kat allergisch voor is, zodat je de beste voeding voor zijn behoeften kunt kiezen en hem een betere kwaliteit van leven kan bieden.

Na enkele weken is het tijd voor de echte magie – het uitdagende deel van het dieet kan beginnen!

Stap 2: Herintroductie kattenvoer

Als jouw kat na de 12 weken minder of helemaal geen allergiesymptomen meer heeft, is het tijd om de problematische voedingsmiddelen waarvan je vermoedt dat ze de allergie van jouw kat veroorzaken, opnieuw te introduceren.

Dit kan contra-intuïtief lijken omdat je kat eindelijk allergievrij is. De herintroductie van voedsel waarvan je vermoedt dat het de allergie veroorzaakt, is echter nodig om jouw vermoedens te bevestigen.

Tijdens dit deel van de behandeling voeg je langzaam één voedingsmiddel toe waarvan je vermoedt dat het een allergeen is. Als er geen verandering optreedt bij het eerste toegevoegde voedingsmiddel. Dan kan je een voor een een ander voedingsmiddel toevoegen. Wanneer één van de voedingsmiddelen de allergische reactie symptomen weer doet opflakkeren, weet je welke ingrediënten de schuldigen zijn! Dan kun je die als de pest vermijden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat veel katten allergisch zijn voor meer dan één soort eiwit. Dit kan je pogingen om de oorzaak van de allergie van je kat te achterhalen bemoeilijken. Je zult dan op meerdere ingrediënten tegelijkertijd moeten testen!

Zelfs met al dat werk is blijvende veiligheid geen garantie. Je kat kan uiteindelijk een allergische reactie ontwikkelen op de nieuwe eiwitbron nadat hij die gedurende een lange periode heeft gekregen.

Ik weet het. Dit is het laatste wat je wilt horen. Toch zijn eliminatie diëten zeker de moeite waard voor het geluk van je kat.

Hoe zit het met bloedtesten en hypoallergeen kattenvoer?

Een eliminatiedieet is een hoop werk, dus het is geen wonder dat eigenaren vaak kijken naar bloedtesten als een mogelijke directe oplossing om te ontdekken wat hun kat mankeert.

Helaas kan een bloedtest geen nauwkeurige diagnose geven van de voedselallergie van je kat.

Het goede nieuws is dat intradermale huidtesten zeer nuttig zijn voor het diagnosticeren van atopie / inhalatieallergieën! Als je vermoedt dat jouw kat aan allergieën lijdt, maar niet zeker weet wat de oorzaak is, is een intradermale huidtest een goede eerste stap.

Aangezien inhalatieallergieën veel vaker voorkomen dan voedselallergieën, kan een huidtest meer inzicht geven.

Hypoallergeen-Natvoer-Kat

Wat is hypoallergeen kattenvoer precies?

Technisch gezien is de term “hypoallergeen kattenvoer” een beetje misleidend.

Er bestaat niet echt zoiets als een universeel hypoallergeen kattenvoer. Het is vooral een marketingterm. Dit komt omdat, vanwege de aard van allergieën, het ene type kattenvoer voor een individuele kat als hypoallergeen kan worden beschouwd en het andere niet.

Voor een kat die allergisch is voor kip, zou elk voer dat geen kip bevat als hypoallergeen worden beschouwd.

Een andere kat kan echter allergisch zijn voor rijst, niet voor kip en zal daarom andere behoeften hebben. Het voer dat als hypoallergeen voor die specifieke kat zou worden geclassificeerd, verandert.

Hypoallergeen kattenvoer verwijst over het algemeen naar een type kattenvoer dat veelvoorkomende allergenen vermijdt. Hoewel wat echt hypoallergeen is, afhangt van je kat en haar specifieke situatie. Aangezien veel voorkomende allergenen op verschillende manieren kunnen worden vermeden, zijn er verschillende soorten hypoallergene kattenvoeding. L ees ook onze artikel over hypoallergeen kattensnacks of het artikel: welke kattenbrokken voor egels.

De belangrijkste vormen van hypoallergene kattenvoeding zijn

Hypoallergeen kattenvoer met een beperkt aantal ingrediënten bevatten minder ingrediënten dan je standaard kattenvoer. Door het lagere aantal ingrediënten, is het vaak gemakkelijker om te bepalen welke ingrediënten problemen geven aan uw kat.

Hypoallergeen kattenvoer draaien om de introductie van een uniek eiwit dat niet gebruikelijk is in de meeste traditionele kattenvoeders. Enkele populaire nieuwe eiwitten zijn kangoeroe, fazant, wild, en bizon.

Gehydrolyseerd eiwit dieet. Gehydrolyseerd eiwitdieet splitst de eiwit- en koolhydraatmoleculen op in kleine hoeveelheden dat ze geen allergische reactie bij je kat veroorzaken.

Je kan ook hypoallergeen kattenvoer op recept krijgen. Deze speciale, door dierenartsen voorgeschreven diëten zijn speciaal ontworpen om hypoallergeen te zijn en kunnen alleen via een dierenartsenpraktijk worden verkregen.

Zelfgemaakt hypoallergeen kattenvoer. Zelfgemaakt voedsel is vaak populair bij het uitvoeren van een eliminatiedieet, vanwege de extreme controle die eigenaren hebben over eiwitten en ingrediënten. Hoewel het geweldig is om de probleemingrediënten van je kat te identificeren, is zelfgemaakte voeding geen ideale oplossing voor de lange termijn, omdat het moeilijk is voor eigenaars om een volledige nutritionele formule samen te stellen.

Merk op dat hypoallergeen kattenvoer in meer dan één van deze categorieën kan passen. Zo kan hypoallergeen kattenvoer op basis van een nieuwe eiwitbron ook een beperkt aantal ingrediënten bevatten.

Denk eraan dat je moet zoeken naar nieuwe eiwitten van één bron en koolhydraten van één bron (dus je wilt bijvoorbeeld geen hypoallergeen kattenvoer dat fazant en vis bevat, of zoete aardappel en rijst).

Veel voorkomende combinaties zijn:

 • Hertenvlees & Aardappel
 • Eend & Erwten
 • Zalm & Zoete Aardappel
 • Kangoeroe & Bruine Rijst

Opmerking: Lamsvlees werd ooit beschouwd als een nieuw eiwit, maar wordt nu steeds vaker gebruikt in kattenvoer. Als je kat nog nooit lamsvlees heeft gegeven, kan het nog steeds als een nieuw eiwit voor jouw kat worden beschouwd.

Is rauwe voeding het antwoord op voedselallergieën bij katten?

Sommige eigenaren overwegen over te schakelen op rauwe voeding om de voedselallergieën van hun kat te verlichten.

Hoewel het waar is dat sommige rauwe eiwitten een iets andere samenstelling kunnen hebben dan gekookte eiwitten en dit een allergische reactie uitlokt, is er nog geen bewijs verzameld dat een dergelijke conclusie ondersteunt.

Naast het gebrek aan bewijs voor het verminderen van allergieën, heeft rauw eten een aantal nadelen.

Hoewel zelfgemaakte en rauwe diëten goed klinken, is het eigenlijk heel moeilijk om een zelfgemaakte of rauwe formule samen te stellen die het voedingsprofiel van een commerciële kattenvoeding evenaart. Dit kan leiden tot problemen die vaak erger zijn dan de allergie zelf.

Zelfgemaakte diëten moeten worden uitgebalanceerd met de juiste vitaminen, supplementen en mineralen. Gefabriceerd kattenvoer is niet perfect, maar het zal waarschijnlijk toch betere voeding bieden dan je zelf kan maken. Benieuwd naar een ander specifiek merk kattenvoer wat wij aanbevelen? Lees dan onze artikel over Perfect fit kattenvoer.

Als je toch kiest voor permanent zelfgemaakt kattenvoer, raadpleeg dan eerst je dierenarts.

Het beste hypoallergene kattenvoer voor katten met allergieën

Wanneer je op zoek bent naar een goede voeding om de allergieën van jouw kat te elimineren, ben je echt op zoek naar hypoallergeen kattenvoer die de meest voorkomende allergenen (kip, rund, tarwe, eieren en maïs) niet bevat. Je moet ook voeding vermijden die additieven en bijproducten bevat. Dit kan namelijk ook allergenen bevatten.

Veel van deze voedingsmiddelen worden aangeduid als “hypoallergeen”, maar dit betekent alleen dat het voedsel minder allergenen bevat dan een “normaal” voedsel (het voorvoegsel “hypo” betekent minder of minder). Uiteraard is er veel speelruimte in deze definitie, dus het is belangrijk om alle ingrediënten in een bepaald kattenvoer te bekijken en niet alleen de beweringen. Benieuwd hoe wij over een bekend merk als Felix kattenvoer denken? Lees onze artikel over: Felix kattenvoer. Een ander merk kattenvoer wat interessant is om naar te kijken is Purina One kattenvoer of Almo Nature kattenvoer wat beiden een gezond en bovenal lekkere kattenbrokken zijn voor jouw kat!.

Dieetallergieën zijn vaak frustrerende problemen voor zowel jou als voor je kat. maar ze zijn niet het einde van de wereld. Check ook eens ons artikel over de kattenvoerbak. Probeer de oorzaak te achterhalen en zoek een voeding die het niet bevat. Met een beetje hard werk, vastberadenheid en doorzettingsvermogen, kan je waarschijnlijk een voeding vinden die de jeukende huid van uw kat elimineert.

Einde van dit artikel over hypoallergeen kattenvoer

We zijn benieuwd welke hypoallergeen voer  jouw favoriet is. Laat het vooral weten in de comments!

Kattenvoer-Hypoallergeen

Wil je een leuke foto afsluiting op onze hypoallergeen kattenvoer?

Dit zijn de foto’s die we hebben gebruikt voor het schrijven van de hypoallergeen kattenvoer artikel over katten!

Vetality Hypoallergenic Kattenvoer – 2 Kg
Hypoallergeen Kattenvoer Vetality

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€21,90)
Prins Vitalcare Sensitive Hypo Allergeen Kattenvoer 1,5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€24,20)
Ziwi Peak Gently Air Dried – Kattenvoer – Rund – 400 G

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€26,95)
Prins Vitalcare Diet Skin & Intestinal Hypoallergeen Kattenvoer 1,5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€28,21)
Virbac Hpm Cat Hypoallergy

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€44,48)
Royal Canin Hypoallergenic – Kattenvoer – 4,5 Kg
Hypoallergeen kattenvoer royal canin

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€49,20)
Calibra Cat Veterinary Diet Hypoallergenic Skin And Coat Support 5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€49,99)
Prins Vitalcare Diet Skin & Intestinal Hypoallergeen Kattenvoer 5 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€53,50)
Husse Exclusive Lam & Rijst – Kattenvoer – 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€54,95)
Almo Nature Cat Holistic Adult 2 Kg – Kattenvoer – 2 X Kip&Rijst Holistic

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€32,54)
Hill’S Prescription Diet C/D Stress Kattenvoer Met Kip 8 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€99,00)
Virbac Hpm – Senior Neutered Cat – 3Kg
katten voer hypoallergeen

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€34,47)
Calibra Cat Hypoallergenic Feline Senior & Light Turkey & Rice 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€61,25)
Brit Care Cat Grainfree Kitten Fresh Chicken & Turkey 7 Kg – Kat

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€46,50)

Leave a Reply