Hoe Maak ik mijn Kat Gelukkig ?

Street Cat Standing On Stairs

Dit is een vraag die veel wordt gesteld.  Het is een lastige vraag. Want wat is nu gelukkig zijn ? Om hier nu niet de filosofische kant op te gaan, zal ik je tien manieren geven om je kat gelukkiger te maken.

Nog niet zo lang geleden leek het idee om katten altijd binnen te houden nogal wreed. Katten zijn vrije geesten, zeiden mensen, en moeten vrijelijk kunnen rondzwerven. Alleen mensen die in hoge flats woonden of een raskat voor shows hadden, hielden ze binnen. In de afgelopen paar decennia is de trend om katten volledig binnenshuis te houden mainstream geworden. De gangbare gedachte is nu: binnenkatten leven langer.

Je kunt echter niet zomaar de deur sluiten en onmiddellijk tevredenheid verwachten. Katten die toegang hebben tot de buitenwereld, claimen een vrij groot grondgebied dat volgens deskundigen wel kan oplopen tot een paar vierkante kilometer. Hier vullen zij hun dagen met het onderzoeken van hun territorium. Als je van je kat vraagt om dit allemaal op te geven, moet je het verlies wel enigszins compenseren. Met een beetje inzet en creativiteit van jouw kant kan je kat in een verrukkelijk paradijsje leven als binnenkat.

Een kat heeft nooit te veel speelgoed

10 Tips Kat Gelukkiger Maken

Kattenspeeltjes zijn er in twee varianten: speeltjes bedoeld voor spel tussen kat en mens en speeltjes waarmee de kat alleen kan spelen. Een speeltje zoals een klein balletje (met een belletje erin) of een stoffen muis bevredigt de jachtbehoefte van de kat en is prima geschikt om alleen mee te spelen. Om samen te spelen kun je bijvoorbeeld een kattenhengel kopen of zelf maken.

Let ook op de veiligheid. Koop geen dingen met scherpe hoeken of randen, touwtjes of franjes waarop een kat kan gaan kauwen en kan doorslikken.

Krab, klim en strek … ahhhhh

10 Tips Om Je Kat Gelukkiger Te Maken

Iedere kat heeft een krabpaal nodig. Krabben is natuurlijk gedrag en geeft de kat veel voldoening. Ze krabben om hun nagels scherp te houden, om hun territorium af te bakenen en om zichzelf eens lekker uit te rekken.

Een krabpaal moet stabiel genoeg zijn om in te klimmen of aan te trekken, bekleed zijn met materiaal waar een kat zijn nagels in kan zetten en op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan, zodat hij hem ook gebruikt.

Het is niet zo moeilijk om een eigen krabpaal maken, maar je kunt ze ook kopen in de meeste dierenspeciaalzaken en soms op een rommelmarkt.

Planten om op te kauwen

Buitenkatten kauwen graag op vers, jong gras. Bij gebrek aan gras kauwen binnenkatten op je kamerplanten. Geen goed idee! Ten eerste zijn jouw planten daar natuurlijk niet voor, en ten tweede zijn sommige planten giftig. Geef je kat daarom een paar eigen planten waarop hij lekker mag kauwen.

Een van de populairste planten in kleine appartementen is raaigras. Katten zijn dol op de delicate scheuten van deze plant; zet daarom een jonge plant neer waar je kat lekker aan kan kauwen.

Verstoppertje

Katten zijn jagers en zelfs de meest gezapige binnenkat gaat graag op zoek naar prooi. Een verstopspelletje is dan ook een van de leukste dingen die je kunt organiseren.

Kleine speeltjes, een paar brokjes of kleine takjes kattenkruid zijn perfect voor dit soort spelletjes. Als je kat op dieet is, houd dan een paar brokjes van zijn dagelijkse eten achter. Voor katten die zich niet aan portiebeperkingen hoeven te houden, is elk vorm van lekkernij geschikt.

Gebruik je fantasie als je dingetjes verstopt voor je kat. Stop een speeltje in het holletje boven op de krabpaal of verstop iets lekkers op de vensterbank of in de bank. Laat je kat toekijken hoe je enkele dingetjes verstopt, zodat hij ongeveer weet waar hij moet zoeken. Verstop er daarna ook een paar ongezien.

Kattentelevisie? Waarom niet?

Veel katteneigenaren merken dat hun katten gebiologeerd kunnen kijken naar bepaalde televisieprogramma’s, meestal programma’s met dieren en dierengeluiden. Er bestaan dvd’s speciaal voor katten, en ook op YouTube (zoek op katten tv of cat tv) vind je video’s speciaal voor katten, met kleurige, tsjilpende vogels en levendige knaagdiertjes om de aandacht van de kat vast te houden.

Een kamer met uitzicht

Al mogen ze niet naar buiten, toch willen katten graag zien wat er zich buiten afspeelt. Ze vinden het ook heerlijk om lekker in de warme zon op een vensterbank te slapen. Je kunt een kat van beide laten genieten door een fijn plekje voor hem te maken op de vensterbank. Plaats bijvoorbeeld een ladekast onder een raam, of koop of maak een kattenmandje dat je aan de vensterbank kunt bevestigen.

Rondlopende katten kunnen een probleem zijn voor je binnenkat. Sommige katten kunnen zo gefrustreerd raken van het zien van vreemde katten in ‘hun territorium’ dat ze het dichtstbijzijnde levende wezen waar ze wél bij kunnen (jij, of je kind!) besproeien.

Hoger en hoger

Katten zitten of liggen graag hoog. Zo zijn ze uit de drukte en kunnen ze alles goed in de gaten houden. Een hoge boekenkast is al voldoende om je kat een superieur plekje te bezorgen. Een kussentje maakt het helemaal af.

Een beetje frisse lucht

Als je een patio, veranda of balkon hebt, kun je je kat hiertoe toegang geven. Sluit wel alle uitgangen af met gaas. Door middel van een kattenluik zorg je dat je kat gemakkelijk toegang heeft tot de veilige bijna-buitenruimte.

Een raam met een hor ervoor open laten staan, is ook een mogelijkheid om je kat van frisse lucht te voorzien. Maar let er wel op dat je ramen (zonder horren) niet open laat staan als je weggaat.

Een andere manier om je kat van de buitenlucht te laten genieten, is door met hem aan een riempje te gaan wandelen. Bij elke goede dierenspeciaalzaak zijn comfortabele halsbandjes en riempjes voor katten verkrijgbaar. Laat je kat eerst een paar dagen rustig wennen aan het gevoel van de halsband voordat jullie je eerste ommetje maken.

Laat nooit een aangelijnde of vastgebonden kat alleen. Ze is dan een schietschijf voor elke kattenhatende hond of andere gevaren.

Iemand om mee te spelen

Het ultieme kattenspeeltje voor je kat als je weg bent? Een andere kat! Als je voor je werk vele uren weg bent, en als je dan ook nog eens vaak ergens anders moet overnachten, is een tweede kat geen slecht idee.

Het goede nieuws is dat twee katten niet twee keer zoveel werk betekent als een. Natuurlijk, je moet twee keer zo vaak de kattenbak verschonen en wat vaker de etensbakjes vullen. En de kosten verdubbelen als je bijvoorbeeld voer inkoopt voor twee katten en met twee katten naar de dierenarts moet in plaats van met één. Maar afgezien daarvan kunnen een paar katten je leven ook wat gemakkelijker maken, omdat ze elkaar hebben voor gezelschap en met elkaar kunnen spelen.

De jij-factor

Maak tijd voor je kat. Je kat kammen en borstelen is een geweldige manier om de band met hem te versterken, en je verzorgt hem tegelijkertijd. Maak ’s avonds een uurtje vrij om met hem te spelen en hem te vertroetelen. Pak die kattenhengel er maar bij en laat hem flink te keer gaan. Kijk televisie met je kat op schoot. Kameraadschap is het mooiste van het hebben van een kat. Wees de beste vriend van je kat en je zult merken dat je alle toewijding en aandacht die je geeft ruimschoots terugkrijgt. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattenluik met chip, waardoor jouw kat makkelijk door een kattenluik kan komen!. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattennet , waardoor jouw kat op een veilige manier buiten kan spelen en je jouw kat op een veilige manier kan opvoeden.

Einde

Nu zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, dan hoor ik dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, hoor ik dat graag.

Leave a Reply