Dieetvoer kat: Bekijk nu de 15 beste dieetvoeding voor je kat van 2024! [Korting voor je kat!]

Dieetvoer-Kat

Dieetvoer kat is kattenvoer dat speciaal ontwikkeld is voor katten die overgewicht. Daarbij is het ook belangrijk dat je het kattenvoer in een voedselcontainer kat  bewaard om de versheid te behouden hebben. Net als mensen hebben sommige katten de neiging om snel aan te komen. Dit kan een aantal verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, die hun levenskwaliteit verminderen en mogelijk ook verkorten! Veel katten zijn gebaat bij dieetvoeding. Dit zorgt ervoor dat ze een gezonde levensstijl hebben.

Inhoudsopgave

In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten over het beste dieetvoer van 2024 voor katten, plus beoordelingen en waarderingen over soorten dieetvoer.

Dieetvoer voor je kat heeft verschillende voordelen die ik je in mijn blog ga toelichten. Zoals je gewend bent, bestaat mijn blog uit twee delen.

Deel 1: Gaat over mijn advies over het beste dieetvoer voor katten en waar je die kan bestellen.

Het beste dieetvoer voor je kat van 2024

We laten je eerst het totaaloverzicht zien van alle katten dieetvoeding. Vervolgens beschrijven we iedere dieetvoeding kat uitvoerig, zodat jij de beste keuze kan maken! Je komt dus meer te weten over dieetvoeding voor je kat. Mocht je nog vragen hebben, laat het vooral in de comments weten. Laten we dus maar snel beginnen met onze toppers!

Specific Adult Fxd – 2 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€20,90)
Specific Adult Fxd – 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€52,99)

Dieetvoer kat

We hebben de markt voor je doorgezocht en het beste dieetvoer kat van 2024 gevonden waar je kat blij mee zal zijn! Deze top beoordeelde producten zijn geschikt voor alle rassen. De volgende criteria hebben we gebruikt om de top 7 samen te stellen: prijs, kwaliteit voor-en nadelen, beoordelingen van anderen en populariteit.

Wat extra toelichting op de dieetvoer kat criteria:

 • Prijs: Goedkoop is duurkoop. Koop dus geen dieetvoer kat die maar een paar euro kost. Vaak zie je dat dit soort dieetvoeding slecht is voor de gezondheid van je kat.
 • Kwaliteit dieetvoer: Dit hangt af van het soort ingrediënten waaruit het voer bestaat!
 • Voor- en nadelen: Er zijn altijd voor- en nadelen wanneer je iets koopt! Dieetvoeding vormt daarop geen uitzondering!
 • Beoordelingen van anderen: Veel katteneigenaren hebben hun gebruikerservaring gedeeld op het internet over dieetvoeding voor hun kat.
 • Populariteit: Dit is een sterke indicator of de vraag hoog is onder katteneigenaren naar de dieetvoer kat.
 • Let op: ieder dieet kattenvoer die ik beschrijf is in verschillende maten beschikbaar. Je kan op het dieetvoer kat klikken die jij interessant vindt. Vervolgens kom je op de productpagina van bol.com terecht en vanuit hier kan je de speciale dieetvoeding uitkiezen.

Het is niet lastig om je kat te helpen een paar kilo’s kwijt te raken. In feite is het vrij eenvoudig. Je hoeft je kat alleen maar te helpen met wat meer calorieën te verbranden dan je kat binnenkrijgt. Om dat te doen moet je waarschijnlijk overschakelen op dieetvoer wat bedoeld is om af te vallen, maar je zult je kat ook wat meer in beweging willen krijgen.

Onze Top 5 Dieetvoeding Kat

Het is niet lastig om je kat te helpen een paar kilo’s kwijt te raken. In feite is het vrij eenvoudig. Je hoeft je kat alleen maar te helpen met wat meer calorieën te verbranden dan je kat binnenkrijgt. Om dat te doen moet je waarschijnlijk overschakelen op dieetvoer wat bedoeld is om af te vallen, maar je zult je kat ook wat meer in beweging willen krijgen. laten we dus snel beginnen met onze toppers!

Plek 1 Dieetvoer Royal Canin Satiety Weight Management – Kattenvoer

Dit is een dieetvoer formule op basis van kip voor gewichtsbeheersing. Bevat kip en kippenmeel als eerste ingrediënten voor een magere eiwitbron, samen met gezonde granen zoals havermout en bruine rijst voor een caloriearm dieet. De hele Royal Canin gezondheidsproductenlijn heeft een kwaliteit dieetvoeding en dit voer is hierop geen uitzondering.

Kenmerken dieetvoer

 • Met Royal canin weet je gewoon dat je de beste producten in huis hebt
 • Kat komt weer op een gezond gewicht
 • Juiste Royal Canin voeding voor alle soorten katten
 • Je trouwe viervoeter gaat er ook nog eens van genieten
 • Dierenarts keurt Royal Canin ook goed!

Net als alle andere Royal Canin voeren bevat deze formule geen kunstmatige toevoegingen, bijproducten van gevogelte of vulstoffen. Het dieetvoer bevat minder vet dan sommige van hun andere recepten. Vier verschillende probiotica zijn in het recept opgenomen om een goede darmfunctie te helpen bevorderen en het is verrijkt met vitaminen en mineralen om te verzekeren dat je kat de voeding binnenkrijgt, die je kat nodig heeft.

Gebruikerservaringen over de dieetvoer kat

De meeste baasjes die deze dieetvoeding voor hun katten probeerden waren erg tevreden over het recept. Verschillende baasjes melden specifiek dat het hun kat hielp gewicht te verliezen of te stoppen met aankomen. Katten eigenaars waren ook dol op de ingrediëntenlijst en de zeer redelijke prijs van het voer, terwijl katten dol lijken te zijn op de smaak. Enkele eigenaars klaagden dat dit voer hun kat winderig maakte, maar dit is een relatief klein (en af en toe hilarisch) probleem.

Plek 2 Dieetvoer kat Perfect Fit Adult 

Dit is een premium graanvrije dieetvoer formule voor gewichtsbeheersing. Deze formule met verminderde vetgehalte (25% minder dan de normale formule) ”bezuinigd” niet op eiwitten. Met magere kalkoen, kalkoenmeel en kippenmeel als eerste 3 ingrediënten. Gemaakt met bijna elk dieetbelletje en fluitje dat een katten eigenaar zich kan wensen. Deze dieetvoeding voor je kat is ontworpen om aan alle voedingsbehoeften te voldoen. Antioxidantrijke vruchten en groenten – waaronder peterselie, bosbessen, boerenkool, wortels en broccoli zijn in het recept gebruikt om Omega-3 vetzuren te verschaffen. Deze ingrediënten zorgen dat de vacht en huid van je kat mooi blijft, terwijl vier verschillende probiotica soorten erdoor gemengd zijn om het buikje van je kat goed te laten werken.

Kenmerken katten dieetvoer

 • Een van de betere dieetvoeding als je kijkt naar de verschillende merken op de markt
 • Onze dierenarts vindt het geschikte voeding voor je kat
 • Gezond droogvoer
 • Zowel geschikt voor je kittens als voor volwassen katten
 • Geschikt voor katten met een gevoelige maag

Gebruikerservaringen over de dieetvoer kat

Dit is een van de beste beoordeelde voeren op de markt. De ingrediëntenlijst is zeer indrukwekkend en weinig andere aanbieders bieden het enorme aantal gezonde bestanddelen dat dit dieet voeding doet. Ondanks het verlaagde vetgehalte blijken de meeste katten dit recept zeer smakelijk te vinden en het heel gemakkelijk te verteren. Weinig baasjes hadden iets negatiefs te zeggen over het dieetvoer kat van Renske.

Plek 3 Dieetvoeding Specific Adult FXD 

Specific Adult Fxd – 2 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€20,90)

Gemaakt met echte kalkoenlever, kippenmeel en andere hoogwaardige dierlijke eiwitten. De voeding bestaat ook uit stevige granen en bevat geen kunstmatige kleur-, smaak- en kleurstoffen.

Dit dieetvoer kat wordt ook gemaakt met een aantal gezonde vetten, die er mede voor zorgen dat het lekker smaakt. Daartoe behoren zalmolie, kippenvet en ook kaas – een nogal ongewoon (maar heerlijk) ingrediënt onder kattenvoer. Benieuwd of je kat kaas mag? lees gauw onze artikel: Mag een kat kaas. Samen met de zalmolie is er lijnzaad in verwerkt om omega-3 vetzuren te verschaffen. Geparelde gerst en havermout leveren het grootste deel van de koolhydraten, hoewel bruine rijst, witte rijst en gierst ook op de ingrediëntenlijst voorkomen. Wortelen, sla en selderij komen ook voor onder de ingrediënten en ze zijn opgenomen om vitaminen, mineralen en een beetje vezels te leveren.

Kenmerken katten dieetvoer

 • Goed voor de spijsvertering
 • Een van de betere dieetvoedingen
 • Juiste keuze dieetvoer als je kat gewicht moet verliezen. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de Vensterbank Kussen Kat, waardoor jouw kat lekker op de vensterbank kan slapen!
 • Snelle levering
 • Ook geschikt voor katten met een voedselallergie
 • Cavom heeft een breed assortiment met verschillende soorten dieetvoeding
 • Geschikt voor katten met een gevoelige maag
 • Geschikt voor katten met diabetes
 • Geschikt voor iedere levensfase

Gebruikerservaringen over de dieetvoer kat

De meeste katten baasjes waren erg tevreden over dit recept en niet verwonderlijk, gezien de ingrediënten die in het dieetvoer zitten. De meeste katten vinden de smaak heerlijk. Als recept voor gewichtsbeheersing heeft dit specifieke product niet veel recensies gekregen, maar verschillende baasjes gaven aan dat het hun kat hielp met gewicht kwijt te raken. Weinig baasjes hadden iets negatiefs te zeggen over dit dieetvoer voor katten.

Plek 4 Dieetvoeding kat van Husse

Dit recept vertrouwt op kippenmeel en rund als de voornaamste eiwitbron. Dit dieetvoer kat bevat verschillende vezelbronnen en is samengesteld om de stofwisseling van je kat te versnellen. Het dieetvoer voor je kat heeft een laag vet en energiegehalte wat ervoor zorgt dat je kat weer het gewenste gewicht bereikt. Het verhoogde vezelgehalte vermindert het gevoel van honger tussen de maaltijden door. De toevoeging van L-carnitine zorgt voor een optimale vetverbranding. Alle noodzakelijke voedingselementen zijn in de juiste verhoudingen aanwezig om de kat in optimale conditie te houden tijdens de afvalperiode

Kenmerken katten dieetvoer

 • Geschikt voor katten die behoefte hebben aan speciale voeding
 • Voor katten die ondersteuning nodig hebben om gewicht te verliezen
 • Ook Geschikt voor kittens
 • Het helpt ook tegen stress als je kat daar last van heeft
 • Ook voor katten met een alvleesklier probleem of darmen problemen
 • Goedgekeurd door een dierenarts
 • Prins heeft een breed assortiment om het juiste voeding aan je kat te kunnen geven

Gebruikerservaringen over de dieetvoer kat

De meeste katten eigenaren die wel hun ervaringen deelden waren echter heel tevreden en verschillende baasjes melden dat hun kat afviel na overschakeling op dit dieetvoer. Het is een bepaalde voeding wat je kat gaat helpen om gezonder en vitaler door het leven te gaan. Verder schijnt het ook goed voor de gewrichten van je kat te werken, mocht je kleine kat last hebben, of je middelgrote of grote kat;)

Plek 5 Dieetvoer kat van Virbac

Een vetarm recept met varkensmeel als voornaamste eiwitbron, plus acht probiotische stammen die je in de meeste andere kattenvoeren niet gaat terugvinden. De berekende dagelijkse hoeveelheid calorieën is gebaseerd op vermindering van de energieopname. De uitgebalanceerde samenstelling van deze dieetvoeding zorgt ervoor dat jouw kat alle benodigde voedingsstoffen, inclusief vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Door ervoor te zorgen dat jouw kat op zijn ideale gewicht blijft, zorg jij ervoor dat het risico op aandoeningen zoals suikerziekte, hart- en leverziekten en gewrichtsproblemen aanzienlijk wordt verminderd en de levensverwachting van je kat wordt verhoogd. Wie wil dat nou niet!

Kenmerken katten dieetvoer

 • Kat die dit type dieetvoeding gaat gebruiken gaat ongetwijfeld gewicht verliezen
 • Ook geschikt als je een kitten hebt
 • Geschikt voor katten waarbij de nieren minder goed werken
 • Vermindert stress bij je kat door de gezonde ingrediënten. Benieuwd hoe wij over het merk Gourmet denken? Lees gauw verder over De beste Gourmet natvoer kat
 • Bevordert de spijsvertering
 • Een van de betere dieetvoedingen
 • Je kat krijgt er een gezondere vacht door

Gebruikerservaringen over de dieetvoer kat

De meeste katten baasjes die dit dieetvoer voor zijn kat probeerden waren uiterst tevreden. De meeste katten vonden het smakelijk en veel baasjes melden dat het hun kat hielp bij het afvallen en dat hun katten er een gezondere huid van kregen. Enkelen zagen zelfs een verbeterd energieniveau en minder last aan hun nieren na overschakeling op dit dieetvoer. Sommige katten baasjes gaven aan dat hun kat er veel meer van moest poepen.

Plek 6 Royal Canin Sterilised Dieetvoer kat

Het dieetvoer van Royal Canin is verrijkt met zalmolie en superfoods zoals brandnetel, Echinacea, cranberry en spirulina. Verder zit het dieetvoer vol met groenten, fruit en kruiden zoals erwten, wortel, tomaat, appel, mango, pruim, banaan, tijm, basilicum, selderij. Daarnaast bevat het prebiotica, welke een gunstig effect heeft op de darmflora. Tot slot bevat het glucosamine en ckatroïtine, welke gewrichten en botten ondersteunen.

Deze dieetvoer is bereid met een percentage gedroogde lam en bevat een flink aandeel dierlijke eiwitten (70%). Dierlijke eiwitten zijn het beste verteerbaar voor een kat en kan daarom goed opgenomen worden. Dit resulteert in minder klachten en een vaste ontlasting.

Kenmerken dieetvoer kat

 • Geschikt als je kat gesteriliseerd of gecastreerd is
 • Glutenvrij
 • Dieetvoer wat je katten voldoende ondersteuning bieden, als ze gewicht moeten verliezen
 • Goedgekeurd door de dierenarts
 • Een van de betere dieetvoeding voor katten
 • Geschikt voor katten die last hebben van bepaalde aandoeningen
 • Maakt de urinewegen van je kat schoon

Gebruikerservaringen over de dieetvoer kat

We vinden het heerlijk dat er verschillende eiwitbronnen in dit dieetrecept verwerkt zijn en de meeste katten baasjes die het voer geprobeerd hebben lijken het met ons eens te zijn. Het zit ook vol met “superfoods”, die kunnen helpen om het immuunsysteem van je kat optimaal te laten werken. De meeste katten lijken te genieten van de manier waarop het dieetvoer smaakt. Er zijn niet veel problemen met dit dieetvoer voor katten, maar een paar baasjes klaagden dat de brokjes nogal klein waren.

Plek 7 Royal Canin Diabetic Dieetvoeding kat

Het dieetvoer van Royal Canin bevat uitgebeende kabeljauw als voornaamste eiwit, samen met mager kalkoenmeel en zalm. Het is verrijkt met L-carnitine, een effectieve vetverbrander. Brokken van Royal Canin is verrijkt met de natuurlijke voedingssupplement, Phenomind, om een sterk synergetisch effect op het geheugen te stimuleren dat minder wordt naarmate de leeftijd vordert. Verder is het dieetvoer samengesteld met verse, hoogwaardige ingrediënten voor een gecontroleerd en gezond gewichtsbeheer voor oudere katten of katten met overgewicht. Door de hypoallergene formule bevat Royal Canin geen van de meest voorkomende allergenen voor katten zoals rundvlees, zuivel, tarwe en soja. Toegevoegde antioxiderende vitamines en plantenextracten ondersteunen de gezondheid van jouw kat tijdens gewichtsverlies.

Kenmerken katten dieetvoer

 • Is een hypoallergeen dieetvoer wat voldoet aan al de behoeftes van je kat
 • Geschikt voor katten met een bepaalde aandoening
 • Maakt de urinewegen van je kat schoon
 • Ook geschikt voor kitten behoeften

Gebruikerservaringen over de dieetvoer kat

Verschillende katten baasjes meldden dat het hielp om het activiteitsniveau van hun kat te verhogen en een paar kilo’s af te vallen. Het bevat voedzame eiwitten, fruit en groenten. Het heeft een smaak waar de meeste katten van houden. Bovendien is het verrijkt met L-carnitine, dat je kat kan helpen om effectiever vet te verbranden. Helaas is dit geen bijzonder caloriearm dieetvoer. Niettemin meldden veel baasjes dat het hun kat hielp afvallen.

Totaaloverzicht dieetvoer kat

Specific Adult Fxd – 2 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€20,90)
Specific Adult Fxd – 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€52,99)

Het kan voorkomen dat het dieetvoer voor je kat niet in ons overzicht voorkomt. Neem hier dan even een kijkje op Bol.com. Je hebt namelijk de keuze uit meer dan 380 verschillende dieet voeren.

Dieetvoer-Kat

Wat is dieetvoer voor je kat?

Overschakelen op afslankkattenvoer is een geweldige manier om je kat te helpen zijn overtollige kilo’s kwijt te raken, maar het is niet de enige manier om resultaat te boeken. Je kunt ook de volgende strategieën en technieken gebruiken om je kat te helpen afslanken.

Verhoog de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze krijgt

Door de hoeveelheid lichaamsbeweging die je kat krijgt te verhogen, verhoog je ook het aantal calorieën dat je kat dagelijks nodig heeft. Maar, als je jouw kat voedselopname niet verhoogt, dan zal je jouw kat van ”brandstof” moeten voorzien door opgeslagen vet te verbranden.

Stop met het geven van traktaties

Veel katten baasjes verzuimen rekening te houden met de calorieën die ze in de vorm van traktaties geven. Dit is vooral problematisch voor kleine katten, voor wie elke katten traktatie een aanzienlijk percentage van hun dagelijkse calorie-inname uitmaakt.

Stop met het voeren van mensenvoer

Hoewel er waarschijnlijk niets mis mee is om je kat af en toe een frietje of een sperzieboontje te geven, bereiden katten baasjes hun kat voor op gezondheidsproblemen door ze routinematig calorierijk mensenvoer te geven. In het algemeen zul je jouw kat kattenvoer willen geven en het mensenvoer voor jezelf houden.

Wanneer heeft je kat dieetvoeding nodig?

Net als de meeste andere dieren, functioneren katten het best bij een betrekkelijk aantal calorieën. Toevallig op zoek naar een placemat voerbak? Lees dan onze artikel over de beste placemat voerbak kat. Dit verschilt uiteraard van ras tot ras, maar als elke kat te veel calorieën binnenkrijgt, dan begint zijn gezondheid eronder te lijden.

Gewrichtsproblemen

Katten die gedwongen worden om extra gewicht te sjouwen, belasten hun gewrichten extra. Dit kan leiden tot artritis, problemen als heupdysplasie verergeren en de gevoeligheid voor verstuikingen en verrekkingen vergroten.

Diabetes Mellitus

Katten met overgewicht hebben meer lichaamsweefsel dan zou moeten, waardoor hun pancreas niet genoeg insuline kan produceren om de suikers in hun bloedbaan te metaboliseren. Als dit niet gecontroleerd wordt, kan dit zenuwproblemen veroorzaken, de nierfunctie aantasten en de levensduur van je kat verkorten.

Hartziekte

Een verhoogd lichaamsgewicht stelt hogere eisen aan de hartspier van je kat, wat een inefficiënte bloedsomloop tot gevolg heeft. Bovendien kan deze belasting leiden tot congestief hartfalen, een aandoening waarbij de hart van je kat zich langzaam met vocht vult.

Hypertensie (hoge bloeddruk)

Dit is een ernstige medische aandoening die de inwendige organen van je kat (vooral de nieren) kan belasten en de risico op hartproblemen en beroerte kan verhogen.

Ademhalingsmoeilijkheden

Te veel lichaamsgewicht kan het voor het middenrif van een kat moeilijk maken effectief te bewegen, waardoor je kat een moeizame ademhaling gaat vertonen. Dit vermindert ook de hoeveelheid zuurstof die de lichaamsweefsels van je kat bereikt, wat vaak vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaakt.

Leverproblemen kat

Het lichaam van je kat slaat wat vet in de lever op voor noodgevallen, maar katten met overgewicht slaan vaak te veel vet in hun lever op. Dit vermindert het vermogen van de lever om goed te functioneren, wat een hele reeks latere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Neiging tot oververhitting

Hoe meer lichaamsvet je kat heeft, hoe meer lichaamswarmte je kat zal vasthouden. Dit betekent dat katten met overgewicht last kunnen hebben van hogere lichaamstemperaturen dan die met een gezond lichaamsgewicht, waardoor ze zich ellendig kunnen voelen en activiteit waar mogelijk vermijden.

Huidproblemen

Huid- en vachtproblemen komen vaker voor bij katten met overgewicht dan bij katten die binnen hun aanbevolen gewichtsbereik zitten. Bovendien kan zwaarlijvigheid huidplooien doen ontstaan, die oliën en vuil kunnen insluiten en tot verdere problemen bij je kat leiden.

Falen van de voortplanting bij je kat

Net als de meeste andere dieren lopen katten met overgewicht een verhoogd risico op voortplantingsmislukking. Katten met overgewicht kunnen last krijgen van verstoringen in hun hormonale cycli en katten lopen meer kans op miskramen of moeilijke bevallingen dan katten die op hun streefgewicht zitten.

Dieetvoer-Kat

Verhoogd kankerrisico

Hoewel wetenschappers het oorzakelijke verband tussen zwaarlijvigheid en kanker nog niet helemaal begrijpen, wijst onderzoek erop dat katten met overgewicht een verhoogd risico lopen op het ontstaan van borsttumoren en blaaskanker.

Verminderde Levensduur van je kat

Door de hierboven genoemde problemen en andere, leven katten met overgewicht zelden zo lang als hun gezonde soortgenoten. In sommige gevallen kan zwaarlijvigheid de levensduur van een kat met verscheidene jaren verminderen.

Waardoor komen katten aan in gewicht?

Katten komen om één, en slechts één, reden aan: Ze krijgen meer calorieën binnen dan ze verbranden. Dit principe geldt voor iedereen, ook voor ons!

Ingenomen energie (calorieën) moet op een of andere manier gebruikt worden en als het ontbijt van je kat niet gebruikt wordt om achter de postbode aan te jagen, wordt het gebruikt om extra lichaamsweefsel aan te maken – voornamelijk vet.

Nu zijn er verschillende dingen die het aantal calorieën dat je kat nodig heeft kunnen veranderen, of de manier waarop het lichaam van je kat de calorieën die ze eet gebruikt.

Bijvoorbeeld, dat je kat 100 Calorieën kip eet, betekent niet dat haar lichaam alle 100 Calorieën eruit haalt – delen van het voedsel kunnen ongesckatten door haar systeem gaan en de bacteriën in haar spijsverteringskanaal verbruiken een deel van de calorieën.

Bovendien kunnen sommige katten meer van de calorieën in een bepaald voedsel benutten dan andere. Sommige katten verbranden meer calorieën tijdens het sporten dan andere en sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs de stofwisseling van een kat veranderen. Het is dus niet altijd mogelijk om het precieze aantal calorieën dat je kat verbruikt of verbrandt te achterhalen.

Welke katten hebben aanleg om dik te worden?

Zwaarlijvigheid bij katten is, zoals ze zeggen, een probleem van deze tijd. Wilde katten kregen zelden de kans om genoeg voedsel tot zich te nemen. De volgende groepen katten hebben aanleg om dik te worden:

Oudere katten

De stofwisseling van een kat vertraagt gewoonlijk met de leeftijd en de meeste katten zullen gemakkelijker kilo’s beginnen aan te komen als ze ouder worden.

Bovendien zijn oudere katten zelden zo actief dan jongere katten, wat verder bijdraagt tot gewichtstoename.

Inactieve katten

Katten die niet veel rennen, springen en spelen zullen niet genoeg calorieën verbranden om op een gezond lichaamsgewicht te blijven.

Katten die herstellen van verwonding of ziekte

Katten die herstellen van verwondingen of ziekte zijn zelden in staat veel te bewegen, wat tot een calorische onevenwichtigheid kan leiden.

Katten die sommige medicijnen nemen

Sommige medicijnen kunnen de eetlust van je kat aanwakkeren. Dit kan ertoe leiden dat ze een teveel aan calorieën binnen, wat dus leidt tot een gewichtstoename. Corticosteroïden, bijvoorbeeld, zorgen er vaak voor dat katten meer gaan eten en minder rondrennen, wat resulteert in aankomen!

Gesteriliseerde katten

Hoewel de meeste mensen hun kat kunnen en moeten laten steriliseren of castreren en deze ingrepen meestal een aantal gezondheidsvoordelen bieden, hebben gesteriliseerde katten meestal een tragere stofwisseling dan ongesteriliseerde katten.

Dieetvoer-Kat

Dieetvoer voor je kat kopen? Houd hier rekening mee

Er zijn allerlei soorten dieetvoeding op de markt die bedoeld zijn om af te vallen, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal goede keuzes zijn. Enkele dingen waar je op wilt letten zijn:

Verminderd caloriegehalte

De meeste goede dieetvoeding om af te vallen bevatten minder calorieën dan gewone voedingsmiddelen. Idealiter geven zulke voeren je kat na het eten een vol gevoel. Dit wordt gewoonlijk bereikt door het vezelgehalte van een voeding te verhogen. Vezels bevatten heel weinig bruikbare calorieën, maar neemt toch veel ruimte in de darmen van je kat in.

Bovendien hebben veel voeren die bedoeld zijn om af te vallen een verhoogd eiwitgehalte en een verlaagd vetgehalte. Dit helpt om het caloriegehalte van het voer te verlagen (vetten bevatten meer calorieën dan eiwitten of koolhydraten), terwijl het verhoogde eiwit helpt ervoor te zorgen dat je kat de voeding krijgt die ze nodig heeft. Benieuwd wat een voerpuzzel kat is? lees er alles over in ons artikel: beste voerpuzzel kat.

Als vuistregel wil je een dieetvoer kat zoeken met minder dan 400 calorieën per maaltijd, maar die met minder dan 300 calorieën, zijn nog beter.

Dieetvoeding voor katten moet lekker smaken

Dieetvoer kat moet nog steeds lekker smaken, anders eet je kat het gewoon niet op! En dat is weer niet juiste manier om af te vallen;)

Voedzaam

Het is erg belangrijk dat het dieetvoer van je kat de nodige vitaminen, mineralen en de juiste hoeveelheden van de belangrijkste macromoleculen (eiwitten, vetten, koolhydraten en nucleïnezuren) bevat die je kat nodig heeft om gezond te blijven. Het voornaamste verschil tussen afslank kattenvoer en gewone kattenvoeding zijn de calorieën. Benieuwd wat onze mening is over Iams kattenvoer? lees ons artikel: beste Iams kattenvoer. Meer inspiratie nodig. Check ons artikel over de kattenvoerbak? Kijk ook eens naar Hills kattenvoer. Benieuwd hoe wij over een bekend merk als Felix kattenvoer denken? Lees onze artikel over: Felix kattenvoer. Al Almo nature kattenvoer geprobeerd? lees ons artikel over Almo Nature kattenvoer. Een ander merk kattenvoer wat interessant is om naar te kijken is Purina One kattenvoer, wat een gezond en bovenal lekkere kattenbrok is voor jouw kat!. Benieuwd naar een ander specifiek merk kattenvoer wat wij aanbevelen? Lees dan onze artikel over Perfect fit kattenvoer.

Verrijkt met probiotica

Probiotica zijn nuttige bacteriën die het darmkanaal van je kat helpen effectief te werken. Door voeding met probiotica te kiezen zal je kat minder snel last hebben van darmklachten als ze van voeding verandert en zal je kat beter in staat zijn om voedsel goed te verteren.

Dieetvoer-Kat

Algemene richtlijnen voor het kopen van dietvoer

Of je nu op zoek bent naar een afslankformule of een gewone kattenvoeding, je zult er altijd voor willen zorgen dat je dieetvoeding kiest die aan een paar belangrijke criteria voldoet. Je zult onder andere willen zoeken naar een dieetvoer dat:

Gemaakt is in een land met hoge veiligheidsnormen. Dit komt er in wezen op neer dat je dieetvoeding kiest dat gemaakt is in de Benelux, VS, Canada, West-Europa, Australië of Nieuw-Zeeland.

Katten dieetvoer wat geen kunstmatige kleuren, smaakstoffen of andere additieven bevat. Kunstmatige kleuren en smaakstoffen zijn onnodige toevoegingen voor goed doordachte dieetvoeding en ze kunnen voedselallergieën bij katten opwekken.

Katten dieetvoer bevat geen ongeïdentificeerde vleesmaaltijden of bijproducten. Hoewel goed geëtiketteerde en geïdentificeerde vleesproducten, zoals “kippenmeel” en “rundermeel” prima ingrediënten zijn, zul je dingen als “vleesmeel” willen vermijden. Deze ingrediënten voegen namelijk niks toe!

Hoeveel calorieën heeft je kat nodig?

De caloriebehoefte van je kat is een van de belangrijkste dingen om uit te zoeken als je het gewicht van je kat probeert te beheersen. Dit geeft je een doel om het dieetvoer van je kat op te stellen.

Het is niet altijd gemakkelijk om precies te bepalen hoeveel calorieën je kat nodig heeft. Individuele katten hebben verschillende stofwisselingssnelheden en verbranden in de loop van een dag verschillende hoeveelheden calorieën.

De beste manier om de caloriebehoefte van je kat te bepalen is door eerst haar Resting Energy Requirements (RER) te bepalen. Dit vertelt je het aantal calorieën dat je kat nodig heeft om te ademen, bloed te pompen en andere kritieke lichaamsprocessen uit te voeren.

Om de RER van een kat te bepalen, verhoog je jouw kat zijn lichaamsgewicht in kilogrammen tot de ¾ macht (om het gewicht van je kat in ponden om te rekenen naar kilogrammen, deel je gewoon haar gewicht in ponden door 2,2). Dit getal wordt dan vermenigvuldigd met 70, wat je het aantal calorieën geeft dat ze per dag nodig heeft.

Om een voorbeeld te geven:

Een kat van 10 kilo = 70(10)3/4 = 400 Calorieën = RER

Dit getal (de RER) wordt dan vermenigvuldigd met een van verschillende factoren om tot haar werkelijke caloriebehoefte te komen.

Bijvoorbeeld:

Kats hebben een factor van 2,0 tot 3,0, afhankelijk van hun leeftijd.

Volwassenen katten hebben een factor van 1,8

Gesteriliseerde of gecastreerde volwassen katten hebben een factor van 1,6

Dus, in de veronderstelling dat onze oorspronkelijke kat van 10 kilo een gesteriliseerde volwassen kat is, dan zou onze kat elke dag ongeveer 640 calorieën aan voer nodig hebben. Als je kat niet gesteriliseerd zou zijn, dan zou je kat nog wat meer calorieën nodig hebben, in totaal ongeveer 720.

Bij katten met overgewicht moet factor 1 worden gebruikt bij het bepalen van hun dagelijkse caloriebehoefte. Ook moet de RER bepaald worden aan de hand van haar ideale lichaamsgewicht.

Dit betekent dat als onze 10-kilogram kat ongeveer 2 kilogram te zwaar is, de formule zou zijn:

70(8)3/4 = 332 = RER

Vermenigvuldiging hiervan met een factor 1 betekent dat onze kat ongeveer 332 calorieën per dag zou moeten eten om veilig af te vallen. Als globaal getal raden veel dierenartsen aan de dagelijkse calorie inname van katten met overgewicht met ongeveer 25% te verminderen.

Dieetvoer-Kat

Hoe weet ik of mijn kat overgewicht heeft?

Breng je kat altijd binnen voor een bezoek aan je dierenarts als je vermoedt dat ze overgewicht heeft. Op die manier kan hij of zij een vaststelling doen en helpen mogelijke oorzaken op te sporen en passende behandelingsoplossingen te belichten.

Er zijn echter een paar dingen die je kunt overwegen als je probeert uit te maken of je kat overgewicht heeft. Het eerste is het gewicht van je kat zijn ras te vergelijken met je kat zijn lichaamsgewicht. Als je kat het gemiddelde gewicht van zijn kattenras (voor zijn lengte) overschrijdt, dan heeft je kat – per definitie – overgewicht. De term “zwaarlijvig” is pas van toepassing als het lichaamsgewicht van een kat 10% tot 15% boven een gezond lichaamsgewicht ligt.

Prijs van het dieetvoer voor je kat

De prijs van dieetvoer voor je kat begint vanaf 5 euro en kan oplopen tot ongeveer 175 euro. Buiten deze range betaal je vaak te veel en zal je dat niet merken aan de kwaliteit, tenminste als je boven de 175 euro zit. Daaronder natuurlijk wel 😉

Einde van dit artikel over dieetvoer kat

Heeft je kat ooit een probleem gehad met gewichtstoename? Wat voor dingen deed je om je kat af te laten vallen. Kijk ook zeker naar ons artikel over de drinkfontein kat, waar we uitleggen waarom je kat het zo lekker vindt om hieruit te drinken? Laat ons alles over je ervaringen weten in de reacties hieronder.

Tip: bekijk ook onze artikelen over andere speciale voeren, zoals: glutenvrij kattenvoer, graanvrij kattenvoer, hypoallergeen kattenvoer, indoor kattenvoer, biologische kattenvoer, senior kattenvoer, kitten natvoer en ons artikel over een kattenvoer container waar je het voer van je kat in kan bewaren.

Kingofivar

Wil je een leuke foto afsluiting op onze dieetvoer kat?

Dit zijn de foto’s die we hebben gebruikt voor het schrijven van het dieetvoer kat artikel!

Specific Adult Fxd – 2 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€20,90)
Specific Adult Fxd – 7 Kg

Klik Op Onderstaande Actieprijs 

bol.com (€52,99)

Leave a Reply