
In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten of je kat het coronavirus kan krijgen!
Ja! Katten krijgen katten coronavirus. Maar het is niet hetzelfde als het virus dat COVID-19 veroorzaakt.
Ondanks alle info die er is, heerst er verwarring in overvloed. Hier zijn wat feiten.
Kat coronavirus
Katten kunnen besmet raken met het feline coronavirus (FCoV). Het komt eigenlijk heel vaak voor. Het is zeer besmettelijk – 80-90% van meerkattenhuishoudens is besmet. Het tast de darmen aan.
Is het katten coronavirus hetzelfde als mensen coronavirus?
Nee!
FCoV is niet hetzelfde als het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt (dat virus heet severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 [SARS-CoV-2]). Terwijl dat virus (waarschijnlijk) van vleermuizen op mensen is overgegaan, is er geen bewijs dat FCoV van katten op mensen kan worden overgedragen.
Katten hebben in hun ademhalingswegen wel de receptoren waar SARS-CoV-2 aan bindt. In experimentele omstandigheden konden katten besmet worden met het oorspronkelijke SARS virus en het verspreiden naar andere katten. Ze werden niet ziek en verspreidden het niet naar mensen. Er zijn op dit moment geen gevallen van SARS-CoV-2 bij katten vastgesteld.
Hoe krijgen katten het coronavirus?
Katten raken besmet met FCoV als ze het virus binnenkrijgen. Het virus hecht zich aan de cellen die de bekleding van de dunne darm vormen en neemt ze over. Het gebruikt de interne mechanismen van de cellen om zich te repliceren. Het gerepliceerde virus stoot dan uit in de poep. Een andere kat die dezelfde kattenbak of toiletruimte gebruikt, krijgt dan wat virus aan de poten/vacht en door zelfbevlekking krijgt ze het virus binnen. En zo gaat de cyclus verder.
Wat zijn de verschijnselen van coronavirus bij katten?
De meeste besmette katten vertonen geen symptomen.
Als ze wel verschijnselen krijgen, dan zien we meestal milde, zelflimiterende diarree (door enige beschadiging van de dunne darmcellen).
Hoewel FCoV zoals het is geen ernstige ziekte veroorzaakt, kan het bij sommige katten een genetische mutatie ondergaan en een zeer ernstige (meestal dodelijke) ziekte worden, die feline infectieuze peritonitis (FIP) heet. Waarom deze mutatie optreedt is onbekend. De verschijnselen van FIP zijn onder andere:
- intermitterende koorts
- extreme lethargie
- groeiachterstand bij kittens
- geelzucht
- vochtophoping in de buik en/of borst
- ademhalingsmoeilijkheden
- oogproblemen
- toevallen
Hoewel FCoV extreem vaak voorkomt, is FIP dat niet. De grote meerderheid van de katten die FCoV krijgen herstelt zonder problemen.
Hoe wordt coronavirus bij katten vastgesteld?
We testen zelden op FCoV. Het is niet dat we het niet kunnen, het is alleen dat het zo vaak voorkomt (zowel bij zieke als bij gezonde katten) dat een positieve uitslag betrekkelijk betekenisloos is.
Hoe wordt coronavirus bij katten behandeld?
Er is geen specifieke behandeling voor FCoV.
De meeste gevallen blijven onopgemerkt en de kat herstelt volledig zonder dat een behandeling nodig is.
Als zich FIP ontwikkelt (en er is geen manier om dit te voorkomen), kan een behandeling gegeven worden om de symptomen te verlichten. Zoals bij de meeste virale infecties is een curatieve therapie ongrijpbaarder.
Een studie uit 2018 naar een verbinding met de naam GS-441524 vond dat het effectief was in het stoppen van de replicatie van het feline coronavirus bij 10 experimenteel geïnfecteerde katten. Verdere studies hebben aangetoond dat GS-441524 ook werkzaam is bij katten met een natuurlijk optredende infectie. Deze studies waren klein (feb 2019, 34 katten; maart 2020, 4 katten). Niet alle katten overleefden de studieduur (12 weken) en sommige hervielen in de follow-up fase na de behandeling.
Ondanks het beperkte bewijs, gezien de typisch grimmige afloop van FIP, kreeg GS-44152 al snel de status van wondermiddel en er is een zwarte markt ontstaan voor zowel fabricage als aankoop. Katteneigenaren (en sommige dierenartsen) hebben het grotendeels via sociale media groepen gekocht. Het op deze manier verkrijgbare geneesmiddel is ongereglementeerd en niet getest – je weet niet wat je krijgt en we raden het sterk af om deze weg te bewandelen.
Een alternatief is het antivirale geneesmiddel remdesivir, dat een prodrug is van GS-44152. Je hebt misschien van dit middel gehoord in de context van COVID-19 behandelingen – het kreeg vrij recent goedkeuring voor gebruik in Australië, maar er is nog veel onduidelijkheid over aan welke menselijke patiënten het gegeven moet worden. Er zijn enkele klinische proeven aan de gang voor het gebruik bij katten met FIP, en er is een samengestelde vorm beschikbaar voor klinisch gebruik bij veterinaire patiënten – maar elk gebruik bij huisdieren is nog off-label (d.w.z. het is niet voor dit doel goedgekeurd) en experimenteel.
Remdesivir wordt gegeven via injectie (eerst IV dan onderhuids, hoewel het laatste blijkbaar pijnlijk is en fibrose veroorzaakt op de injectieplaats). Een kuur van 12 weken kost ongeveer €5000.

Kan mijn kat corona krijgen als ik het ook heb?
Ja dit is mogelijk! Echter, moet je jouw kat dan wel aangeraakt hebben met jouw slijm/snot/bacillen! Voorkom dit dus ook.
We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over of katten het coronavirus kunnen krijgen en wat de effecten zijn op je kat. Laat ons vooral weten als je nog vragen hebt!
Benieuwd naar andere veilige en goede producten voor je kat? Vind hierover alles in onze kattenblog 😊