Is een Calathea giftig voor je kat?

Calathea-Giftig-Kat

De Calathea: Er zijn twee dingen waar we in het leven zielsveel van houden: planten en katten. Het slechte nieuws is dat veel gewone planten niet veilig zijn voor katten. Bepaalde planten kunnen giftig zijn voor katten als ze die binnenkrijgen, soms veroorzaken ze toevallen, bevingen, of erger.

In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat je moet weten of een Calathea giftig is voor je kat.

Zelfs de meest brave dieren zullen wel eens een hap van een kamerplant nemen, dus vroegen we een dierenarts om advies of een Calathea schadelijk is voor de gezondheid van je kat. We zijn een groot voorstander van groen in je huis. Niets is mooier dan een paar planten in huis te zetten en daar hoort een pannenkoekenplant ook bij. Tegelijkertijd moet je er voor waken dat de plant niet giftig is voor je kat.

Is de Calathea giftig voor je kat ?

Als baasjes zijn we geneigd er ten onrechte van uit te gaan dat alle planten gezond voor katten moeten zijn, als ze ook goed voor ons zijn. Deze veronderstelling leidt helaas tot spoedbezoeken aan de dierenarts en erg ongelukkige katten.

Maar is de Calathea plant veilig voor katten?

Nee, de Calathea is giftig voor katten!

Mocht je kat denken dat hij eens een Calathea wil proberen, dan weet je in ieder geval dat het niet giftig is en je kat er geen last van kan krijgen!

Wat is een Calathea ?

De Calthea is een kleurrijke kamerplant met prachtige bladeren. In dit blog vind je foto’s van verschillende soorten, maar ook tips en weetjes over de verzorging van je Calathea.

Herkomst van de Calathea

De Calathea is een kleurrijke kamerplant, waarbij enkele soorten ook een bloem krijgen. De meeste soorten hebben overigens alleen heel kleurrijk blad, wat veelal paars aan de onderkant is en groen met prachtige bladtekeningen aan de bovenzijde. De Calathea komt van nature uit Zuid-Amerika, waar hij groeit in de regenwouden en het Amazonegebied. De plant groeit daar laag aan de grond, beschut onder de grote bomen. De Calathea groeit daar op in de schaduw en is gek op de hoge luchtvochtigheid die daar heerst.

In Nederland staat de Calathea ook wel bekend als de Ritselplant. Wanneer het donker wordt sluiten de bladeren zich, dit kan gepaard gaan met een ritselachtig geluid, vandaar de naam Ritselplant.

Calathea bestellen?

Wil je na het lezen van dit artikelen een Calathea bestellen? Geen probleem. Klik op een van de onderstaande links en je kan het rechtsreeks bestellen bij bol.com.

Kunstplant Calathea

Sommige kattenbaasjes willen nemen toch het zekere voor het onzekere en kopen een kunstcalatheaplant. Toevallig heeft bol.com een mooi assortiment. Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we een top 3 kunstofplanten samengesteld, uiteraard met een kunst Calatheaplant!

Benieuwd naar andere veilige en goede producten voor je kat? Vind hierover alles in onze kattenblog 😊

Is de Calathea een nieuw soort kattengras?

Wij adviseren nooit om kamerplanten te gebruiken voor kattengras. Hier zijn speciale producten voor en die werken het beste. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de Calathea en er blijkt eem hallucinogeen effect te hebben. Dit is niet schadelijk voor je kat en het blijkt zelfs dat ze dit fijn vinden. Ze worden er erg relaxed en speels van. Weet wel dat van Calathea of kattengras je kat kan braken of diarre kan krijgen. Ze eten het voornamelijk oom haarballen uit hun maag te verwijderen.

Besluit je om een Calathea als kattengras te gebruiken? Zorg ervoor dat je dan wel een biologische variant kiest. Je kan altijd eerst overleggen met je dierenarts. Dan ben je er zeker van.

We hebben een top 3 samengesteld van de beste kattengras om je op weg te helpen!

We hopen dat je een beetje wijzer bent geworden over de Calathea en wat de effecten zijn op je kat. Leuke lees tip: bekijk ook onze artikel over de kattenluik met chip, waardoor jouw kat makkelijk door een kattenluik kan komen!. Laat ons vooral weten als je nog vragen hebt!

Calathea-Giftig-Kat

Check ook ons blogartikel of een pannenkoekplant, Monstera, graslelie giftig is voor je kat.

Leave a Reply